Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Στις 23 Απριλίου το 5G στην Καλαμάτα


Στις 23 Απριλίου του 2021 θα μπει στη «σφαίρα» του 5G η Καλαμάτα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά περιοχή για τη μετάβαση στα εν λόγω δίκτυα, το οποίο ανακοινώθηκε. Από τις 6 Νοεμβρίου ξεκινά σταδιακά η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.
Καλαμάτα
Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Με εξαίρεση τον επανασυντονισμό του τηλεοπτικού δέκτη, οι πολίτες δε χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια, ενώ η διαδικασία δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση και δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού.
Το χρονοδιάγραμμα απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος προβλέπει ότι η Καλαμάτα θα μπει στα δίκτυα 5G στις 23 Απριλίου του 2021, η Τρίπολη και η Σπάρτη στις 14 Μαΐου
Η διαδικασία της μετάβασης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 με τελευταία περιοχή στην οποία θα αποδεσμευτούν οι ραδιοσυχνότητες των 700 MHz να είναι η Κρήτη.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Γιατί η ΕΡΤ και η Digea πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή των 700 MHz την οποία χρησιμοποιούν σήμερα;
Διότι, σύμφωνα με την απόφαση 2017/899 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017, η συγκεκριμένη περιοχή ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ευρυζωνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα δίκτυα 5G. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ.
-Γιατί επελέγη η περιοχή των 700 MHz και όχι κάποια άλλη;
Όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση 2017/899, «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων». Ουσιαστικά, η αποδέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής συχνοτήτων είναι προαπαιτούμενο ώστε οι πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα της χώρας να έχουν τη δυνατότητα χρήσης των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν τα δίκτυα 5G.
-Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες;
Θα χρειαστεί να κάνουν ένα μόνο επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί ανά περιοχή.
-Πρέπει να προμηθευτώ νέα τηλεόραση ή κάποια άλλη συσκευή;
Όχι, δεν υπάρχει ανάγκη αγοράς και εγκατάστασης οποιουδήποτε επιπλέον εξοπλισμού.
-Γιατί η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ γίνεται τμηματικά και δεν εφαρμόζεται καθολικά για όλη τη χώρα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία;
Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ περιλαμβάνει σειρά τεχνικών εργασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται τμηματικά προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχουν παρεμβολές σε άλλα συστήματα επικοινωνιών.
-Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ τον τηλεοπτικό μου δέκτη;
Κατηγορηματικά όχι. Η διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ αφορά μόνο στην παροχή του τηλεοπτικού σήματος που φτάνει στο δέκτη σας από την ΕΡΤ και την Digea.
-Υπάρχει κάποιου είδους οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες;
Απολύτως καμία.   Βίκυ Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα