Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των ενεχυροδανειστηρίων "Ριχάρδος"


Συνελήφθη τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησαν στο κατάστημά του άνδρες της αστυνομίας, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις έμπορος χρυσού και κοσμημάτων Δημήτρης Ριχάρδος, επικεφαλής των ομόνυμων καταστημάτων.
Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι αποθήκευε τιμαλφή, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα σε άγνωστες διευθύνσεις, ενώ απολογούμενος προανακριτικά αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνεργάτες του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει οι αρχές, και τα οποία αποκάλυψε το e-reportaz.gr στα βιβλία της επιχείρησης εγγραφόταν μεγάλος αριθμός τιμαλφών προερχόμενων από αγορά ή ενέχυρα τα οποία όμως δεν διατηρούνταν εντός των καταστημάτων. Με αυτό τον τρόπο δινόταν νομιμοφανής χαρακτήρας στην δραστηριοποίηση της επιχείρησης. Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των ενεχυροδανειστηρίων υποστήριξε ότι τα πολύτιμα αντικείμενα φυλάσσονται σε θυρίδες ή σε οικείες συνεργατών του, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε.Σύμφωνα με το e-reportaz.gr, η μεγάλη αστυνομική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία η οποία ανέφερε ότι το ενεχυροδανειστήριο δεν διατηρεί βιβλία και παραστατικά, καθώς και ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν, ληστειών και κλοπών από κοσμηματοπωλεία και οικείες. Στην ίδια καταγγελία αναφερόταν ότι έλιωναν τα κοσμήματα και τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τις οποίες εξήγαγαν στη Γερμανία.

Παράλληλα εμφάνιζαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να διάγει πολυτελή βίο, να κινείται με συνοδεία ασφαλείας και να έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η οποία προέρχεται από την παράνομη δραστηριοποίησή του.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη έφοδος των αστυνομικών στο κατάστημα της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά. Κατά τον έλεγχο βρέθηκε ο ιδιοκτήτης και τέσσερις υπάλληλοι, καθώς στον Πειραιά βρέθηκε ένας μόνο εργαζόμενος. Παράλληλα κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στα δύο καταστήματα.

Στο κατάστημα της Αθήνας βρέθηκε μικρός αριθμός από την αγορασθέντα τιμαλφή, αλλά όχι όσα αφορούν αγορά ενός μήνα όπως προβλέπεται, ώστε να είναι δυνατός ο προορισμός και ο έλεγχός τους.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στη βίλα του ιδιοκτήτη, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι αξιόλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την έφοδο των αστυνομικών ο ιδιοκτήτης, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ελπίς λόγω αδιαθεσίας και εμφανίστηκε στην Ασφάλεια την επομένη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών στα δύο χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης αγοράσθηκαν και ενεχυριάστηκαν περισσότερα από 100 κιλά χρυσού, η αξία των οποίων αγγίζει το 1 με 1,5 εκατ. ευρώ.

Εναντίον του ιδιοκτήτη ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ οι εισαγγελικές αρχές ζητούν από τον ανακριτή να διερευνήσει εάν έχει πραγματοποιηθεί και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει προς το υπουργείο Οικονομικών, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση και τα υποκαταστήματά της, επικαλούμενος πληροφορίες ότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων.

Η απάντηση του υφυπουργού Χρήστου Μαυραγάνη, ανέφερε ότι είχαν γίνει όλες οι δέουσες ενέργειες από το ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με λίγα λόγια παραδεχόταν ότι οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κυρίου είχαν ελεγχθεί.

Μετά τη σύλληψη του επικεφαλής των ενεχυροδανειστηρίων ο Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε νέα ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την ολιγωρία που επέδειξαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος- που τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται τεχνηέντως από την οικονομική και πολιτική διαπλοκή- «έπιασε στα δίχτυα του «μία περίεργη υπόθεση φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» που διαφημίζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στα MEGA-λα κανάλια, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Γ. Κανελλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα