Περικύκλωσαν την Καλαμάτα από Δυτική Μάνη, Πυλία και Μεσσήνη
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εντείνονται στη Μεσσηνία, με προορισμό, κυρίως, την Καλαμάτα. Χθες, οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης, οι οποίοι αμφισβητούν τους δασικούς χάρτες, «μπήκαν» στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αν και δέχονται την ανάγκη ανάρτησης Δασολογίου, εντούτοις θεωρούν ότι οι Δασικές Υπηρεσίες, όπου και διαμαρτυρήθηκαν, προσπαθούν να αρπάξουν τη γη τους. Η οργή περίσσεψε, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί επιθετική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους.
Οργισμένη και η διαμαρτυρία των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού στη ΔΟΥ Καλαμάτας…
Οι κάθε μορφής και λόγου αγροτικές κινητοποιήσεις- και- στη Μεσσηνία αρχίζουν να… φαίνονται στους δρόμους των πόλεων και πρωτίστως της Καλαμάτας. Μετά το μπαράζ των προηγούμενων ημερών, χθες "έκλεψαν" τα φώτα της δημοσιότητας οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης, οι οποίοι και αμφισβητούν τους δασικούς χάρτες που κοινοποιήθηκαν για την περιοχή τους. Από τη μια πλευρά δέχονται την ανάγκη ανάρτησης Δασολογίου, από την άλλη, όμως, θεωρούν ότι αυτά που υποστηρίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες της Μεσσηνίας είναι «κοροϊδία» και προσπάθεια «αρπαγής της γης τους» μέσα από τις μνημονιακές επιταγές.
Σίγουρα, οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια θεώρηση. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: Μελετώντας τις στατιστικές της ελληνικής γεωργίας αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον του κλάδου, θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πέσει θύμα του φαινομένου που το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας της Πολιτικής των Τροφίμων (IFPRI) ονομάζει «αγροτο-ιμπεριαλισμό». Αυτό που τους προβληματίζει είναι το πότε η «αρπαγή γης» θα αποκτήσει χαρακτηριστικά επιδημίας.
Άλλωστε, όπως λένε, ήδη τα γκρίζα σύννεφα -προάγγελοι της καταιγίδας- έχουν μαζευτεί πάνω από την ελληνική αγροτική γη: αύξηση του κόστους, μείωση της παραγωγής, εγκατάλειψη, αποκλεισμοί και υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης στη διάθεση και στην αγορά πρώτων υλών.
Οι δασικοί χάρτες για τους Μανιάτες - και όχι μόνο- είναι το… κερασάκι στην τούρτα.
Χθες το μεσημέρι, με κάθε μέσο, μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής «επισκέφθηκε» τις Δασικές Υπηρεσίες της Καλαμάτας, με σκοπό να διατρανώσει την αντίθεση στους αναρτημένους ήδη δασικούς χάρτες. Μαζί τους είχαν πουρνάρια, αφάνες, σημαίες της Μάνης που ανέγραφαν «Νίκη ή Θάνατος – Ή ταν ή επί τας» και πανό με το σύνθημα «Μολών Λαβέ- Δασαρχείο-Λησταρχείο».
Η οργή περίσσεψε στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους. Ο δε διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, δέχτηκε ακόμα και απειλές, αν και προσπάθησε να ανοίξει διάλογο με τους διαμαρτυρόμενους. Φραστική επίθεση δέχτηκε και ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας.
Πάντως, η παρουσία της Αστυνομίας - αν και διακριτική- φαίνεται να κράτησε τα πράγματα σε μια τύποις πολιτισμένη ατμόσφαιρα.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Μάνης ζητούν από το κράτος να αποσύρει άμεσα τους δασικούς χάρτες ως παράνομους και αντιλαϊκούς. Ζητούν, επίσης, να αρχίσει η διαδικασία για την κατάρτιση των δασικών χαρτών από το μηδέν και με διαβούλευση με τους πολίτες. Το κείμενο της σχετικής επιτροπής κλείνει με την αναφορά «Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης. Η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται. Το Δασαρχείο στα δάση».
Ανακοίνωσαν, δε, και την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα διαδήλωση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή.
Ακολούθως η διαμαρτυρία συνεχίστηκε κάτω από το κτήριο, ενώ οι Μανιάτες άφησαν τα πουρνάρια και τις αφάνες στην είσοδο των Δασικών Υπηρεσιών. Αργότερα έκαψαν συμβολικά και μια αφάνα στο δρόμο.
Στη συνέχεια πήγαν στην εφορία της Καλαμάτας για συμπαράσταση στους αγρότες που είχαν αποκλείσει το κτήριο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ
Οργισμένοι οι αγρότες έδωσαν νέο ραντεβού στην Αθήνα
Την προγραμματισμένη για χθες κίνηση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Καλαμάτας πραγματοποίησαν οι αγρότες των Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.
Τα τρακτέρ, αφού πέρασαν από το κέντρο της Καλαμάτας, έφτασαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στη ΔΟΥ, όπου τους περίμεναν μέλη συνδικάτων που ήθελαν έτσι να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες.
Αφού, λοιπόν, οι αγρότες παρέταξαν τα γεωργικά τους μηχανήματα μπροστά στη ΔΟΥ, ανέβηκαν στο γραφείο της προϊσταμένης, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα αιτήματα τους, καθώς και για να της ζητήσουν να κλείσει την υπηρεσία για δύο ώρες, ως δείγμα συμπαράστασης.
Έπειτα από επικοινωνία που είχε η προϊσταμένη τούς ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, όπως της είπαν ανώτεροί της.
Τελικά, οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν τις εισόδους του κτηρίου, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να μπει, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι να βγουν.
Στην κατάληψη έφτασαν και οι Μανιάτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Δασαρχείο Καλαμάτας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους αγρότες της περιοχής, όπως και η Ένωση Λογιστών Μεσσηνίας.
Να σημειωθεί, κλείνοντας, ότι το νέο ραντεβού για τους Μεσσήνιους αγρότες έχει κλειστεί στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, όπου σκοπεύουν να συμμετάσχουν οργανωμένα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα