«Αποτελεί θέμα ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας» σημειώνει ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Πολιτικής - Εθελοντισμού - Μεταναστευτικής Πολιτικής και συντονιστής για τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών. Και μιλά για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητές του.
1 Μετά από αρκετά χρόνια σας βλέπουμε πάλι στα έδρανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε και πάλι;
«Η αγάπη και η αγωνία για το αύριο του τόπου μου σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και πειστικότητα του Τάκη Κατσίβελα με έκαναν να ασχοληθώ και πάλι με τα κοινά».
2 Πώς κρίνετε το θεσμό του "Καλλικράτη";
«Ο θεσμός του "Καλλικράτη" μέλλει να σφυρηλατηθεί στο αμόνι της καθημερινότητας και του χρόνου για να πάρει το σχήμα που όλοι επιθυμούμε για το καλό της περιφέρειας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας. Ομως παρ’ όλα αυτά αποτελεί θεσμό και ούτως ή άλλως πρέπει να τον υπηρετούμε για να πάρουμε από αυτόν τα μέγιστα δυνατά οφέλη».
3 Ο Δήμος Τριφυλίας αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της Πελοποννήσου. Ποια θεωρείτε είναι τα πλεονεκτήματά του;
«Οντως και ως προς την έκταση και ως προς τον πληθυσμό. Σαφώς τα πλεονεκτήματά του προκύπτουν από τη χαρισματική γεωγραφική του θέση, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, εύφορη γη, μνημεία, πολιτισμό και δυναμική ανάπτυξη τον τομέα του τουρισμού. Ολα αυτά είναι θέματα που οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα εκμεταλλευτούμε κατά το μέγιστο δυνατό».
4 Πού πιστεύετε ότι υστερεί και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τη νέα δημοτική αρχή;
«Ο δήμος ομολογουμένως στερείται υποδομών στην καθαριότητα, στο μηχανοκίνητο στόλο αλλά και στην οργάνωση του υπάρχοντος αξιόλογου και έμπειρου ανθρωπίνου δυναμικού του δήμου. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν κατά τους οικονομολόγους "μέσα παραγωγής" που όταν τα συντονίσουμε σωστά, η Τριφυλία θα αλλάξει όψη. Εχουμε τη διάθεση και την επιθυμία ο τόπος μας να προχωρήσει μπροστά και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».
5 Ποια έργα υποδομής πιστεύετε ότι χρειάζεται ο δήμος για να μπορέσει να κινηθεί αναπτυξιακά;
«Νέους οδικούς άξονες (Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Γαργαλιάνοι - Ρωμανού) αλλά και βελτίωση των υπαρχόντων που συνδέουν το Δήμο Τριφυλίας με άλλους τουριστικούς προορισμούς (Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα). Η επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών και η αξιοποίηση του λιμένα Κυπαρισσίας, η βελτίωση του λιμανιού του Μαράθου και των αλιευτικών καταφυγίων Αγρίλη και Αγίας Κυριακής σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του Φιλιατρινού φράγματος είναι στόχοι που όχι μόνο θα δώσουν θέσεις εργασίας, αλλά και πνοή ανάπτυξης στο δήμο μας».
6 Υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας και ανάπτυξης όταν προχθές ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους μόλις 3,4 εκ. ευρώ;
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσαμε περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα για να κινηθεί ο δήμος μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτό είναι μόνο ένα εργαλείο που αναπροσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή ανάλογα με το ταμείο του δήμου. Αλλωστε αυτό ξεκαθάρισε και ο κ. δήμαρχος».
7 Επίσης εκεί ακούσαμε για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τι θα πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η κατάσταση;
«Η πλήρης διαφάνεια και συνετή διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου και η μηδενική ανοχή σε παρατυπίες πιστεύω πως θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δήμου».
8 Στις αρμοδιότητές σας είναι ο τομέας της υγείας. Ποιες ενέργειες μπορεί και σχεδιάζει να κάνει η δημοτική αρχή για να στηρίξει αυτόν τον τομέα;
«Στον τομέα της υγείας ο δήμος μας θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του υγειονομικών μονάδων της περιοχής, Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, καθώς και του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών. Δε θα δεχθούμε καμία υποβάθμιση και επιπλέον θα παρέμβουμε για την επαναλειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα χωριά μας. Πέραν αυτών έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν δράσεις, όπως η φιλοξενία κινητής μονάδας μαστογράφου της κινητής Αντικαρκινικής Εταιρείας και κινητής παιδιατρικής μονάδας των "Γιατρών του Κόσμου"».
9 Στο παρελθόν το ΚΑΦΚΑ είχε χαρακτηριστεί ως ο γίγαντας που κοιμάται, αλλά δυστυχώς δεν τον είδαμε να ξυπνά. Τι γίνεται με αυτό το τόσο σημαντικό κέντρο;
«Η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ (ΚΑΦΚΑ) όντως αντιμετωπίζει προβλήματα. Εχουμε ήδη ζητήσει ενημέρωση από το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Μπέζο και θα προβούμε σε κάθε ενέργεια ή παρέμβαση που θα μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του. Οι μόνιμοι φιλοξενούμενοί του είναι μέρος της τοπικής μας κοινωνίας και οι προσωρινά ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη υποστηρικτικής φροντίδας. Λόγοι κοινωνικής ευθύνης δε μας επιτρέπουν μία πρότυπη υγειονομική μονάδα για την εποχή της ίδρυσης και λειτουργίας της να καταστεί ένα ερειπωμένο αφιλόξενο κτήριο με εγκαταλελειμμένους ανθρώπους».
10 Σε εποχές δύσκολες πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Θα αναλάβετε σαν δήμος κάποιες πρωτοβουλίες;
«Ο δήμος έχει καταγράψει όλες τις ευπαθείς ομάδες, τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας και με κάθε τρόπο συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, όπως διανομή τροφίμων, ρούχων, επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με τη συνεργασία της ΔΕΗ, βρεφικού γάλατος σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κ.ά. Η καταπολέμηση της φτώχειας και η παροχή προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέσα από τη σύσταση και λειτουργία νέων δομών που προσφέρουν παροχές προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες κρίνονται ως αναγκαίες».
11 Η παράταξη της ΡΑΚΙ πρότεινε την δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Τι θα πράξετε σχετικά με αυτό το ζήτημα;
«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, όπως αυτή της ίδρυσης Κοινωνικού Παντοπωλείου. Φυσικά θα στηρίξουμε τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων αλληλέγγυας δράσης, με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, σωματείων, επιχειρήσεων καθώς και μεμονωμένων κοινωνικά ευαισθητοποιημένων δημοτών, δίνοντας σάρκα και οστά στην έκφραση της κοινωνικής συνείδησης μέσα από την προσφορά».
12 Επίσης σε πολλούς δήμους βλέπουμε να λειτουργούν Κοινωνικά Φαρμακεία ακόμη και Κοινωνικά Ιατρεία. Υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη για την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας;
«Πριν λίγα χρόνια μία ανοικτή συζήτηση στα Φιλιατρά για την ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Το θέμα όμως θα επανεξετασθεί. Αποτελεί θέμα ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας, να συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, στην καταπολέμηση της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα δε να ενισχύσει την κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη των δημοτών, τοπικών αρχών, επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων».
13 Σε εποχές δύσκολες ο εθελοντισμός θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητος. Υπάρχουν εθελοντικές δράσεις στην Τριφυλία και πώς θα τις ενισχύσετε;
«Ο εθελοντισμός είναι θέμα που μας αγγίζει όλους. Είναι ο καλύτερος τρόπος να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα. Στα σχέδιά μας είναι η ίδρυση γραφείου εθελοντισμού ως δομή στήριξης και στρατηγικού κόμβου συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσεις με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να συνεργαστούν με το δήμο, προς όφελος των κατοίκων του».
14 Τα Φιλιατρά σαν αγροτικό κέντρο της περιοχής συγκεντρώνουν και πολλούς αλλοδαπούς εργάτες. Υπάρχει σχεδιασμός για συγκεκριμένες δράσεις από το δήμο;
«Τα Φιλιατρά είναι πόλη με πλούσια αγροτική παραγωγή και γι' αυτό προσφέρεται εποχιακά για τη συγκέντρωση αλλοδαπών εργατών. Είναι γεγονός πως αποτελούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της περιοχής, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική τους ενσωμάτωση, ώστε η παραμονή τους να μην δημιουργεί προβλήματα παραβατικότητας, καθαριότητας, υγιεινής κ.λπ. Η καλή διαβίωση στην πόλη που τους προσφέρει νόμιμη εργασία είναι απαραίτητη. Εχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, τα οποία θα πρέπει να τους κοινοποιηθούν με ανάλογες δράσεις και εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο».
15 Τα Φιλιατρά είναι αγροτικό κέντρο με σημαντική αγροτική παραγωγή. Ποιος πιστεύετε θα πρέπει να είναι ο ρόλος του δήμου ώστε να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας;
«Η στήριξη των νέων αγροτών μέχρι τώρα γίνεται με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, όπου και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και τις ευχαριστίες μας για το τεράστιο έργο που έχει προσφέρει έως τώρα. Εμείς ως δήμος θα είμαστε συμπαραστάτες στο θέμα της προώθησης και της εμπορίας της αγροτικής μας παραγωγής στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Η ιστορία των Φιλιατρών μάς το έχει διδάξει».
16 Σε πρόσφατη επίσκεψη στο φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού είδαμε ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Ποια είναι η σημασία του για την ευρύτερη περιοχή;
«Το Φιλιατρινό φράγμα, που σύντομα θα ολοκληρωθεί, θα είναι το έμβλημα και η σημαία όχι μόνο της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και της τουριστικής προβολής του τόπου μας. Με αυτό θα αρδεύεται ολόκληρος ο κάμπος της Εραναίας γης και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εδώ και χρόνια συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και στην επιτυχία του έργου. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω το όνομα του Γιάννη Φούρκα, τιμής ένεκεν στη μνήμη του, για την μέγιστη και αφανή βοήθειά του από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος».
17 Τα Φιλιατρά ίσως είναι η μοναδική πόλη του δήμου που έχει τόσο καινούργιο δίκτυο ύδρευσης, αλλά παρόλα αυτά έχει και τα περισσότερα προβλήματα. Είναι λογικό κάτι τέτοιο;
«Στην πόλη μας αυτή την στιγμή λειτουργούν δυο δίκτυα ύδρευσης παράλληλα, το παλαιό και το καινούργιο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι συνδέσεις. Υπολείπεται ένα 20% των νέων συνδέσεων έτσι ώστε να απομονωθεί το παλαιό δίκτυο και να πάψουν τα προβλήματα με τις αλλεπάλληλες διακοπές. Η λειτουργία της καινούργιας ενιαίας ΔΕΥΑ του Δήμου Τριφυλίας πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».
18 Επίσης έχει αποκατασταθεί το δίκτυο αποχέτευσης, αλλά από όσο γνωρίζουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των λυμάτων της πόλης δεν καταλήγουν στο βιολογικό. Θα λάβετε κάποια μέτρα;
«Το θέμα αυτό θα επιλυθεί με την ολοκλήρωση των συνδέσεων όλων των κτηρίων με το δίκτυο της αποχέτευσης που θα γίνει στο προσεχές διάστημα».
19 Η "καυτή πατάτα" της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι στα χέρια της παρούσας δημοτικής αρχής. Τι χρειάζεται για να λυθεί επιτέλους το μείζον ζήτημα της χωροθέτησης;
«Η περιβαλλοντική μελέτη, με μια αντίστοιχη οικονομοτεχνική με βάση τον χρόνο μεταφοράς των μεικτών απορριμμάτων και του χρόνου μεταφοράς του υπολείμματος προς εναπόθεση στα ΧΥΤΑ ανά τόνο, σε σχέση πάντα με το κόστος εργατοωρών και καυσίμων, θα καθορίσει το σημείο που θα χωροθετηθεί. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού και παιδείας και η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να το επιλύσει».
20 Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα ακούμε θετικά μηνύματα από την πόλη των Φιλιατρών ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Τι ήταν αυτό που κάνατε;
«Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμά μας για μια πιο καθαρή πόλη δείχνοντας περισσότερη υπευθυνότητα και ευαισθησία. Η μίσθωση του νέου απορριμματοφόρου, λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς του, μας επιτρέπει γρήγορη αποκομιδή. Σημαντικό θέμα παραμένει η αποκομιδή των προϊόντων πρασίνου το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε και πάλι σε συνεργασία με τους δημότες. Δεν εφησυχάζουμε διότι γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλης Παπαθεοδοσίου ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού στα Φιλιατρά. Εχει ασχοληθεί με τους κοινωνικούς και αθλητικούς συλλόγους της πόλης του καθώς και με την πολιτική. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Παπαθεοδοσίου και έχουν τρία παιδιά.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/49533-papatheodosiou-trifylia
Ένα ακόμα λογύδριο και μάλιστα κακής ποιότητας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας τα είπε και αυτός και τώρα ησυχάσαμε!!!
Άλλος.....ποιος έχει σειρά;
Από λόγια χορταίνουμε...δεν κοστίζουν άλλωστε....
Στο τ. δημαρχείο θα πατήσει το πόδι του ποτέ κανένας;
Αυτό ποιος θα μας το πει;
Αγαπητέ Βασίλη:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωριζόμαστε χρόνια. Σου καταθέτω μια πρότασή μου για τα Φιλιατρά μας, που θα συμβάλει οπωσδήποτε στην αναβάθμιση της πόλης. Η αποχέτευση υπολειτουργεί
λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το Δήμο αλλά και έλλειψη λογικής. Γιατί οι πολίτες να πληρώνουν 650 ευρώ για σύνδεση πέραν της αμοιβής του υδραυλικού. Δεν γνωρίζετε απλή αριθμητική; Καταργείστε τα δημοτικά τέλη σύνδεσης και υποχρεώστε όλους του φιλιατρινούς το πολύ σε έξη (6) μήνες να συνδεθούν με το βιολογικό. Στεναχωρείστε και κάποιους συμπολίτες στην ανάγκη, επειδή έχουν συνδεθεί λαθραία με τα όμβρυα ύδατα. Έχετε υπολογίσει πόσα έσοδα χάνει ο Δήμος; Ο Υπάλληλος του Δήμου υπεύθυνος για την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης σε ερώτησή μου, μου είπε πως υπάρχουν τρεις χιλιάδες οκτακόσιοι μετρητές νερού.
Οι δύο χιλιάδες από αυτούς να είναι μέσα στην πόλη, λογαριάστε πόσα χρήματα χάνονται ετησίωςπου θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή επιτέλους των ανύπαρκτων και επικίνδυνων τριτοκοσμικών δρόμων της πόλης μας.Αυτά τα ολίγα και πάντα με αγάπη. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Θα δούμε αν τα λόγια σου μπορούν να γίνουν πράξεις. Βιλογικά δεν έχεις περιθώριο ούτε άλλη ευκαιρία για ν' αφήσεις ένα καλό όνομα.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΙΘΥΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ....ΑΡΜΟΔΙΑ ΧΕΙΛΗ, ΟΤΙ ΔΗΛ. Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (ΕΚ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ) ΠΗΡΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ;
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΛΟΜΠΥ ΤΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΕΣ ΤΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ Ή ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ;
ΟΨΟΜΕΘΑ.....
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ Κου ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ "ΤΟΜΕΑΡΧΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΦΚΑ; ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφή