Τι βλέπουμε όταν πεθαίνουμε; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας τη στιγμή του θανάτου; Το πεδίο αυτό έχει απασχολήσει μέσα στα χρόνια πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Πρόσφατα, ένα περιστατικό ενός 87χρονου άνδρα έδωσε περισσότερες απαντήσεις πάνω στο θέμα.
Αν και πραγματοποιήθηκε εντελώς τυχαία, καταγράφηκε για πρώτη φορά η εγκεφαλική λειτουργία ενός ανθρώπου που πεθαίνει. Ειδικότερα, ο 87χρονος έπασχε από επιληπτικά επεισόδια με αποτέλεσμα να πάρει μέρος σε μία μελέτη, κατά την οποία όφειλε να είναι συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) που κατέγραφε τα εγκεφαλικά του κύματα. Δυστυχώς, ο ασθενής τη στιγμή της επίβλεψης έπαθε καρδιακή προσβολή, με αποτέλεσμα, ωστόσο, οι επιστήμονες να έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν το τι συνέβη στον εγκέφαλό του τη στιγμή που πέθανε. Πιο αναλυτικά, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει 15 λεπτά δραστηριότητας του εγκεφάλου γύρω από την ώρα του θανάτου, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα 30 δευτερόλεπτα πριν και αφού σταμάτησε η καρδιά του ασθενούς.
Όπως έδειξε η τυχαία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, τη στιγμή που ο εγκέφαλος θα έπρεπε να "κλείνει", παρατηρήθηκε δραστηριότητα μέσω των κυμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία του ύπνου, του διαλογισμού, την ανάκτηση μνήμης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ίσως πράγματι ο άνθρωπος έβλεπε τη ζωή του να περνάει από μπροστά του.
Όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της μελετής, dr Ajmal Zemmar, "ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο", προσθέτοντας πως τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον χρόνο δωρεάς οργάνων.
Ειδικότερα, η ομάδα παρατήρησε πως ο εγκέφαλος ήταν ικανός να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αφού είχε σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος. Κάτι τέτοιο είχε παρατηρηθεί και στην παρακολούθηση του εγκεφάλου ποντικιών, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγραφόταν σε ανθρώπινο εγκέφαλο.
Από την άλλη, όπως εξήγησε ο Zemmar, τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν με προσοχή, αφού προέρχονται από ένα μεμονωμένο περιστατικό, κατά το οποίο μάλιστα ο ασθενής είχε υποστεί εγκεφαλικό τραυματισμό και κατ'επέκταση βίωνε επιληπτικά επεισόδια. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, με τους επιστήμονες να ελπίζουν για περαιτέρω διερεύνηση σε αυτό το πεδίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα