Nick Paleologos / SOOCΤην έκρηξη του Ευ. Βενιζέλου προκάλεσε παρέμβαση του Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2016.
"Κύριε Πρόεδρε, το ζήτημα που θέλω να θέσω επί του Κανονισμού και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της παραβίασης των άρθρων 24 και 77 του Κανονισμού, αφορά το γεγονός ότι πριν από λίγο στην αίθουσα της Βουλής και ενώπιων του Σώματος, Υφυπουργός εψεύσθη ασύστολα προσπαθώντας να παραπλανήσει την κρίση του Σώματος, ενώ διεξάγεται η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία του Προϋπολογισμού στη Βουλή" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας:
"Ο κ. Μάρδας ζήτησε να παρεμβληθεί στη συζήτηση για να ενημερώσει το Σώμα πόση είναι η ονομαστική μείωση του χρέους που επιτεύχθηκε με τις μεγάλες παρεμβάσεις του 2012. Και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ,  ότι η συνολική ονομαστική μείωση είναι 51 δις τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ένα ωμό ψέμα και για μία
επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης. Και επειδή έχω πραγματικά κουραστεί να επικαλούμαι αριθμούς, απηύθυνα προ πολλών εβδομάδων σχετικές ερωτήσεις στον κ. Υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος με καθυστέρηση και καθ’ υπέρβαση του Κανονισμού, απάντησε μόλις χθες ότι η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στο μεν επίπεδο του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δις, στο δε επίπεδο του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή αφαιρούμενου και του συμψηφισμού των Ταμείων γιατί πρόκειται για την συνολική ωφέλεια της γενικής κυβέρνησης, 96 δις, δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012, πολύ περισσότερο τώρα που έχει δυστυχώς μειωθεί το ΑΕΠ".

Προς τούτο, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε προς τη Βουλή τις απαντήσεις που έλαβε από τον Υπουργό των Οικονομικών επισυνάπτοντας σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.
Τούτης δοθείσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: "Το έγγραφο αυτό μας θυμίζει, θυμίζει στη Βουλή και τον ελληνικό λαό, ότι το 2011 η μέση διάρκεια του χρέους ήταν 6.5 έτη. Τώρα είναι 16.5 έτη. Μας θυμίζει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είχε μέσο επιτόκιο το 2011 4.55 %και τώρα σήμερα 1.79%.Επίσης, μας θυμίζει ότι το 2011 πληρώσαμε 16.1 δις για εξυπηρέτηση χρέους, ενώ φέτος πληρώνουμε 5.7 δις, δηλαδή λιγότερο από το 1/3".
Επικαλούμενος δε προγενέστερη απάντηση του κ. Τσακαλώτου, τόνισε: "Μας  θυμίζει ο κ. Υπουργός των Οικονομικών τη συνολική κρατική επιχορήγηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τα οποία πράγματι 13 δις μεταφέρθηκαν στην περιουσία της Γενικής Κυβέρνησης στην οποία ανήκουν  και το κράτος και τα Ταμεία. Επωφελήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση αθροιστικά από το 2009 μέχρι το 2015 με 104.5 δις εκ των οποίων τα 94 – 95 είναι επιχορηγήσεις προς όφελος φυσικά των ασφαλισμένων.

Επιπλέον δε, στην επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας του ESM που είναι ο δανειστής της Ελλάδας και ο διάδοχος του EFSF, όπως έχω πει κατ΄επανάληψη ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί ότι πέραν της ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 108.5 δις το 2012 επήλθε μόνον μέσω της μεταβολής των όρων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας-επειδή έχουμε καλύτερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερες λήξεις- η οποία ισοδυναμεί με το 49% του ελληνικού ΑΕΠ του 2013, δηλαδή με άλλα 100 δις".
όπως εξήγησε ο ίδιος: "Τα έγγραφα του κ. Τσακαλώτου και του κ. Ρέγκλινγκ μιλάνε για μία μείωση η οποία είναι σε ονομαστικούς όρους 100 δις, για να μιλάμε πιο συνοπτικά, και σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, δηλαδή πραγματικής οφειλής τουλάχιστον άλλα 100, δηλαδή 200.

Και καταθέτω στη Βουλή όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία εν πάση περιπτώσει είναι έγγραφα της Κυβέρνησης για να συνεννοηθούμε επιτέλους στον τόπο αυτό και στον χώρο αυτό. Για να ξέρετε όλοι σας από πού ξεκινάμε και τι πρέπει να γίνει τώρα ως συμπλήρωμα και προσάρτημα της μείωσης του χρέους".

Πράγματι θέλουμε να βοηθήσουμε, να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τα μάθετε αυτά, να τα τιμήσετε, να τα υποστηρίξετε και να φέρετε και το κατιτις επιπλέον αυτών. Αλλά η αλήθεια των αριθμών θα κατισχύσει, έναντι του ψεύδους, της συκοφαντίας, της χυδαιότητας και της εξαπάτησης".


Κατά τη δεύτερη παρέμβασή του μετά την απάντηση του κ. Μάρδα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

"Με θλίβει  το γεγονός ότι όχι ένας υφυπουργός, αλλά ένας καθηγητής των οικονομικών επιστημών διαβάζει λάθος εκθέσεις με λάθος τρόπο.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ποια ήταν η συνολική επιβάρυνση του χρέους το 2012, επειδή έτρεχαν ελλείμματα και βεβαίως το όφελος από την παρέμβαση του 2012 δεν έμεινε καθαρό. Στο τέλος του 2012 έπρεπε να ενσωματώσουμε τα ελλείμματα που είχαν παραχθεί  λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης.".
Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, "Συγχέει το όφελος της παρέμβασης στο χρέος –και μάλιστα της ονομαστικής παρέμβασης – γιατί αυτό δεν θίγει σε τίποτα την καθαρή παρούσα αξία, με τη συνολική εικόνα της διαχείρισης του έτους. Συνολικά. Βεβαίως, συνεχίζαμε να παράγουμε χρέος γιατί δεν είχαμε φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και ενώ φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας γύρισε στην ύφεση και τα πρωτογενή ελλείμματα.".