Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πατέρας του παιδιού υποστήριξε πως «αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το κέντρο υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα».
Η ανακοίνωση της Υγειονομικής Περιφέρειας για το περιστατικό
Το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται.
Σχετικώς με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου 2023 αναφέρονται τα εξής:Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι).
Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.
Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη-Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).
Έγινε αφαίρεση μίας ρόγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς.
Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο.
Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.
Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού.
Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη.
Οι καταγγελίες του πατέρα
Ο πατέρας του παιδιού σε δηλώσεις του στο MEGA μίλησε για υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Τήνου, που ίσως κόστισε τη ζωή του γιου του. «Έτρεξα και η αστυνομία τα έκανε όλα τέλεια, έτρεξε πάρα πολύ, έτρεξα και εγώ. Φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα αλλά αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το κέντρο υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι γιατροί που ήρθαν, ήταν όλοι ιδιώτες εξωτερικοί για να βοηθήσουν. Μέσα υπήρχαν κάτι γιατροί, δεν ξέρω στο αγροτικό τι κάνουν και κάτι νοσηλευτές παιδάκια, δεν είναι ότι κατηγορώ τα παιδάκια ή τους αγροτικούς γιατρούς αλλά η εμπειρία σώζει ζωές. Θα γυρίσω σήμερα να κάνω την κηδεία του παιδιού. Να μην υπάρξει επόμενο τουλάχιστον» συμπλήρωσε.
Γιατί δεν σώθηκε το παιδί
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Γιώργος Βασιλάκης τόνισε ότι δόθηκε προτεραιότητα στο αγόρι και περιέγραψε τις προσπάθειες που έγιναν για να σωθεί.
«Πέσανε όλοι επάνω στο παιδί, πέρα από τις δύο ρώγες (σταφυλιού), βγάλαμε άλλη μία, που σχεδόν την είχε καταπιεί και λέω σχεδόν, γιατί δεν έχει βγει ακόμη το πόρισμα… έγιναν προσπάθειες το παιδί να οξυγονωθεί πράγμα το οποίο δεν κατέστη δυνατό. Για εμένα το ζήτημα είναι τα 4 πρώτα λεπτά μετά το συμβάν, είναι πάρα πολύ κρίσιμος χρόνος» είπε ο κ. Βασιλάκης.
«Ήρθε αμέσως η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας που είναι παιδίατρος, κλήθηκε και ο ιδιώτης παιδίατρος, εμφανίστηκε και ένας καρδιοχειρουργός. Κατέβαλαν όλοι τους υπεράνθρωπες προσπάθειες… πράγματι το νησί έχει πάρα πολύ κόσμο, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πέσανε όλοι, μα όλοι πάνω στο παιδί, δεν ασχολιόταν κανένας με άλλο περιστατικό. Είχε άμεση προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας.
Γιατί δεν του χορηγήθηκε οξυγόνο
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατό να χορηγηθεί οξυγόνο στον μικρό, καθώς φαινόταν πως κάτι είχε φράξει τους πνεύμονές του, κάτι το οποίο θα φανεί από την ιατροδικαστική έρευνα.
«Από την έρευνα που έκανα, παρ’ ότι δεν είναι αρμοδιότητά μου, δεν υπήρξε κλήση στο ΕΚΑΒ, δεν έγινε προσπάθεια κλήσης, θα είχε καταγραφεί» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα