Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ (και μερικές δεκάδες.... ακόμα)! Κε Δήμαρχε,μήπως έχετε να πείτε .......τίποτα;

ΟΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «Λεφτά υπάρχουν» σε 4 δήμους...
Εν μέσω κρίσης, οι τέσσερις δήμοι μπορούν και φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις Εχουν καταφέρει όχι μόνο να μην έχουν οφειλές, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Αποφεύγουν τα δάνεια, απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια και παρέχουν κοινωνικό έργο, τη στιγμή που όλα γύρω τους έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση
Εν μέσω κρίσης, οι τέσσερις δήμοι μπορούν και φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας να «πνίγεται» στα υπέρογκα χρέη και να χρωστάει σε «όποιον μιλάει Ελληνικά» -όπως, άλλωστε, λένε πολλοί αιρετοί-, υπάρχουν όμως και κάποιοι που όχι μόνο δεν εμφανίζουν έλλειμμα, αλλά αντίθετα έχουν πλεόνασμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικά μοντέλα χρηστής και νοικοκυρεμένης διοίκησης αποτελούν οι δήμοι Νεάπολης - Συκεών, Ιλίου, Φαλήρου και Παλλήνης.
Την ώρα που η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας στο τέλμα ολοένα και περισσότερους ΟΤΑ, οι τέσσερις αυτοί δήμοι έχουν καταφέρει αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ακατόρθωτο: να μην έχουν οφειλές και ταυτόχρονα να βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.
Το μυστικό της επιτυχίας τους, όπως λένε οι ίδιοι δήμαρχοι στο «Εθνος», βασίζεται στο τρίπτυχο «διαφάνεια - δουλειά - νοικοκύρεμα». Αποφεύγουν τα δάνεια και στις περιπτώσεις που υπάρχουν πληρώνουν τις δόσεις πριν από τη λήξη τους, απορροφούν ευρωπαϊκά προγράμματα και ακόμα και σήμερα που επικρατεί στασιμότητα σε έργα, αυτοί συνεχίζουν να υλοποιούν και σχεδιάζουν τα επόμενα.


Οι υπηρεσίες τους λειτουργούν «ρολόι», παρέχουν κοινωνικό έργο, ενώ την ίδια στιγμή που κάποιοι δήμοι αδυνατούν αντεπεξέλθουν ακόμα και στη λειτουργία των παιδικών σταθμών, οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ αυξάνουν εντυπωσιακά τον αριθμό βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί ο «καλλικρατικός» Δήμος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκλεισε το 2011 με πλεόνασμα 26 εκατ. ευρώ, ποσό που αποδίδει τόκους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οπως λέει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, όταν ανέλαβε τον δήμο το 1995 μαζί παρέλαβε ως «προίκα» χρέη ύψους 452,5 εκατ. δραχμών, τα οποία εξοφλήθηκαν στο σύνολό τους μέσα στις επόμενες τρεις τετραετίες.

Οταν συνενώθηκαν οι Συκεές με τους δήμους Αγίου Παύλου, Νεάπολης και Πεύκων «κληρονόμησε» χρέη άλλα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία μέσα σε ενάμιση χρόνο εξοφλήθηκαν. Και δεν φτάνει αυτό. Μέχρι το τέλος 2012 έχει τεθεί το στοίχημα να προεξοφληθούν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είχαν συνάψει οι διοικήσεις των τριών ΟΤΑ οι οποίες συνενώθηκαν με τις Συκεές και λήγουν μέχρι το 2020. Ωστόσο, ο δήμος θα «τιμωρηθεί» με «πέναλτι» όπως ορίζει η νομοθεσία. «Αντί να μας κάνουν έκπτωση που προπληρώνουμε, μας επιβάλλουν και πρόστιμο», τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Δανιηλίδης.

Ο Δήμος Ιλίου διαθέτει αποθεματικό πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2010, εξοφλώντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις του, ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται έργα ύψους 57 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το ΕΣΠΑ.

Ο δήμος Παλλήνης εμφανίζει πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ ενώ επίσης και δήμος Φαλήρου με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις έκλεισε το έτος 2011 έχοντας στο ταμείο του 5.870.000 εκατ. ευρώ.

Δήμος Νεάπολης
Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

«Εχω αλλεργία με τα δάνεια», λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο δήμαρχος Σ. Δανιηλίδης, προσθέτοντας πως ο δήμος έχει πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ. Οι παιδικοί σταθμοί φέτος αυξάνουν τα παιδιά που θα φιλοξενήσουν από 1.500 σε 1.805 βρέφη και νήπια, ενώ οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη λειτουργούν μέχρι τις 9.00 το βράδυ. «Λέω ''όχι'' στα δάνεια και στις αλόγιστες δαπάνες», τονίζει και επισημαίνει ότι ο δήμος αναδεικνύεται πρωταθλητής στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Δήμος Ιλίου
Κοινωνικά προγράμματα για αδύναμους

Πώς κατάφερε ο Δήμος Ιλίου να έχει πλεόνασμα 10.530.000€; Ο δήμαρχος Ν. Ζενέτος παρομοιάζει τη διαχείριση ενός δήμου με ενός νοικοκυριού: «Πως ένας καλός οικογενειάρχης φροντίζει να έχει στην άκρη χρήματα για μια δύσκολη στιγμή, έτσι και ο δήμος πρέπει να έχει στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία.», τονίζει ο κ. Ζενέτος, προσθέτοντας πως ο δήμος έχει εξασφαλίσει σειρά έργων από το ΕΣΠΑ, ενώ εφαρμόζει κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων.

Δήμος Φαλήρου
Δραστικός περιορισμός των εξόδων

Με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις, ο Δήμος Φαλήρου έχει πλεόνασμα 5,870 εκατ. ευρώ. Ο δραστικός περιορισμός των εξόδων είναι το βασικό στο συστατικό της επιτυχίας, όπως τονίζει ο δήμαρχος Δ. Χατζηδάκης. «Το έργο της Αγίου Αλεξάνδρου είχε προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Τελικά κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα επέστρεψα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», επισημαίνει ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο έχουν κι οι χορηγοί με τους οποίους γίνονται πολλά έργα.

Δήμος Παλλήνης
Εβαλαν τέλος στις αλόγιστες δαπάνες

Ο σωστός προγραμματισμός, η ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων κι η περικοπή των δαπανών είναι το συστατικό της επιτυχίας του Δήμου Παλλήνης, ο οποίος όχι μόνο δεν χρωστάει, αλλά έχει και πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμαρχος Θ. Ζούτσος ακολουθεί συντηρητική πολιτική, αποφεύγοντας τις αλόγιστες σπατάλες και βάζοντας προτεραιότητες στις ανάγκες του δήμου.

ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Οφειλές που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ

Στον αντίποδα των δήμων με πλεόνασμα βρίσκονται οι περισσότεροι ΟΤΑ της χώρας, οι οποίοι κινούνται σε «τεντωμένο σκοινί» εξαιτίας των υπέρογκων χρεών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι δανειακές τους υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ. Μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλιά τους είναι και τα χρέη προς τρίτους τα οποία υπολογίζονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας «φιγουράρουν» οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας όπως Αθήνα, Πειραιάς, Μαρούσι, Περιστέρι, Αχαρνές, Θεσσαλονίκη, Ασπρόπυργος κ.ά. Πολλοί ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν με «παύση πληρωμών».

Στη δεινή αυτή κατάσταση προστίθεται και το γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) έχουν μειωθεί κατά 55% με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δραματική θέση και να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες.

Στους περισσότερους δήμους έχουν γίνει ρυθμίσεις οφειλών και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει από το Ταμείο Παρακαταθηκών, μέχρι και 25 έτη με παράλληλη μείωση του επιτοκίου από 11,5% σε περίπου 5,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι αρκετοί υγιείς δήμοι χρεώθηκαν με οικονομικά βάρη άλλων ΟΤΑ με τους οποίους συνενώθηκαν. Ενδεικτική περίπτωση ο Ρέντης, ο οποίος «κληρονόμησε» τις οφειλές του υπερχρεωμένου δήμου Νίκαιας.

Πάντως για το πώς έφτασαν να χρωστούν αρκετά εκατομμύρια, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: το κακό σύστημα διαχείρισης και η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου.

Παράλληλα «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δυο δήμοι με παρόμοιο αριθμό κατοίκων και ανάλογες αρμοδιότητες εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις στον αριθμό υπαλλήλων που απασχολούν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ!!!!!!
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ......ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.....ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ....ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΝ .....ΟΒΟΛΟ ΜΑΣ!!!!
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ....ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα