Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Κυπαρισσία: Ζημιές από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια

Να ενταχθούν οι ζημιές από την ξηρασία και την ανομβρία στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ζητούν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της ΔΕ Κυπαρισσίας.
Σε σχετικό έγγραφο επισημαίνουν τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής από την ξηρασία και ζητούν κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές και να καταγράψει τις ζημιές. Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας, τον διοικητή του ΕΛΓΑ, τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης.
Για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την ξηρασία αναφέρουν: «Ζητούμε από όλους εσάς να εγκύψετε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου μας, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ελαιολάδου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το ελαιόλαδο αποτελεί για μεγάλο τμήμα των δημοτών μας το μοναδικό εισόδημά τους! Ο ΕΛΓΑ ως ζωντανός οργανισμός οφείλει να προσαρμόσει τη λειτουργία του στα νέα κλιματικά δεδομένα και να εντάξει και τις ζημιές από την ξηρασία και την παρατεταμένη ανομβρία στο καθεστώς των αποζημιώσεων. Αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον όλων σας για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας, πιστεύουμε ότι θα πράξετε τα δέοντα για την ικανοποίηση του αιτήματός μας».
Και συνεχίζουν: «Σας ενημερώνουμε ότι στις Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Αρμενιών, Βρυσών, Μουριατάδας, Μύρου, Ξηροκάμπου, Περδικονερίου, Ραχών, Σπηλιάς, Στασιού και Φαρακλάδας, προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές έως και ολοσχερείς στην ελαιοκαλλιέργεια από τους παρατεταμένους καύσωνες που είχαμε κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Εκτός, όμως, από τους καύσωνες είχαμε και ανομβρία (μηδενικές βροχοπτώσεις ή ελάχιστες) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη ζημιά στην παραγωγή αλλά και στο ίδιο το φυτικό κεφάλαιο. Επιπλέον αυτή η ζημιά θα έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Παρακαλούμε, λοιπόν, όπως άμεσα, δηλαδή πριν την περίοδο του ελαιομαζώματος, κλιμάκιο Γεωπόνων επισκεφτεί τις προαναφερθείσες περιοχές του δήμου μας και καταγράψει τις ζημιές. Άλλωστε στην περιοχή μας έχουμε μονοκαλλιέργεια ελιάς και το εισόδημα των αγροτών προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το ελαιόλαδο. Αναμένουμε, επομένως, να προβείτε, όσο το δυνατόν ταχύτερα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τύχουν αποζημιώσεως οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για τις τυχόν αποφάσεις σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας κ. Μαρίκα Καραμπά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα