Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τα πλαστά φάρμακα σκοτώνουν 1 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο - Στοιχεία σοκ από την Ιντερπόλ

Τα πλαστά φάρμακα σκοτώνουν 1 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο - Στοιχεία σοκ από την Ιντερπόλ - Media
Δεκαπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις την τελευταία τετραετία! Ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο στο ίντερνετ. Το 30% των κρατών δεν διαθέτει καν εθνικό οργανισμό φαρμάκων.
Η βιομηχανία των πλαστών φαρμάκων γιγαντώνεται παγκόσμια, με σκευάσματα επικίνδυνα και πολύ συχνά θανατηφόρα. Το πρόβλημα έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η Ιντερπόλ έχει συστήσει ειδική μονάδα φαρμακευτικών ερευνών και διώξεων με το όνομα "Πανγαία".
Τραγικά περιστατικά συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο. Το 2013, οι αρχές στην
Ινδία ανακάλυψαν ότι 8.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών σε νοσοκομείο γιατί, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, το αντιβιοτικό που χορηγείτο σε ασθενείς για την αποτροπή μετεγχειρητικών λοιμώξεων δεν περιείχε κανένα ενεργό συστατικό!
Στο Πακιστάν, 100 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στην Λαχόρη γιατί τους δόθηκε ακατάλληλης ποιότητας και σύνθεσης φάρμακο για την φυματίωση. Και τον Μάιο που μας πέρασε, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι στην Δυτ. Αφρική τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας που διατίθενται είναι σε μεγάλο τους ποσοστό ληγμένα.
Οι πολίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι ούτε αυτοί θωρακισμένοι απέναντι στα πλαστά φάρμακα. Οι αρχές βρίσκουν όλο και περισσότερα τέτοια σκευάσματα κάθε χρόνο και στις φτωχότερες αλλά και στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες.
Κατασχέσεις σε 20.7 εκατ. φάρμακα το 2015
Για παράδειγμα, η επιχείρηση Πανγαία της Ιντερπόλ, έκανε κατάσχεση το 2011 σε  2.4 εκατομμύρια πλαστά και παράνομα φάρμακα. Το 2015, ο αριθμός των κατασχέσεων έφτασε στα 20.7 εκατ. Δεκαπλασιάστηκε, δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία.
Κάθε είδος φαρμάκου μπορεί να κυκλοφορεί σε πλαστή απομίμηση από τους επιτήδειους. Αντιβιοτικά, εμβόλια, αντικαρκινικά φάρμακα, φάρμακα για τον HIV, σχεδόν τα πάντα.
Στην «καλύτερη» περίπτωση αυτά τα σκευάσματα δεν περιέχουν καθόλου ή περιέχουν ελάχιστη από την ενεργή ουσία. Στην χειρότερη, όμως, η "βιομηχανία" πλαστών φαρμάκων προμηθεύει τον κόσμο, αλλά και νοσοκομεία με «φάρμακα» που μπορούν να γίνουν θανατηφόρα δηλητήρια.

"Δολοφόνοι στην πράξη"
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα Τζιμ Χέρινγκτον "αυτά τα πλαστά σκευάσματα είναι στην πράξη δολοφόνοι". Μάλιστα, λόγω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στους ελεγκτικούς – ρυθμιστικούς μηχανισμούς σε πολλά μέρη του κόσμου «είναι πιο πιθανό να διωχθεί κάποιος ποινικά για παραποίηση προϊόντων μόδας παρά φαρμάκων». Περισσότερο, δηλαδή, κινδυνεύει να ανακαλυφθεί και να τιμωρηθεί κάποιος που φτιάχνει μαϊμού τσάντες Gucci παρά τα δαιδαλώδη συστήματα εμπορίας επικίνδυνων πλαστών φαρμάκων.
Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτό το μαύρο εμπόριο γνωρίζει ραγδαία άνοδο για ένα απλό λόγο. Χαμηλό ρίσκο και τεράστια έσοδα! Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, οι ποινές για το εμπόριο πλαστών φαρμάκων είναι ελαφρές σε σύγκριση με τις ποινές για το εμπόριο ναρκωτικών ή ανθρώπων.
Η βιομηχανία των πλαστών αποκομίζει τεράστια κέρδη κυκλοφορώντας σε απομίμηση φάρμακα υψηλής ζήτησης, σε έλλειψη ή ιδιαίτερα ακριβά.
Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι έως και 1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστά φάρμακα.
Με μαϊμού πιστοποιητικά
Όσοι κατασκευάζουν και διακινούν πλαστές φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιούν δαιδαλώδη δίκτυα και διαδρομές ανά τον κόσμο αλλά και μαϊμού πιστοποιητικά που συνοδεύουν τις ουσίες για να περνάνε από τους ελέγχους των διαφόρων χωρών.
Δυστυχώς, το 30% των κρατών στον κόσμο δεν έχουν καν έναν λειτουργικό επίσημο οργανισμό φαρμάκων (κάτι ανάλογο του ΕΟΦ ή του FDA).
Επιπρόσθετα, υπάρχουν σοβαρά κενά όσον αφορά τους κοινούς κανονισμούς αλλά  και την συνεργασία ανάμεσα στα κράτη. Το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο είναι του 2011, με το όνομα Medicrime. Σύμφωνα με αυτό, οι χώρες υπέγραψαν μια συνθήκη που ποινικοποιεί την φαρμακευτική απάτη μέσα στα σύνορά τους. Όμως, η συνθήκη παραμένει ανεπίσημη, καθώς πολλές χώρες δεν προχωρούν σε πιο επίσημη νομοθεσία ή σε εφαρμογή.
Κάποιες, μάλιστα, έχουν κίνητρα για να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οττάβα του Καναδά, χώρες σαν την Ινδία ή την Βραζιλία, χρονοτριβούν εσκεμμένα όσον αφορά στην εφαρμογή των διεθνών κανονισμών επειδή τα φτωχής ως ύποπτης ποιότητας φάρμακα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της οικονομίας τους.

Τα μισά σε δυτικές χώρες
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά πλαστά φάρμακα που κατάσχει η Ιντερπόλ είναι σε δυτικές χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Χώρες ανεπτυγμένες, δηλαδή, που όλες τους διαθέτουν δομές και οργανισμούς ελέγχων φαρμάκου. Στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις δυτικές χώρες, που τα φάρμακα υποβάλλονται σε αυστηρούς επίσημους ελέγχους, τα πλαστά συνήθως «τρυπώνουν» όταν ασθενείς ή ακόμη και - σπάνια - κλινικές τα προμηθεύονται μέσω ίντερνετ.
Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι το 90% των πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω ίντερνετ προέρχονται από διαφορετική χώρα από αυτή που ισχυρίζονται τα sites. Και τα ιντερνετικά "φαρμακεία" συχνά αγοράζουν σκευάσματα από χώρες με πολύ «χαλαρούς» κανονισμούς.
Η μεγαλύτερη πηγή πλαστών φαρμάκων στον κόσμο θεωρείται ότι είναι η Κίνα. Λόγω του ότι η πλειοψηφία των σκευασμάτων που αγοράζονται μέσω ίντερνετ αποστέλλονται στους αγοραστές ταχυδρομικά σε πακέτα, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές. Οι περισσότερες τέτοιες αποστολές υποβάλλονται απλώς στον στάνταρ συνοριακό έλεγχο, δηλαδή ακτίνες X και σκύλους που μυρίζουν για ναρκωτικά.
Τα πακέτα, δηλαδή, δεν ανοίγονται και τα φάρμακα που περιέχουν δεν ελέγχονται εκτός αν
* υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, π.χ. καταγγελία, που να κινήσει την υποψία των αρχών ότι το πακέτο περιέχει πλαστά φάρμακα.
* τα έγγραφα που το συνοδεύουν είναι ελλιπή.
Ουσιαστικά, ένα ελάχιστο ποσοστό των πλαστών φαρμάκων που αποστέλλονται με αυτό τον τρόπο ελέγχονται ή ακόμη κατάσχονται ποτέ από επίσημες αρχές πριν φθάσουν στον ανυποψίαστο αγοραστή. Έτσι, συχνά οι αρχές μαθαίνουν για αποστολές επικίνδυνων τέτοιων σκευασμάτων μόνο αργότερα κι όταν η ζημιά έχει γίνει.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τον FDA (τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων). Το 2011 έγιναν στον οργανισμό καταγγελίες από κόσμο που είχε παραγγείλει μέσω ίντερνετ γνωστά και δημοφιλή ελαφρά αγχολυτικά φάρμακα. Όμως, τα χάπια που τους εστάλησαν ήταν πολύ ισχυρά αντιψυχωσικά, με τεράστιους και άμεσους κινδύνους αν ληφθούν από άτομα που δεν τα χρειάζονται, χωρίς ιατρική εντολή και παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό "οι άνθρωποι αυτοί, που εν αγνοία τους πήραν το δυνατό αντιψυχωσικό χρειάστηκαν επείγουσα νοσηλεία για σοβαρότατες, δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες, όπως μυϊκοί σπασμοί, μυϊκή ακαμψία, συμπτώματα ασφυξίας κ.α.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα