Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Μεγάλες οι ζημιές σε αμπέλια και ελαιόδεντρα στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ΔΑΟΚ
Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα στα ελιές και τα αμπέλια της Μεσσηνίας λόγω των καιρικών συνθηκών και του περονόσπορου, σύμφωνα με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε η διευθύντρια της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Έφη Γεωργακοπούλου, οι ζημιές που προκλήθηκαν στα αμπέλια που προορίζονταν για οινοποίηση και παραγωγή σταφίδας ήταν πάνω από 60%. Στους δε παράγοντες που οδηγούν πολλά από τα αμπέλια να μην τρυγηθούν καν συγκαταλέγονται ο καύσωνας και η υψηλή ξηρασία.
Όσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια, στον τομέα ενδιαφέροντος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας οι ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αλλά και των βροχοπτώσεων Μαΐου-Ιουνίου, είχαν ως συνέπεια την προβληματική καρπόδεση των ελαιοδέντρων, με τη ζημιά να φτάνει στο 35%.
Κατά τα λοιπά, οι ζημιές στα σύκα ήταν αρκετά μικρές, σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε μερική αποφύλλωση σε ποσοστό 20-30%, το οποίο αναδεικνύει και το λόγο για τον οποίο δε δηλώθηκαν για αποζημίωση στον ΕΛΓΑ.
ΔΑΟΚ Τριφυλίας
Όσον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με το διευθυντή της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο, εκεί οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην ελαιοκαλλιέργεια, αφού υπολογίζονται πάνω από 30%, λόγω των βροχοπτώσεων και της υψηλής υγρασίας την περίοδο της ανθοφορίας.
Η δε ζημιά στο αμπέλι ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 20 με 50% κατά τόπους, κυρίως από τον περονόσπορο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Όσον αφορά στο σύκο, παρατηρήθηκαν μικρές ζημιές που εκδηλώθηκαν με φυλλόπτωση, ενώ μικρές ήταν οι ζημιές και στα υπαίθρια κηπευτικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Δε διαπιστώθηκε σημαντική ζημιά
Αναφερόμενη στο «τι μέλλει γενέσθαι», η κα Γεωργακοπούλου τόνισε ότι, έπειτα από επίσκεψή τους στις καλλιέργειες που πλήττονται, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι οι συνολικές ζημιές που μπορεί να καλύψει ο Οργανισμός λόγω του καύσωνα δεν ξεπερνούν το 25% (ελάχιστη συνολική ζημιά) και ότι οι μεγάλες ζημιές στα αμπέλια έχουν προκληθεί από τον περονόσπορο, με αποτέλεσμα να μη γίνουν δηλώσεις αποζημίωσης.
Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε από το Σώμα, εκφράστηκε η αναγκαιότητα μιας συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής, προκειμένου να μην επέλθει οριστική εγκατάλειψη της υπαίθρου.    Της Χριστίνας Μανδρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα