Ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου αναλύει στον Νίκο Μάστορα τους στόχους του ΔΟΑΤΑΠ για το προσεχές διάστημα και παρουσιάζει τα επιτεύγματα του οργανισμού των τελευταίων ετών.
Το παλιό «ΔΙΚΑΤΣΑ» που ταλαιπωρούσε τους αποφοίτους ΑΕΙ του εξωτερικού καθώς περνούσαν μήνες και χρόνια μέχρι να βγάλει αποφάσεις ισοτιμίας των πτυχίων τους έχει περάσει στο παρελθόν, όπως και οι αρχικές δυσλειτουργίες του ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) που το διαδέχθηκε.
Τα τελευταία 2 χρόνια, όλες οι αιτήσεις που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης 1 – 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι λιγότερες από 5%.
Ενδεικτικά, το 2023 υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης.
Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο alfavita ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ καθηγητής Ορέστης Καλογήρου η επίσπευση έγινε εφικτή με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ακαδημαϊκής αναγνώρισης με τον Ν. 4957/2022 που έφερε την κατάργηση της ατομικής πράξης αναγνώρισης για συνέχιση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Ετσι το 2023, εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων που αφορούν σε 9.450 τίτλους, πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα και ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες). Επίσης αναβαθμίστηκε το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού και ο χρόνος αναμονής είναι πλέον μικρότερος από 30 δευτερόλεπτα για περίπου 3.000 τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα.
Ο κ.Καλογήρου στη συνέντευξή του, μιλά ακόμα για τη διαλειτουργικότητα του ΔΟΑΤΑΠ με την πλατφόρμα ptyxia.gov.gr. όπου εντάσσονται πλέον οι πράξεις αναγνώρισης
Διαλύει τον μύθο ότι οργανισμοί όπως ο ΔΟΑΤΑΠ είναι αποκλειστικά ελληνική «εφεύρεση»
Αναφέρεται στην κύρωση τη Σύμβασης της Λισαβόνας, στην οποία προχώρησε πρόσφατα η χώρα μας με 25 χρόνια καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «αποκτήσαμε ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια των ENIC/NARIC την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Και το δικαίωμα να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους εταίρους μας το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ακαδημαϊκής αναγνώρισης»
Και ενημερώνει ότι ο ΔΟΑΤΑΠ θα αναπτύσσει εφαρμογή του eDoatap και για κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν και να παρακολουθούν εκεί την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεών τους, θα εγκαταστήσει chatbot στην ιστοσελίδα του, ενώ βρίσκεται σε σε προκαταρκτική διερεύνηση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες
Ολη η συνέντευξη του Ορέστη Καλογήρου
Τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ; Ποιος είναι ο σκοπός του;
Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Αλλοδαπής και Πληροφόρησης είναι ένας φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Σκοπός του είναι η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και η έγκυρη πληροφόρηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι από το 2005 η νομική συνέχεια του ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως το ξέρουν οι παλαιότεροι. Η ίδρυση του ΔΙΚΑΤΣΑ το 1977, αποτέλεσε βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Μέχρι τότε η αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, αλλά και η επιλογή των φοιτητών εξωτερικού που ήθελαν να συμμετάσχουν στις τότε εξετάσεις μετεγγραφής από το εξωτερικό, γινόταν από κάθε πανεπιστήμιο χωρίς ενιαίους κανόνες. Με τα χρόνια, ο ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ γραφειοκρατικοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η εντύπωση, ότι είναι ένας φορέας συνώνυμος της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και αυτό όχι άδικα. Από το 2022 ο ΔΟΑΤΑΠ λειτουργεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό του και εξάλειψε τα φαινόμενα καθυστέρησης και ταλαιπωρίας των ενδιαφερομένων.
Υπάρχουν ΔΟΑΤΑΠ σε άλλες χώρες;
Στην Ελλάδα είναι εδραιωμένη η πεποίθηση σε πολλούς, ότι ο ΔΟΑΤΑΠ είναι μια Ελληνική ιδιομορφία. Λένε «πουθενά στην Ευρώπη ή στον κόσμο δεν υπάρχει δοαταπ, κλείστε τον». Πρόκειται για πλάνη. «ΔΟΑΤΑΠ» υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και σίγουρα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο πραγματοποιείται υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω της «Σύμβασης της Λισαβόνας για την Ακαδημαϊκή Αναγνώριση» που ήδη έχει 25 χρόνια ζωής. Η διεθνής ονομασία των "δοαταπ" είναι ENIC ή NARIC. 55 ENIC/NARIC αποτελούν εδώ και χρόνια ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας. Ο ΔΟΑΤΑΠ, αρχικά ως ΔΙΚΑΤΣΑ, είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του δικτύου NARIC από το 1984.
Τι έχει αλλάξει με τη μεταρρύθμιση του 2022;
Η πιο σημαντική αλλαγή που επήλθε με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ακαδημαϊκής αναγνώρισης με τον Ν. 4957/2022 είναι η κατάργηση της ατομικής πράξης αναγνώρισης για συνέχιση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και για μια σειρά από λόγους, όπως η συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις, η διεκδίκηση θέσης μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ερευνητή σε ερευνητικά κέντρα, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα κλπ. Για τους σκοπούς αυτούς ο ΔΟΑΤΑΠ τηρεί και ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και το Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, που συμβουλεύονται υπιχρεωτικά τα ΑΕΙ και τα ΕΚ. Παράλληλα, μειώθηκε δραστικά η γραφειοκρατία για την εξέταση και την τελική κρίση μιας αίτησης αναγνώρισης τίτλου. Ο ΔΟΑΤΑΠ υποστηρίζει καθημερινά τα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την υλοποίηση των παραπάνω προβλέψεων. Τον Απρίλιο 2024 ο φορέας μας οργάνωσε webinar για την ενημέρωση των στελεχών των πανεπιστημίων, στο οποίο συμμετείχαν 600 στελέχη των γραμματειών όλων των τμημάτων της χώρας. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι είναι δυνατή πλέον η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων πρώτου κύκλου με 180 ECTS.
Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο συντάχθηκε από το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ σχέδιο Οργανισμού και Κανονισμού Λειτουργίας. Οι διαδικασίες για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ο φορέας θα αποκτήσει για πρώτη φορά Οργανισμό και Κανονισμό Λειτουργίας, 47 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Επίσης, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση από τον ΔΟΑΤΑΠ τριών ISO, του 9001 για την πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης ποιότητας, του 27001 για τη διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών (πληροφοριακή ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας) και του 37001 κατά της δωροδοκίας.
Πόσες αιτήσεις διεκπεραιώνει ο ΔΟΑΤΑΠ κάθε χρόνο; Πόσος χρόνος απαιτείται για την διεκπεραίωση μιας αίτησης;
Από την 1η Νοεμβρίου 2022 και εντεύθεν όλες οι αιτήσεις που κατατίθενται έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης 1 – 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι λιγότερες από 5%. Ενδεικτικά, το 2023 υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης. Για να δώσουμε μερικούς αριθμούς ακόμη, την ίδια χρονιά εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων που αφορούν σε 9.450 τίτλους, πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα και ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες).
Πως γίνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων;
Στον ΔΟΑΤΑΠ μία από τις τρεις Διευθύνσεις είναι η Διεύθυνση Ενημέρωσης. Από τον Σεπτέμβριο 2023 αναβαθμίστηκε το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού και ο χρόνος αναμονής είναι πλέον μικρότερος από 30 δευτερόλεπτα για περίπου 3.000 τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα. Παράλληλα, το 2023 απαντήθηκαν 5.857 ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών και φορέων μόνον από την Διεύθυνση Ενημέρωσης και χιλιάδες ακόμη από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις. Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται, επίσης, μέσω της ιστοσελίδας μας, www.doatap.gr, και των λογαριασμών μας στα κοινωνικά δίκτυα. Πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε και το ηλεκτρονικό newsletter του ΔΟΑΤΑΠ.
Ποια βήματα έχει κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ στην ψηφιακή διακυβέρνηση;
Από τον Μάιο 2019, όλες οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eDoatap. Όλη η σειρά εργασιών για την εξέταση της αίτησης, μέχρι την τελική υπογραφή της πράξης και την αποστολή της στον πολίτη σε πραγματικό χρόνο γίνεται ηλεκτρονικά. Στις 4 Ιουνίου 2024 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία και παραδόθηκε στο κοινό η διαλειτουργικότητα του ΔΟΑΤΑΠ με την πλατφόρμα ptyxia.gov.gr. Συνολικά, αναρτήθηκαν 180.000 ολοκληρωμένες πράξεις αναγνώρισης του ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ που διατρέχουν την περίοδο των τελευταίων 35 ετών. Πλέον ο κάτοχος πράξης αναγνώρισης μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό με όλα τα στοιχεία της πράξης αναγνώρισης, με μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα (QR) του gov.gr που εξασφαλίζει τη γνησιότητα του εγγράφου. Η διαλειτουργικότητα αυτή έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση χιλιάδων εργατοωρών τόσο στον ΔΟΑΤΑΠ όσο και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Η ψηφιοποίηση του αρχείου και η ανάπτυξη ψηφιακού περιβάλλοντος, κατάλληλου για τη μετάπτωσή του στη διαλειτουργικότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ του ΔΟΑΤΑΠ. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τον ΔΟΑΤΑΠ, την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών και των πιστοποιητικών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να ενταχθούν στο ptyxia.gov.gr περίπου 20.000 ακόμη πράξεις αναγνώρισης, η ψηφιοποίηση των οποίων τρέχει σήμερα με ίδια κονδύλια του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν θα έχει ενταχθεί το σύνολο των πράξεων, από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ κάθε νέα πράξη εντάσσεται στην διαλειτουργικότητα σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η επεξεργασία έγχαρτων φακέλων από την υπηρεσία, για αναδρομικά αιτήματα πολιτών (ακριβές αντίγραφο, βεβαιώσεις κλπ), γίνεται πλέον ψηφιακά.
Εκτός από τα παραπάνω, από το 2019, η πρωτοκόλληση, εσωτερική διακίνηση και διεκπεραίωση εγγράφων γίνεται ψηφιακά, μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων. Επίσης, από τον Ιανουάριο 2022, οι εξετάσεις Ιατρικής και Οδοντιατρικής, που οργανώνονται από τον ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των αντίστοιχων τίτλων που αποκτήθηκαν σε χώρες εκτός της ΕΕ, γίνονται σε ψηφιακό περιβάλλον στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΕΚΔΔΑ.
Τον Ιούνιο 2024, η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση της Λισαβόνας, με 25 χρόνια καθυστέρηση. Τι θα κερδίσει η χώρα από αυτήν την προσχώρηση;
Η Σύμβαση της Λισαβόνας είναι το «Σύνταγμα», ο καταστατικός χάρτης, το πλαίσιο αρχών για την υποστήριξη του δικαιώματος των νέων της Ευρωπαϊκής ηπείρου να απολαμβάνουν το αγαθό της δίκαιης αναγνώρισης των σπουδών τους εντός του «Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλαδή, στο δικαίωμα των νέων της Ευρωπαϊκής ηπείρου να μετακινούνται από χώρα σε χώρα για τη συνέχιση των σπουδών τους. Η Σύμβαση της Λισαβόνας είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό κείμενο που έχει σαν μόνο στόχο τα δικαιώματα του νέου Ευρωπαίου. Στον ΔΟΑΤΑΠ βιώναμε εδώ και πολλά χρόνια το αίσθημα του αποκλεισμού της χώρας. Για αυτό είναι για εμάς ιστορική η προσχώρηση της Ελλάδας στη Λισαβόνα. Σε όσους ρωτούν «μα γιατί μετά από 25 χρόνια; Τι κρύβεται; Τι κερδίζουμε;» η απάντησή είναι, επειδή έστω και μετά από 25 χρόνια αποκτήσαμε ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια των ENIC/NARIC την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Και το δικαίωμα να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους εταίρους μας το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
Όμως, αν και η χώρα δεν ήταν μέχρι τώρα μέλος της Λισαβόνας, ο ΔΟΑΤΑΠ εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή αναγνώριση. Συμμετέχει, επίσης, μαζί με άλλα ENIC/NARIC σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή σε προγράμματα Erasmus. Στις 18 Νοεμβρίου στο Χαροκόπειο, ο ΔΟΑΤΑΠ θα φιλοξενήσει Ημερίδα Ενημέρωσης και Διάχυσης Αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα European Qualification Passport for Refugees (EQPR), που οργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΤΑΠ. Το 2017, αρχικά, το Συμβούλιο επέλεξε 4 χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Νορβηγία) για την πιλοτική εφαρμογή του. Πλέον, 22 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Το EQPR παρέχει μια αυστηρή, αποτελεσματική και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των προσόντων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, ακόμη και όταν αυτά δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα, υποστηρίζοντας έτσι την συνέχιση σπουδών, την απασχόληση και την ενσωμάτωσή τους, εφαρμόζοντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας για την αναγνώριση προσόντων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, είχαν αξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προσόντα 1101 δικαιούχων διεθνούς προστασίας και είχαν εκδοθεί 943 EQPRs. Ο ΔΟΑΤΑΠ συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες αυτές. Στην ημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, των ευρωπαϊκών φορέων αξιολόγησης προσόντων και ενημέρωσης για την αναγνώριση (ENIC και NARIC) και θα προσκληθούν εκπρόσωποι του ΥΠΑΙΘΑ, του ΥΠΕΣ, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων καθώς και ΜΚΟ για το προσφυγικό και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Τέλος, τον Ιούνιο του 2026 ο ΔΟΑΤΑΠ θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την 33η ετήσια σύνοδο των δικτύων ENIC-NARIC.
Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια για το μέλλον;
Εκτός από όσα μελλοντικά που αναφέρθηκαν πιο πριν, το επόμενο διάστημα θα τρέξουμε ένα πρόγραμμα μέτρησης του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από τις νέες τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και ένα διαρκές σύστημα αξιολόγησης του ΔΟΑΤΑΠ από τους χρήστες των πάσης φύσεως υπηρεσιών του. Για την ψηφιακή διακυβέρνηση, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εφαρμογή του eDoatap για κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν και να παρακολουθούν εκεί την εξέλιξη της πορείας της, αλλά και να εγκαταστήσουμε chatbot στην ιστοσελίδα μας για το προσθέσουμε στη φαρέτρα της ενημέρωσης των πολιτών. Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη το κεφάλαιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είμαστε σε προκαταρκτική διερεύνηση της χρήσης της στις υπηρεσίες μας. Στον ΔΟΑΤΑΠ σύνθημά μας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η διακονία του πολίτη. alfavita.gr
Τα τελευταία 2 χρόνια, όλες οι αιτήσεις που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης 1 – 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι λιγότερες από 5%.
Ενδεικτικά, το 2023 υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης.
Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο alfavita ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ καθηγητής Ορέστης Καλογήρου η επίσπευση έγινε εφικτή με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ακαδημαϊκής αναγνώρισης με τον Ν. 4957/2022 που έφερε την κατάργηση της ατομικής πράξης αναγνώρισης για συνέχιση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Ετσι το 2023, εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων που αφορούν σε 9.450 τίτλους, πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα και ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες). Επίσης αναβαθμίστηκε το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού και ο χρόνος αναμονής είναι πλέον μικρότερος από 30 δευτερόλεπτα για περίπου 3.000 τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα.
Ο κ.Καλογήρου στη συνέντευξή του, μιλά ακόμα για τη διαλειτουργικότητα του ΔΟΑΤΑΠ με την πλατφόρμα ptyxia.gov.gr. όπου εντάσσονται πλέον οι πράξεις αναγνώρισης
Διαλύει τον μύθο ότι οργανισμοί όπως ο ΔΟΑΤΑΠ είναι αποκλειστικά ελληνική «εφεύρεση»
Αναφέρεται στην κύρωση τη Σύμβασης της Λισαβόνας, στην οποία προχώρησε πρόσφατα η χώρα μας με 25 χρόνια καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «αποκτήσαμε ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια των ENIC/NARIC την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Και το δικαίωμα να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους εταίρους μας το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ακαδημαϊκής αναγνώρισης»
Και ενημερώνει ότι ο ΔΟΑΤΑΠ θα αναπτύσσει εφαρμογή του eDoatap και για κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν και να παρακολουθούν εκεί την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεών τους, θα εγκαταστήσει chatbot στην ιστοσελίδα του, ενώ βρίσκεται σε σε προκαταρκτική διερεύνηση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες
Ολη η συνέντευξη του Ορέστη Καλογήρου
Τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ; Ποιος είναι ο σκοπός του;
Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Αλλοδαπής και Πληροφόρησης είναι ένας φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Σκοπός του είναι η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και η έγκυρη πληροφόρηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι από το 2005 η νομική συνέχεια του ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως το ξέρουν οι παλαιότεροι. Η ίδρυση του ΔΙΚΑΤΣΑ το 1977, αποτέλεσε βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη. Μέχρι τότε η αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, αλλά και η επιλογή των φοιτητών εξωτερικού που ήθελαν να συμμετάσχουν στις τότε εξετάσεις μετεγγραφής από το εξωτερικό, γινόταν από κάθε πανεπιστήμιο χωρίς ενιαίους κανόνες. Με τα χρόνια, ο ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ γραφειοκρατικοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η εντύπωση, ότι είναι ένας φορέας συνώνυμος της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας των πολιτών και αυτό όχι άδικα. Από το 2022 ο ΔΟΑΤΑΠ λειτουργεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε τον εκσυγχρονισμό του και εξάλειψε τα φαινόμενα καθυστέρησης και ταλαιπωρίας των ενδιαφερομένων.
Υπάρχουν ΔΟΑΤΑΠ σε άλλες χώρες;
Στην Ελλάδα είναι εδραιωμένη η πεποίθηση σε πολλούς, ότι ο ΔΟΑΤΑΠ είναι μια Ελληνική ιδιομορφία. Λένε «πουθενά στην Ευρώπη ή στον κόσμο δεν υπάρχει δοαταπ, κλείστε τον». Πρόκειται για πλάνη. «ΔΟΑΤΑΠ» υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και σίγουρα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο πραγματοποιείται υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω της «Σύμβασης της Λισαβόνας για την Ακαδημαϊκή Αναγνώριση» που ήδη έχει 25 χρόνια ζωής. Η διεθνής ονομασία των "δοαταπ" είναι ENIC ή NARIC. 55 ENIC/NARIC αποτελούν εδώ και χρόνια ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας. Ο ΔΟΑΤΑΠ, αρχικά ως ΔΙΚΑΤΣΑ, είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του δικτύου NARIC από το 1984.
Τι έχει αλλάξει με τη μεταρρύθμιση του 2022;
Η πιο σημαντική αλλαγή που επήλθε με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ακαδημαϊκής αναγνώρισης με τον Ν. 4957/2022 είναι η κατάργηση της ατομικής πράξης αναγνώρισης για συνέχιση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και για μια σειρά από λόγους, όπως η συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις, η διεκδίκηση θέσης μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ερευνητή σε ερευνητικά κέντρα, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα κλπ. Για τους σκοπούς αυτούς ο ΔΟΑΤΑΠ τηρεί και ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και το Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, που συμβουλεύονται υπιχρεωτικά τα ΑΕΙ και τα ΕΚ. Παράλληλα, μειώθηκε δραστικά η γραφειοκρατία για την εξέταση και την τελική κρίση μιας αίτησης αναγνώρισης τίτλου. Ο ΔΟΑΤΑΠ υποστηρίζει καθημερινά τα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την υλοποίηση των παραπάνω προβλέψεων. Τον Απρίλιο 2024 ο φορέας μας οργάνωσε webinar για την ενημέρωση των στελεχών των πανεπιστημίων, στο οποίο συμμετείχαν 600 στελέχη των γραμματειών όλων των τμημάτων της χώρας. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι είναι δυνατή πλέον η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων πρώτου κύκλου με 180 ECTS.
Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο συντάχθηκε από το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ σχέδιο Οργανισμού και Κανονισμού Λειτουργίας. Οι διαδικασίες για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ο φορέας θα αποκτήσει για πρώτη φορά Οργανισμό και Κανονισμό Λειτουργίας, 47 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Επίσης, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση από τον ΔΟΑΤΑΠ τριών ISO, του 9001 για την πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης ποιότητας, του 27001 για τη διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών (πληροφοριακή ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας) και του 37001 κατά της δωροδοκίας.
Πόσες αιτήσεις διεκπεραιώνει ο ΔΟΑΤΑΠ κάθε χρόνο; Πόσος χρόνος απαιτείται για την διεκπεραίωση μιας αίτησης;
Από την 1η Νοεμβρίου 2022 και εντεύθεν όλες οι αιτήσεις που κατατίθενται έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης 1 – 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι λιγότερες από 5%. Ενδεικτικά, το 2023 υποβλήθηκαν 8.517 αιτήσεις και εκδόθηκαν 8.481 πράξεις αναγνώρισης. Για να δώσουμε μερικούς αριθμούς ακόμη, την ίδια χρονιά εκδόθηκαν 5.027 βεβαιώσεις γνησιότητας τίτλων που αφορούν σε 9.450 τίτλους, πρωτοκολλήθηκαν 27.663 εισερχόμενα έγγραφα και ψηφιοποιήθηκαν 133.000 έγχαρτοι φάκελοι (5.000.000 σελίδες).
Πως γίνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων;
Στον ΔΟΑΤΑΠ μία από τις τρεις Διευθύνσεις είναι η Διεύθυνση Ενημέρωσης. Από τον Σεπτέμβριο 2023 αναβαθμίστηκε το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού και ο χρόνος αναμονής είναι πλέον μικρότερος από 30 δευτερόλεπτα για περίπου 3.000 τηλεφωνικές κλήσεις το μήνα. Παράλληλα, το 2023 απαντήθηκαν 5.857 ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτών και φορέων μόνον από την Διεύθυνση Ενημέρωσης και χιλιάδες ακόμη από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις. Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται, επίσης, μέσω της ιστοσελίδας μας, www.doatap.gr, και των λογαριασμών μας στα κοινωνικά δίκτυα. Πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε και το ηλεκτρονικό newsletter του ΔΟΑΤΑΠ.
Ποια βήματα έχει κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ στην ψηφιακή διακυβέρνηση;
Από τον Μάιο 2019, όλες οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eDoatap. Όλη η σειρά εργασιών για την εξέταση της αίτησης, μέχρι την τελική υπογραφή της πράξης και την αποστολή της στον πολίτη σε πραγματικό χρόνο γίνεται ηλεκτρονικά. Στις 4 Ιουνίου 2024 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία και παραδόθηκε στο κοινό η διαλειτουργικότητα του ΔΟΑΤΑΠ με την πλατφόρμα ptyxia.gov.gr. Συνολικά, αναρτήθηκαν 180.000 ολοκληρωμένες πράξεις αναγνώρισης του ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ που διατρέχουν την περίοδο των τελευταίων 35 ετών. Πλέον ο κάτοχος πράξης αναγνώρισης μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό με όλα τα στοιχεία της πράξης αναγνώρισης, με μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα (QR) του gov.gr που εξασφαλίζει τη γνησιότητα του εγγράφου. Η διαλειτουργικότητα αυτή έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση χιλιάδων εργατοωρών τόσο στον ΔΟΑΤΑΠ όσο και στις υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και για τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Η ψηφιοποίηση του αρχείου και η ανάπτυξη ψηφιακού περιβάλλοντος, κατάλληλου για τη μετάπτωσή του στη διαλειτουργικότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου ΕΣΠΑ του ΔΟΑΤΑΠ. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τον ΔΟΑΤΑΠ, την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ) και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών και των πιστοποιητικών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να ενταχθούν στο ptyxia.gov.gr περίπου 20.000 ακόμη πράξεις αναγνώρισης, η ψηφιοποίηση των οποίων τρέχει σήμερα με ίδια κονδύλια του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν θα έχει ενταχθεί το σύνολο των πράξεων, από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ κάθε νέα πράξη εντάσσεται στην διαλειτουργικότητα σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η επεξεργασία έγχαρτων φακέλων από την υπηρεσία, για αναδρομικά αιτήματα πολιτών (ακριβές αντίγραφο, βεβαιώσεις κλπ), γίνεται πλέον ψηφιακά.
Εκτός από τα παραπάνω, από το 2019, η πρωτοκόλληση, εσωτερική διακίνηση και διεκπεραίωση εγγράφων γίνεται ψηφιακά, μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων. Επίσης, από τον Ιανουάριο 2022, οι εξετάσεις Ιατρικής και Οδοντιατρικής, που οργανώνονται από τον ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των αντίστοιχων τίτλων που αποκτήθηκαν σε χώρες εκτός της ΕΕ, γίνονται σε ψηφιακό περιβάλλον στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΕΚΔΔΑ.
Τον Ιούνιο 2024, η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση της Λισαβόνας, με 25 χρόνια καθυστέρηση. Τι θα κερδίσει η χώρα από αυτήν την προσχώρηση;
Η Σύμβαση της Λισαβόνας είναι το «Σύνταγμα», ο καταστατικός χάρτης, το πλαίσιο αρχών για την υποστήριξη του δικαιώματος των νέων της Ευρωπαϊκής ηπείρου να απολαμβάνουν το αγαθό της δίκαιης αναγνώρισης των σπουδών τους εντός του «Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλαδή, στο δικαίωμα των νέων της Ευρωπαϊκής ηπείρου να μετακινούνται από χώρα σε χώρα για τη συνέχιση των σπουδών τους. Η Σύμβαση της Λισαβόνας είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό κείμενο που έχει σαν μόνο στόχο τα δικαιώματα του νέου Ευρωπαίου. Στον ΔΟΑΤΑΠ βιώναμε εδώ και πολλά χρόνια το αίσθημα του αποκλεισμού της χώρας. Για αυτό είναι για εμάς ιστορική η προσχώρηση της Ελλάδας στη Λισαβόνα. Σε όσους ρωτούν «μα γιατί μετά από 25 χρόνια; Τι κρύβεται; Τι κερδίζουμε;» η απάντησή είναι, επειδή έστω και μετά από 25 χρόνια αποκτήσαμε ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια των ENIC/NARIC την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Και το δικαίωμα να συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους εταίρους μας το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ακαδημαϊκής αναγνώρισης.
Όμως, αν και η χώρα δεν ήταν μέχρι τώρα μέλος της Λισαβόνας, ο ΔΟΑΤΑΠ εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή αναγνώριση. Συμμετέχει, επίσης, μαζί με άλλα ENIC/NARIC σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή σε προγράμματα Erasmus. Στις 18 Νοεμβρίου στο Χαροκόπειο, ο ΔΟΑΤΑΠ θα φιλοξενήσει Ημερίδα Ενημέρωσης και Διάχυσης Αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα European Qualification Passport for Refugees (EQPR), που οργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΤΑΠ. Το 2017, αρχικά, το Συμβούλιο επέλεξε 4 χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Νορβηγία) για την πιλοτική εφαρμογή του. Πλέον, 22 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Το EQPR παρέχει μια αυστηρή, αποτελεσματική και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία για την αξιολόγηση των προσόντων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, ακόμη και όταν αυτά δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα, υποστηρίζοντας έτσι την συνέχιση σπουδών, την απασχόληση και την ενσωμάτωσή τους, εφαρμόζοντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας για την αναγνώριση προσόντων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, είχαν αξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προσόντα 1101 δικαιούχων διεθνούς προστασίας και είχαν εκδοθεί 943 EQPRs. Ο ΔΟΑΤΑΠ συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες αυτές. Στην ημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, των ευρωπαϊκών φορέων αξιολόγησης προσόντων και ενημέρωσης για την αναγνώριση (ENIC και NARIC) και θα προσκληθούν εκπρόσωποι του ΥΠΑΙΘΑ, του ΥΠΕΣ, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων καθώς και ΜΚΟ για το προσφυγικό και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Τέλος, τον Ιούνιο του 2026 ο ΔΟΑΤΑΠ θα φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την 33η ετήσια σύνοδο των δικτύων ENIC-NARIC.
Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια για το μέλλον;
Εκτός από όσα μελλοντικά που αναφέρθηκαν πιο πριν, το επόμενο διάστημα θα τρέξουμε ένα πρόγραμμα μέτρησης του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών από τις νέες τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και ένα διαρκές σύστημα αξιολόγησης του ΔΟΑΤΑΠ από τους χρήστες των πάσης φύσεως υπηρεσιών του. Για την ψηφιακή διακυβέρνηση, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εφαρμογή του eDoatap για κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν και να παρακολουθούν εκεί την εξέλιξη της πορείας της, αλλά και να εγκαταστήσουμε chatbot στην ιστοσελίδα μας για το προσθέσουμε στη φαρέτρα της ενημέρωσης των πολιτών. Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη το κεφάλαιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είμαστε σε προκαταρκτική διερεύνηση της χρήσης της στις υπηρεσίες μας. Στον ΔΟΑΤΑΠ σύνθημά μας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η διακονία του πολίτη. alfavita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα