Ο… πρώτος γύρος υπέρ των παραγωγών της Μεσσηνίας. Η μικρότερη ποσότητα, όμως, μετριάζει την πρώιμη ευφορία
Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα έχουν φτάσει οι τιµές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Πελοπόννησο, µε το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας να πωλείται πλέον στα 4,55 ευρώ το κιλό (έως 0,23 οξύτητα).
Γενικότερα, στο νοµό οι τιµές για το έξτρα παρθένο έως 0,3 οξύτητα έχουν σταθεροποιηθεί στα 4,50 ευρώ το κιλό, επίπεδα που εµφανίζονται πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ και το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,45 του Α. Σ. Μολάων Πακίων πουλήθηκε έναντι 4,30 ευρώ το κιλό στην πρώτη φετινή δηµοπρασία του συνεταιρισµού την Πέµπτη 8 ∆εκεµβρίου (56 τόνοι).
Η διαφορά των τιµών σε σχέση µε αυτές της Μεσσηνίας είναι της τάξης των 60 λεπτών περίπου, κάτι που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά, καθώς τις προηγούµενες χρονιές η εν λόγω διαφορά ήταν γύρω στα 30-40 λεπτά το κιλό και υπήρχε µόνο το διάστηµα που η Λακωνία έβγαζε ελαιόλαδο Αθηνοελιάς.
Βέβαια, μία εξήγηση είναι ότι το λάδι που πωλείται πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις που αγοράζεται και εξάγεται κατευθείαν σε Ιταλία προκειμένου να διορθώσουν (βελτιώσουν) άλλα ελαιόλαδα είτε εγχώρια, είτε εισαγόμενα από άλλες χώρες της Μεσογείου.
Πάντως, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή στο Νομό, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει φτάσει μέχρι και 3,80 ευρώ το κιλό και αυτή την περίοδο είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή μας.
Ανοδικές τάσεις προς τις γιορτές
Ίδια περίπου εικόνα υπάρχει και στον Αγροτικό συνεταιρισμό Βάλτας Γαργαλιάνων όπου η σταθερή πολιτική που ακολουθεί ο συνεταιρισμός αποδίδει καρπούς με την τιμή πώλησης να καθορίζεται στα 3,65 ευρώ το κιλό.
Μέλη του συνεταιρισμού ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν διακυμάνσεις με την παραγωγή καθώς υπάρχουν περιοχής που επλήγησαν από τις πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες. Εκτίμηση είναι πάντως ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές ιδίως την περίοδο των εορτών που ακολουθούν. Παραδοσιακά αναμένεται να έρθουν ετεροδημότες που θα αγοράσουν ή θα προβούν σε έκθλιψη λαδιού από τα χωράφια τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ποιοτικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, προκάλεσαν αισθητά τη μείωση της παραγωγής. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει και ένας σκεπτικισμός γενικά με την πορεία των τιμών. Θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι υπάρχουν και τυποποιητές που είχαν κλείσει συμβόλαια πώλησης βασιζόμενοι σε χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένοι από την άνοδο των τιμών.
Το κλίμα ευφορίας, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει συγκρατημένο γιατί το εισόδημα του παραγωγού εξαρτάται όχι μόνο από την τιμή αλλά και από την ποσότητα. Έτσι, μπορεί σήμερα να απολαμβάνει υψηλή τιμή, αλλά σίγουρα, δεν έχει την ποσότητα προηγούμενων χρόνων, για να ισχυριστεί κανείς ότι ο…ουρανός είναι καθαρός.
Τέλος, η εμπειρία έχει δείξει ότι η απότομη άνοδος τιμών _εφ΄ όσον δεν πατάει σε στέρεο εμπορικό έδαφος, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα των εισαγωγών προκειμένου κάποιοι «επιτήδειοι» να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με ελαιόλαδα «άνευ οσμής» της προέλευσής τους.
Α.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα