Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, Βασίλης Τσαφαράς, για 125 υπεξαιρέσεις και 72 πλαστογραφίες, ενώ σε 3 χρόνια με αναστολή ο συγκατηγορούμενός του, έμπορος αυτοκινήτων στην περιοχή. Εκτός από το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, χθες το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Τσαφαρά το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Πρωτόδικα στον κ. Τσαφαρά είχε επιβληθεί ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, ενώ στο συγκατηγορούμενό του το Τριμελές Εφετείο είχε επιβάλει ποινή 5 χρόνων κάθειρξης για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση για 8 περιπτώσεις. Το ποσό που υπεξαιρέθηκε από την Εμπορική Φιλιατρών ανέρχεται περίπου σε 4.600.00 ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα και σε 3,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο πρώην διευθυντή. Ωστόσο, σύμφωνα με το νομικό τμήμα της τράπεζας, η συνολική ζημιά που υπέστη το πιστωτικό ίδρυμα είναι αστρονομική και ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.
Σημαντικά σημεία της δίκης, ήταν το σημείο που επιθεωρητής της τράπεζας κατέθεσε ότι ο κ. Τσαφαράς παραπέμφθηκε παλαιότερα δύο φορές στο Πειθαρχικό της τράπεζας και αν δεν είχαν μεσολαβήσει πολιτικά γραφεία και είχε τιμωρηθεί, δε θα βρισκόταν τώρα σε δεινή θέση. Επίσης, παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσαφαρά, ο οποίος είπε ότι «πάνω στον πανικό του για να καλύψει αθλιότητες του συγκατηγορούμενού του, άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχουν γίνει». Το δε πάθος του για την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Εράνη, στην οποία ήταν πρόεδρος, κυριάρχησε και σε αυτή την ακροαματική διαδικασία.Υπεξαίρεση Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση των επιθεωρητών που πραγματοποίησαν έλεγχο στην τράπεζα μετά τις καταγγελίες πελατών και συνεχίσθηκε με την κατάθεση πελατών του πιστωτικού ιδρύματος, από τους οποίους άλλοι είτε βρήκαν «τρύπες» στους λογαριασμούς τους είτε τους είχαν χρεωθεί δάνεια που συνολικά ή εν μέρει δεν είχαν εισπράξει. Αρκετοί δε εξ αυτών δήλωναν πως ο διευθυντής τούς είχε ενημερώσει ότι πήρε τα χρήματα επειδή είχε κάποιες ανάγκες και σύντομα θα τα επέστρεφε, ενώ σε ορισμένα δάνεια που είχαν ληφθεί στα ονόματα πελατών, πλήρωνε τις δόσεις. Ωστόσο, υπήρξαν και μαρτυρίες πελατών σύμφωνα με τις οποίες δε γνώριζαν ότι ο διευθυντής είχε πάρει χρήματα από λογαριασμό τους ή είχε εκδώσει δάνεια και κάρτες στο όνομά τους. Οι δικηγόροι της τράπεζας τόνισαν ότι δεν υπάρχουν υπογεγραμμένα εντάλματα ότι οι πελάτες έλαβαν τα δάνεια, αν και τα χρήματα έχουν εκταμιευθεί. Αυτό, όπως διευκρίνισαν, μπλόκαρε την τράπεζα για να διεκδικήσει τα χρήματα από αυτούς που εμφανίζονται ως δανειολήπτες και έτσι έχει αναγκασθεί να τους αποζημιώσει. Αρκετές φορές κατά τη διαδικασία παρενέβη ο κ. Τσαφαράς, δηλώνοντας πως ο συγκατηγορούμενός του έχει περίσσιο θράσος να δηλώνει πως του έλειπαν λεφτά από το λογαριασμό του και να ζητά να τον αποζημιώσει η τράπεζα. Μάλιστα, είπε ότι στο λογαριασμό του συγκατηγορούμενού του μπήκαν 800.000 ευρώ.
Απολογίες Η διαδικασία συνεχίσθηκε με κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Ο κ. Τσαφαράς ζήτησε συγγνώμη από την τράπεζα και τους πελάτες για όσα δημιούργησε, τονίζοντας ότι οι πράξεις του στέρησαν τα όνειρα της οικογένειάς του. Μίλησε για το πάθος του με την ποδοσφαιρική ομάδα Εράνη, αναφέροντας πως αναγκάσθηκε να βάζει όλο και περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, είπε ότι το χρηματιστήριο του έδωσε την ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να κάνει μεγάλα ανοίγματα και η κατάρρευσή του παρέσυρε και αυτόν. Ο συγκατηγορούμενος του, όμως, όπως είπε, τον έβγαλε εκτός τροχιάς. Όπως εξήγησε, ο έμπορος αυτοκινήτων συνεργάσθηκε με την τράπεζα, όμως κάποια στιγμή ξεκίνησαν τα προβλήματα και οι διαμαρτυρίες πελατών, ότι δεν τους παραδίδονταν τα αυτοκίνητα. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, μπήκε στη διαδικασία να εξοφλήσει δάνεια πελατών που φέρονταν να έχουν παραγγείλει αυτοκίνητο και να μην το έχουν παραλάβει, από τους λογαριασμούς άλλων πελατών ή «φουσκώνοντας» άλλα δάνεια. Κατηγόρησε τον έμπορο αυτοκινήτου για δόλια συμπεριφορά και βλακώδεις τις δικές του ενέργειες. Μάλιστα, παρατήρησε ότι για κάποιες από τις περιπτώσεις που κατηγορείται, πιστεύει ότι ο συγκατηγορούμενός του δεν είχε ποτέ πρόθεση να δώσει αυτοκίνητο. Από την πλευρά του, ο έμπορος αυτοκινήτων αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και, αντίθετα, κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή της Εμπορικής ότι ζημιώθηκε οικονομικά. Όπως είπε, τα δάνεια ήταν υπαρκτά και όλα τα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους πελάτες, πλην λίγων, που δεν πρόλαβε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Τελικά, το Δικαστήριο αργά το βράδυ τούς έκρινε ένοχους, μειώνοντάς τους σημαντικά τις ποινές.Της Βίκυς Βετουλάκη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα