Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΦΚΑΤην αισιοδοξία του για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνεδρίου με τίτλο ««Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», που διοργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ)
Όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΦΚΑ, χωρίς μειώσεις ήδη απασχολουμένων στην κοινωνική ασφάλιση, με μία καλύτερη οργάνωση. «Θα ξεκινήσει, δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο τρόπος καταβολής των εισφορών θα γίνει, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, με βάση τα εισοδήματα. Αυτό, όπως τόνισε, «θα οδηγήσει, παρά τα όσα λέγονται, σε ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έρχεται Αρμαγεδών με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο συγκεκριμένος νόμος, που πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου, αξίζει την υπεράσπιση και την υποστήριξη όλων και των εργαζομένων και των εργοδοτών. «Θα χτυπήσουμε την εισφοροδιαφυγή και η ανάπτυξη, η οποία έχει σταθμιστεί ως βέβαιη εξέλιξη για το 2017 στο 2,7% του ΑΕΠ, μας δίνει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι θα αποτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις για το μέλλον», εξήγησε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΕΚΑΣ θα μειωθεί παραιτέρω από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να κατανείμει αυτήν τη δαπάνη που θα μειωθεί για το 2017 με έναν αναλογικό τρόπο σε όλους.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε και στον ρόλο των επαγγελματικών ταμείων, δηλώνοντας ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, όμως, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο, ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός και αποδοτικός για τους ασφαλισμένους, ιδίως για τους ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Νομίζω ότι είναι αναγκαία η επίλυση του προβλήματος της επιβάρυνσής τους με την επιλογή του τρόπου οργάνωσης ενός μέρους της ασφαλιστικής τους ζωής με τα επαγγελματικά υαμεία και θεωρώ ότι μέσα στο 2017 θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μία σωστή λύση ως προς τα επαγγελματικά ταμεία, διότι, όπως προέκυψε και σήμερα από τη μέχρι τώρα συζήτηση, το θεσμικό πλαίσιο για τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία επιδέχεται κριτική. Πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο οργάνωσης και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.
Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα καλύτερης, αποδοτικότερης και πιο αξιόπιστης λειτουργίας της, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι θα υπάρξει καλύτερη εξέλιξη στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χωρίς την κοινωνική ασφάλιση, η ιδιωτική θα κυριαρχεί με όρους που δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται οι πολίτες.
Την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) εξέφρασε ο συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, Ν. Παναγιωτόπουλος
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου άσκησε ο συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα συνεδρίου, με τίτλο «Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα», που διοργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ).
Συμμετέχοντας στο πάνελ, με θέμα «η λύση του συνταξιοδοτικού απαιτεί συναίνεση, ρεαλισμό και αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε αυτές τις προκλήσεις;», ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία οριακή στιγμή όσον αφορά το ασφαλιστικό, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο Ταμείο» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας ότι η αγροτική ασφάλιση, για παράδειγμα, είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση. Όπως διευκρίνισε, το εισόδημα του αγρότη δεν μπορεί να προϋπολογιστεί με βεβαιότητα, ώστε να υπολογιστούν οι εισφορές τις οποίες υποχρεούται να καταβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2017, λόγω διάφορων παραμέτρων, όπως οι καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν ασφαλιστικό νόμο με φορολογικό περικάλυμμα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση σε κάποια Ταμεία είναι ήδη πολύ δύσκολη, όπως στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι για την ενοποίηση των Ταμείων υπάρχουν πολλά λεπτά σημεία -λογιστικών, διοικητικών, νομοθετικών παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε, ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολύ δύσκολο να αποδώσει, με συνέπεια, όπως είπε, να υπάρξει μεγέθυνση των ελλειμμάτων. «Ήδη, κάποια Ταμεία επιβιώνουν και μπορούν να καταβάλουν συντάξεις στην ώρα τους, επειδή παίρνουν χρήματα από διάφορους κουμπαράδες του Δημοσίου» δήλωσε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος. «Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο» τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά αυτά που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για μειώσεις εισφορών και φόρων, είναι όλα κοστολογημένα. «Μέχρι τώρα, όλοι λειτουργήσαμε με ταμπού απέναντι στο ασφαλιστικό. Αν δεν αποτινάξουμε από πάνω μας αυτά τα ταμπού, νομίζω ότι δεν θα έχουμε βιώσιμες λύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Υπάρχουν οι τρεις πυλώνες. Με δεδομένο ότι το νέο σύστημα θα στηριχθεί στον ασφαλή πρώτο πυλώνα του δημοσίου συστήματος, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε το δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών Ταμείων, ενδεχομένως με συνέργειες και του τρίτου πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης, όχι, όμως, σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά μέσα από ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να εξασφαλίζει κανόνες διαφάνειας, λογοδοσίας, εποπτείας, ακόμα και κυρώσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων, ώστε το σύστημα να έχει αξιοπιστία και αποδοτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το συνταξιοδοτικό θα ξανανοίξει με μαθηματική ακρίβεια το 2018. «Μέχρι εκεί αντέχει» σημείωσε η ίδια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα