Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Σαν σήμερα 7/10, Ένα αερόστατο «απογείωσε» τον πολιτικό με τις 1.501 οδούς που φέρουν το όνομά του στη Γαλλία και τις δεκάδες στην Ελλάδα

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου του 1870, όταν ο Λεόν Γκαμπετά (Λέων Γαμβέτας σε ελληνική απόδοση), μπήκε σε ένα αερόστατο και διέφυγε από το Παρίσι…
Οι Πρώσοι πολιορκούσαν την γαλλική πρωτεύουσα , αφού είχαν αποδεκατίσει τον στρατό των Γάλλων στο Σεντάν και είχαν κατακτήσει τη Γαλλία. Ο Λεόν Γκαμπετά (Leon Gambetta), ρεπουμπλικανός πολιτικός και υπουργός Εσωτερικών, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να διασχίσει τον Σηκουάνα ή να καλπάσει στους δρόμους σκέφτηκε να… πετάξει· κατάφερε να διαφύγει από το Παρίσι για να φτάσει στην Τουρ και να οργανώσει την αντίσταση ενάντια στον εισβολέα.
Ο Γκαμπετά χρησιμοποίησε ένα απλό, αλλά επικίνδυνο μέσο: ένα αερόστατο! Αυτή του η επική- όπως χαρακτηρίστηκε- κίνηση προκάλεσε εντύπωση στους Γάλλους που τον τίμησαν: σήμερα υπάρχουν 1.501 δρόμοι με το όνομα «Gambetta» στη χώρα του Βολταίρου, καθιστώντας το έκτο πιο κοινό όνομα που δίνεται στους δρόμους της Γαλλίας (οδός με το όνομά του Γαμβέτα βρίσκεται ανάμεσα Ακαδημίας και Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο).
Ο Γκαμπετά εμπνεύστηκε την απόδρασή του- όπως λένε- πιθανότατα από δύο πηγές: αφενός από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν με τίτλο «Πέντε Εβδομάδες στο Αερόστατο» και αφετέρου από τον εμφύλιο πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια του οποίου ο στρατηγός των Βορείων Γιουλίσες Γκραντ είχε χρησιμοποιήσει αερόστατο σε πολλές μάχες. Το θρυλικό εκείνο αερόστατο ονομάστηκε «Armand Barbes» στη μνήμη του διάσημου επαναστάτη και ρεπουμπλικανού ακτιβιστή της δεκαετίας του 1830-1840, ο οποίος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα. Ο Βίκτορ Ουγκώ ήταν μάρτυρας της σκηνής της διαφυγής του Γκαμπετά.



Το αερόστατο τον απογείωσε...

Φτάνοντας στην Τουρ, ο ενεργητικός Γκαμπετά συγκέντρωσε στρατό εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και οργάνωσε την Αντίσταση που τελικώς έδιωξε τους Πρώσους .
Ποιος ήταν ο Γκαμπετά; Ήταν γάλλος πολιτικός και φανατικός φιλέλληνας· γεννήθηκε το 1838 στο Cahors από Γενοβέζο πατέρα και μητέρα Γαλλίδα. Σε ηλικία των 15 ετών ο Γαμβέτας έχασε την όρασή του από το αριστερό μάτι σε ατύχημα. Παρά την αναπηρία του, ο Γαμβέτας, σπούδασε Νομικά στο Παρίσι, εξελέγη βουλευτής και σύντομα ήταν ένας από τους ισχυρούς αντιπάλους της αυτοκρατορικής κυβέρνησης του Ναπολέοντος Γ’.
Ο Γκαμπετά διετέλεσε υπουργός, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Γαλλίας· πέθανε από καρκίνο του στομάχου ή του εντέρου ένα χρόνο μετά την Ελληνική Επανάσταση, το 1822, την οποία είχε «χαιρετίσει» με ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα