Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών ζητεί το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας (βίντεο)


Την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ και προσλήψεις μόνιμων γιατρών ζητεί το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, που συμμετείχε χθες στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.
“Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, το ΕΣΥ νοσεί. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του σωματείου, γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Ζαχαρίας Χουσιανίτης. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις, από τις οποίες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας δόθηκαν μόνο 3 θέσεις, 2 για παθολόγους και 1 για καρδιολόγο. Ο ίδιος δήλωσε πως “απαιτούμε την άμεση διεκπεραίωση των προσλήψεων που εκκρεμούν, είναι 15 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και 9 για την Κυπαρισσία. Και άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων”.
Η ταμίας του σωματείου Χρύσα Μάλλιου επεσήμανε ότι “δεν έγινε ούτε μία επιπλέον

πρόσληψη για να μπορέσει να υποστηριχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως νοσοκομείου-Covid”. Η κραυγή αγωνίας που απηύθυνε, ήταν ότι “δεν καταφέρνεις να κάνεις κάτι έτσι, αποδυναμώνοντας ένα ήδη υπάρχον τμήμα για να κάνεις ένα καινούργιο” και ζήτησε “ενίσχυση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πανδημία”.
Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας Ζαχ. Χουσιανίτης σημείωσε: “Το σωματείο μας συντάσσεται πλήρως με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στη σημερινή απεργία. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, το ΕΣΥ νοσεί. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση από την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό απαιτούμε τα ακόλουθα: Επείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Την ανάπτυξη και στελέχωση 3.500 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Επίταξη των δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και την άμεση πληρωμή των εφημεριών”.
Οσον αφορά για το Νοσοκομείο Μεσσηνίας επεσήμανε πως “στην τελευταία συνέντευξη που δώσαμε, τα είχαμε πει διεξοδικά και με λεπτομέρειες. Απλώς να αναφέρω ότι από την πλευρά μας απαιτούμε την άμεση διεκπεραίωση των προσλήψεων που εκκρεμούν, είναι 15 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και 9 για την Κυπαρισσία. Και άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Στις 21 Σεπτεμβρίου στην τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Υγείας προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις, από τις οποίες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας δόθηκαν μόνο 3 θέσεις, 2 για παθολόγους και 1 για καρδιολόγο. Αυτό το χαρακτηρίζουμε ως μπαλώματα. Απαιτούμε την πλήρη προκήρυξη όλων των θέσεων για την Καλαμάτα”.
Η ταμίας του σωματείου Χρ. Μάλλιου παρατήρησε: “Σε μας δεν άλλαξε τίποτα από τότε που δώσαμε τη συνέντευξη. Δεν έγινε ούτε μία επιπλέον πρόσληψη για να μπορέσει να υποστηριχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου ως νοσοκομείου-Covid. Την κλινική Covid την υποστηρίζουν 4 γιατροί, από τους οποίους μόνο ο ένας είναι μόνιμος. Η 2η γιατρός είναι επικουρική, δηλαδή έχει σύμβαση για 2 χρόνια και οι επόμενοι δύο γιατροί είναι γιατροί με μπλοκάκι, των οποίων οσονούπω η σύμβαση λήγει. Δηλαδή, η μία γιατρός σίγουρα θα φύγει το Σεπτέμβριο και το πιθανότερο είναι να φύγει και ο άλλος γιατρός. Αρα, είναι ελλιπής η ιατρική κάλυψη σε αυτή την κλινική. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε δύο ελαφριά περιστατικά, αλλά συνεχίζουμε και ζητάμε βοήθεια. Δεν γίνεται με τους ίδιους γιατρούς και το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό, να μας ζητάνε να κάνουμε επιπλέον πράγματα”

.

Οσον αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επεσήμανε ότι “δεν έχουν ενισχυθεί ούτε οι εντατικολόγοι μας. Η διευθύντρια την τελευταία φορά σε έγγραφό της που έστειλε στις αρχές Σεπτέμβρη, είπε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει επιπλέον κρεβάτια, έτσι ώστε να χριστούν κρεβάτια Covid. Αυτή τη στιγμή έχουμε 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και θα πρέπει κάποιο από αυτά να κλείσει, για να μπει κάποιος ασθενής με κορονοϊό, αν χρειαστεί να γίνει αυτό. Από την άλλη πλευρά, υλικοτεχνικά η μονάδα που θα νοσηλεύσει τα περιστατικά με κορονοϊό, δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί, ούτε ακόμα έχει ετοιμαστεί ο χώρος εκείνος που θα πάρει τη Μονάδα Εμφραγμάτων, ώστε η μονάδα αυτή να χριστεί μονάδα για Covid”. Ανέφερε, ακόμα, πως “το βασικό είναι ότι το νοσοκομείο έχει μια συγκεκριμένη χωροταξία. Δηλαδή, για να κάνεις κάποιους χώρους πρέπει να αφαιρέσεις από άλλους χώρους που ήδη υπάρχουν. Αρα, δεν καταφέρνεις να κάνεις κάτι έτσι, αποδυναμώνοντας ένα ήδη υπάρχον τμήμα για να κάνεις ένα καινούργιο. Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας που δίνουμε και ζητάμε ενίσχυση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πανδημία”.
Κλείνοντας, η κ. Μάλλιου παρατήρησε ότι “πάγια θέση μας ως γιατροί είναι ότι το κράτος επιβάλλεται να χαράξει μια πολιτική που θα επαναφέρει τους σκοπούς, τις αρχές και τις βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας, με σκοπό τη θωράκιση της κοινωνίας. Επρεπε ήδη να το έχει κάνει αυτό, τη θωράκιση της κοινωνίας σε οποιαδήποτε απειλή. Σήμερα λέγεται πανδημία, χθες λεγόταν κρίση, αύριο μπορεί να λέγεται αλλιώς. Και δεν επιτρέπεται, λέμε εμείς ως γιατροί, να μετακυλά την ευθύνη του, καθώς η δημόσια υγεία είναι άσκηση δημόσιας πολιτικής και γίνεται με την ευθύνη του κράτους και όχι μόνο με την προσωπική ευθύνη του καθενός”. 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα