Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης εξελίσεται ομαλά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αερίζουν και να ελέγχουν τις φυτείες τους.
Φέτος έχει αυξηθεί το κοστολόγιο για τα λιπάσματα. Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια.
Όσον αφορά την συγκομιδή τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια της Ηλείας συμπίπτουν με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσφορά καρπουζιών. Μεγάλο ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα επικρατήσει κατά την συγκομιδή. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλή ζήτηση».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα των νάυλων. Ελπίζουμε να έχουμε φέτος μια καλή τιμή για να υπάρξει εισόδημα στους παραγωγούς. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η αύξηση των μεταφορικών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 40% αλλά και οι παλέτες από 14 λεπτά έφτασαν στα 20 λεπτά».
Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 30-35% σε σχέση με πέρσι. Έφτασε στα 1.500 ευρώ το στρέμμα και αν πούμε ότι η μέση απόδοση ανέρχεται στους 5 τόνους τότε η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κυμανθεί τουλάχιστον στα 30 λεπτά για να φέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό. Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς για αυτό έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας».
Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα.
Συνεχίζουμε την καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως από τα 8.000 στρέμματα με καρπούζια χαμηλής κάλυψης που καλλιεργούσαμε στο παρελθόν στην περιοχή σήμερα έχουμε φτάσει στα 4.000 στρέμματα. Αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία απειλείται η ζώνη καλλιέργειας.
Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καπρούζι. Μας απειλεί το Μαρόκο και η Τυνησία με τις βαρέλες και η Τουρκία με τα στρογγυλά καρπούζια. Με το χαμηλό κόστος καλλιέργειας που έχουν αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές στην ανατολική Ευρώπη (με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς)». Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα