Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Σήμα ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν στην επικείμενη συνεδρίαση υπέρ της μείωσης των επιτοκίων έδωσαν δύο «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Γιοακίμ Νάγκελ και ο Μάρτινς Κάζακς.
Ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ είπε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει για μείωση των επιτοκίων στην απόφαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θέλω να περιμένω μέχρι την πραγματική συνάντηση, αλλά σίγουρα είμαι ανοιχτός να εξετάσω την πιθανότητα να δεχτώ να κάνω ένα ακόμα βήμα προς τη μείωση των επιτοκίων», είπε στο podcast του Table Today.
Ο Νάγκελ, είναι μια από τις πιο εμβληματικές φωνές του στρατοπέδου των γερακιών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, επομένως η προθυμία του να συζητήσει για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις 16-17 Οκτωβρίου καθιστά ακόμη πιο πιθανή τη μείωση του κόστους δανεισμού. Οι προβλέψεις οικονομολόγων και αγορών συγκλίνουν επίσης υπέρ της μείωσης.
«Τα τελευταία στοιχεία ήταν πολύ ενθαρρυντικά. ξεκάθαρα πλησιάζουμε τον στόχο μας στο 2%,» είπε για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021. «Η τάση του πληθωρισμού είναι σίγουρα καλά νέα.»
Ωστόσο, «ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να αποδεικνύεται λίγο πιο ισχυρός», κατέληξε.
Υπέρ της μείωσης και ο Καζάκς της ΕΚΤ
Το μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, που επίσης συγκαταλέγεται στους σκληρούς της Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.
Κατά την παρουσίαση της οικονομικής πρόβλεψης της Τράπεζας της Λετονίας, επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται, προσθέτοντας ότι αυτό θα στηρίξει την οικονομία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ακόμη ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, «ειδικά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών». Ο Καζάκς συνέχισε λέγοντας ότι «υψηλή αβεβαιότητα» εξακολουθεί να υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω «πολέμων, συγκρούσεων και των επικείμενων» προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα