Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Σαν σήμερα 5/10, Μακελειό στο Ύψωμα 313: πώς Έλληνες έφτασαν να σκοτώνονται στα βάθη της Ασίας


Το μακελειό στο Ύψωμα 313 έμεινε στην Ιστορία. Το πώς Έλληνες έφτασαν να σκοτώνονται στα βάθη της Ασίας είναι μι απονεμήνη ιστορία..
Στον πόλεμο {που έγινε} στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο… η Ελλάδα θρήνησε πάνω από 186 φέρετρα. Ήταν ο Πόλεμος της Κορέας!
Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου του 1951 οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Ύψωμα 313 ή Σκοτς· ήταν η φονικότερη μάχη με εμπλεκόμενους έλληνες στρατιώτες. η ελληνική πλευρά μέτρησε 28 νεκρούς και 85 τραυματίες.
Μετά τρεις μέρες σκληρών συγκρούσεων, οι έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν το ύψωμα Σκοτς, που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Ιμτζίν.
Ένας «ξεχασμένος πόλεμος»
Και λίγα λόγια για έναν «ξεχασμένο πόλεμο», όπως αποκαλούν τον Πόλεμο της Κορέας γιατί στριμώχτηκε στις σελίδες της Ιστορίας έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν από τον Πόλεμο του Βιετνάμ: στις 25 Ιουνίου του 1950 η Βόρεια Κορέα, με την αρωγή της Σοβιετικής Ένωσης, διέβη την μεθόριο του 38ου Παράλληλου εισβάλλοντας στην Νότιο Κορέα και κατέλαβε την Σεούλ. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Βόρειο Κορέα να αποχωρήσει και τους συμμάχους της Νότιας Κορέας να στείλουν στρατιωτική βοήθεια.
Οι ΗΠΑ- ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχιζόταν με πραγματικά πυρά- έσπευσαν πρώτες στο κάλεσμα· ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Δυτικοί σύμμαχοι. Η Ελλάδα ήταν ένα από τα 53 κράτη-μέλη που υποστήριξαν την απόφαση της 27ης Ιουνίου 1950 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ένα από τα 21 κράτη-μέλη που συνεισέφεραν δυνάμεις.
Στη εμπόλεμη σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο συμμετείχαν κυρίως Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες. Λιγότερο από 10% του συνόλου αποτελούνταν από δυνάμεις δυτικών χωρών (Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία…) αλλά και χωρών όπως η Αιθιοπία, η Κολομβία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες κ. ά. Ακόμη και το Λουξεμβούργο συμμετείχε στην εκστρατεία με 44 στρατιώτες.

Ο αντιστράτηγος Matthew B. Ridgway, διοικητής 
της 8ης στρατιάς των ΗΠΑ αποδίδει τιμές σε Ελληνικό Τάγμα. 

Η Ελλάδα συμμετείχε στον Πόλεμο της Κορέας με απώτερο σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Στο διάστημα των πολεμικών επιχειρήσεων στην Κορέα, υπηρέτησαν περίπου 4.700 έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Περίπου 5.600 ακόμη στάλθηκαν μετά την ανακωχή, όταν η ελληνική δύναμη αναβαθμίσθηκε. Συμμετοχή είχε επίσης η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σμήνος επτά αεροπλάνων C-47 (Dakota) με δύναμη 67 άνδρες. Η δράση του Ελληνικού Σμήνους συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, με απώλειες 12 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και τέσσερα αεροπλάνα. Στους 32 μήνες και 15 μέρες πολεμικής περιόδου που το ΕΚΣΕ βρισκόταν στην Κορέα (από 37 περίπου μήνες συγκρούσεων), οι συνολικές απώλειες μάχης ήταν 636 νεκροί και τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα