Στόχος των νεοφυών εταιρειών είναι να προτείνουν λύσεις για την αύξηση της παραγωγής των αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.
Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης πλοηγούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο ελληνικές νεοφυείς εταιρείες,
που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροτικής τεχνολογίας. Στόχος είναι να προτείνουν λύσεις για την αύξηση της παραγωγής των αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.
Ο λόγος για τη νεοσύστατη Geabit, που ιδρύθηκε από τον μόλις 19 χρονών Βαγγέλη Καραθάνο και τον αδελφό του Γιάννη, και την Augmenta, η οποία επανεμφανίστηκε στην αγορά της αγροτικής τεχνολογίας με νέα ταυτότητα (προηγουμένως λεγόταν Agile).
Αρχικά, η πρώτη έχει αναπτύξει δύο συσκευές, την Geabit Ace και την Geabit Jack, που αποτελούν τη συσκευή geabit και επιτρέπουν στον παραγωγό να παρακολουθεί τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα. Παρότι η λειτουργία τους βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, το 2017 οι αγρότες που χρησιμοποιήσαν στην Ευρώπη αυτήν την τεχνολογία αύξησαν τη σοδειά τους κατά 30%. Συνεπώς, διαθέτοντας αισθητήρες ακριβείας, οι δύο συσκευές προβλέπουν τις ασθένειες που πρόκειται να εμφανιστούν στην καλλιέργεια, προτείνοντας συμβουλές για να διατηρούνται υγιή όλα τα φυτά. Σύμφωνα με τον κ. Καραθάνο, φοιτητή στο Τμήμα Hλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, «η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε στους αισθητήρες μας χρησιμοποιείται από το 2015 για ερευνητικούς σκοπούς από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ». Επιπλέον, το Geabit μπορεί, μέσω των συσκευών, να ελέγξει τη διαδικασία ποτίσματος, προστατεύοντας τη σοδειά του παραγωγού και μειώνοντας την κατανάλωση νερού έως και 40%.
Οπως επισήμανε στην «Κ» ο κ. Βαγγέλης Καραθάνος, «η συσκευή Geabit Ace καταγράφει δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες, παρέχοντας στον εκάστοτε αγρότη εξατομικευμένο δελτίο καιρού, προσαρμοσμένο στο μικρόκλιμα της καλλιέργειάς του». Μία, όμως, από τις σημαντικότερες καινοτομίες της startup, για την οποία η ίδια έχει ζητήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι η μεταφορά της συσκευής και μέσα στην αποθήκη, προσφέροντας καθοδήγηση στον αγρότη για το πώς δεν θα σαπίσουν οι καρποί. Για να ολοκληρωθεί το σύστημα geabit, χρειάστηκαν, εκτός από τους δύο ιδρυτές, αρκετοί ερευνητές, γεωπόνοι και σύμβουλοι από τον incubator StartLife που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Βαγκένιγκεν της Ολλανδίας, το καλύτερο παγκοσμίως στον κλάδο της γεωργίας.
Σε στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται, από την άλλη, η Augmenta, που εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Marathon VC. Το εύρημα της ομάδας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γεώργιο Βαρβαρέλη, αφορά ένα σύστημα που ονομάζεται «Field Analyzer» και έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να αναλύει τις ανάγκες των φυτών, να ανιχνεύει το επίπεδο υγείας κάθε καλλιέργειας σιτηρών και να βοηθάει στη διανομή λιπάσματος, ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ευαγγελόπουλος, «μέσω της επένδυσης προσλάβαμε άτομα που λείπανε από την ομάδα μας, από βιομηχανικούς σχεδιαστές μέχρι και προγραμματιστές, και κατορθώσαμε να διαμοιράσουμε καλύτερα πλέον τις αρμοδιότητες».
Η συσκευή που προτείνει η Augmenta είναι εύχρηστη. Τοποθετείται πάνω σε οποιοδήποτε τρακτέρ και επικοινωνεί με τα γεωργικά παρελκόμενά του. «Ο σχεδιασμός του προϊόντος έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι φιλικό στον χρήστη και να μην αλλάζει την καθημερινότητά του», λέει ο ίδιος. Ετσι, η ομάδα προσπαθεί να μεταπηδήσει από τη γεωργία ακριβείας, που έχει συνδεθεί με την παροχή ακριβών και περίπλοκων υπηρεσιών στους αγρότες, σε αυτό που η εταιρεία ονομάζει «augmented farming», απ’ όπου προκύπτει και το νέο της όνομα.
Η εξωστρέφεια της εταιρείας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σχεδιάζει να διευρύνει το δίκτυό της στις ΗΠΑ, διατηρώντας, ωστόσο, ενεργή την παρουσία της στην Ελλάδα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα