Με την ανακήρυξη των υποψηφίων η οποία θα γίνει σήμερα από τα Πρωτοδικεία οριστικοποιείται το σκηνικό των εκλογών και μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα παραπαίει, η κρίση καλπάζει και είναι κοινή πεποίθηση ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα, στην κάλπη αναμετρώνται αγανάκτηση για την πορεία της εσωτερικής χρεοκοπίας και φόβος για το χειρότερο με το οποίο απειλεί η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν με την γλώσσα των ποσοστών αυτές τις εκτιμήσεις καθώς δίνουν σχεδόν στο σύνολό τους Βουλή αποτελούμενη από 10 κόμματα και με πανομοιότυπη τάση.
Από την άποψη των ποσοστών είναι βέβαιο πλέον ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα πάρουν σημαντικά λιγότερο από 50% και από την άποψη των εδρών οι διαφορετικές δημοσκοπήσεις δίνουν εκτιμήσεις που κυμαίνονται από αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και από τους δύο μαζί, μέχρι ένα άθροισμα παρόμοιο με την δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009.
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά, ενώ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό ορισμένες δίνουν προβάδισμα του Ευάγγ. Βενιζέλου απέναντι στον Αντ. Σαμαρά. Υψηλά ποσοστά δίνουν σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά υστερεί από τα αρχικά υψηλά ποσοστά εξ αιτίας της πίεσης που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου διατηρούν υψηλά ποσοστά και δυναμική, ενώ όλες οι μετρήσεις στέλνουν με άνεση στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή. Σημαντική υποχώρηση στην επιρροή του έχει σημειώσει ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, ενώ οριακά στην εκλογή κινούνται τόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη.
Με δεδομένο το γενικό πολιτικό σκηνικό στη Μεσσηνία όλα είναι ανοιχτά και εξαρτώνται εν πολλοίς από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα και τη σειρά κατάταξης. Η Μεσσηνία από την άποψη του μεγέθους που έχει το εκλογικό σώμα θεωρείται "μεσαίος" νομός και με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κάποιες έδρες μπορούν "να σκάσουν" σε μικρότερα κόμματα. Η εκτίμηση για το ποιοι μπορεί να είναι οι εκλεκτοί του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να είναι πλέον ασφαλής καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν κόμματα που εμφανίζονται ισοδύναμα και επομένως στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους μπορεί να έρθουν ανάποδα τα πράγματα, ενώ υπάρχουν καινούργια κόμματα που μπαίνουν στην Βουλή αλλά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το ποσοστό το οποίο θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν σε κάθε νομό. Υπενθυμίζουμε ότι το εκλογικό μέτρο είναι 20% και πως η κατανομή των εδρών με τη διαδικασία της λεγόμενης "εξομάλυνσης" αρχίζει από το μικρότερο προς τα μεγαλύτερα κόμματα (εκτός πρώτου και δεύτερου).
Οσον αφορά τη διαμόρφωση του σκηνικού στη Μεσσηνία:
Η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά κατεβάζει ψηφοδέλτιο χωρίς γυναίκα και μέχρι την τελευταία στιγμή οι πληροφορίες ήθελαν να "παίζεται" μια θέση. Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε γρήγορα το ψηφοδέλτιο εν μέσω γενικής απροθυμίας να συμμετάσχουν στελέχη του ακόμη και στην εκλογική μάχη. Γρήγορα και χωρίς προβλήματα έκλεισε η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε στο πλαίσιο των κεντρικών διαπραγματεύσεων με τους συνεργαζόμενους και στην προσπάθεια ισορρόπησης της γεωγραφικής κατανομής υποψηφιοτήτων και της ποσόστωσης. Το ΚΚΕ είχε λύσει το πρόβλημα από καιρό, ενώ στους Ανεξάρτητους Ελληνες ακολουθήθηκε η τακτική των σταδιακών διαρροών λόγω των πιέσεων που δέχονταν οι υποψήφιοι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η Δημοκρατική Συμμαχία μέχρι αργά χθες κατέβαλλε προσπάθειες διεύρυνσης του ψηφοδελτίου, η Δράση του Στέφανου Μάνου θα έχει ψηφοδέλτιο με 2 υποψηφίους, ενώ η Κοινωνική Συμφωνία των Κατσέλη-Καστανίδη έχει ανακοινώσει 3 υποψηφίους. Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο το οποίο παρουσιάζει σήμερα. Τέλος από τους μικρότερους σχηματισμούς της Αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα στο νομό, παρουσίασε πλήρες ψηφοδέλτιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα