Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησής του, ότι αποσύρει το εξώδικο που είχε αποστείλει προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου, όπως λέει σε ανάρτησή του «να μην έχουν κανένα άλλοθι», απευθυνόμενος σε όσους κατά τον ίδιο επιχειρούν να τον αποκλείσουν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη, δίχως να την κατονομάζει, και αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες της πως μίλησε για αλλαγή του πολιτεύματος, κάτι που δικαιολογεί αποκλεισμό του από τις εκλογές. Όπως λέει ο ίδιος, κατά την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία», κάτι που δεν αντίκειται κατά τον ίδιο με το Σύνταγμα το οποίο «προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή».
Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές, τονίζει, «ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής - άμεσης δημοκρατίας».
Μιλώντας δε για το εξώδικο που έχει στείλει επ αφορμής της διαρροής του πόθεν έσχες του, τονίζει πως «αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στελέχη που ζητούν τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη σε μια πρώτη αντίδραση για την απόσυρση του εξώδικου προς το κόμμα ρωτούν με νόημα αν αποσύροντάς το αποσύρει και την υπογραφή του σε αυτό ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ώρα δεν φαίνεται να αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση της έκτακτης κεντρικής επιτροπής με στελέχη της πλειοψηφίας να επισημαίνουν ότι αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης δεν ήταν μόνο η «ποινικοποίηση» του κόμματος αλλά και η αμφισβήτηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων από τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:
«Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».
Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».
1.
Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.
2.
Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
3.
Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.
4.
Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.
5.
Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής - άμεσης δημοκρατίας.
6.
Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.
Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).
Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.
7.
Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».
Κανονικά αύριο η ΚΕ αποφάσισε η Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ, πάνε για αποκλεισμό Κασσελάκη από τις εκλογές
Υπενθυμίζεται πως σε «μητέρα των μαχών» αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κανονικά θα διεξαχθεί τελικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Σχετικά με την χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτή θα επαναλαμβάνει τον ίδιο οδικό χάρτη των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή τις αποφασισμένες ημερομηνίες, όπως και την ανάγκη ομαλότητας της διαδικασίας μετά των υποψηφίων, ενώ πολιτική στάση τηρήθηκε ως προς το εξώδικο, το οποίο η Πολιτική Γραμματεία θα έστελνε προς εξέταση αύριο στην Κεντρική Επιτροπή ως «απαράδεκτο», χωρίς να προτείνει συγκεκριμένη λύση επίλυσης του προβλήματος, με τα κορυφαία στελέχη να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους, αφήνοντας τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να αποφανθούν σχετικά.
«Όχι» στην αναβολή της ΚΕ
Παράλληλα, έγινε πρόταση αναβολής της Κεντρικής Επιτροπής από τους «Κασσελίστας», αλλά απορρίφθηκε. Την αναβολή υποστήριξαν οι Νίκος Σκορίνης, Πάνος Ρήγας, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της συνεδρίασης, ενώ υπέρ της εισήγησης στην Κεντρική Επιτροπή. Λευκό ψήφισε και ο Εκπρόσωπος της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ως προς την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Αδυναμία επικοινωνίας, πάντως, καταγράφηκε στην Πολιτική Γραμματεία με τις Ρένα Δούρου και Μαρία Κουβέλη, που εντέλει δεν ψήφισαν.
«Αν γίνει η Κεντρική Επιτροπή θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή» δήλωσε ο Νίκος Σκορίνης από τους «Κασσελίστας» μετά το πέρας της διαδικασίας, ζητώντας αναβολή της διαδικασίας και μαζί να πάρει πίσω το εξώδικο ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ γνωστοποίησε ότι θα απουσιάζει, όπως και ο Πάνος Ρήγας, από την συνεδρίαση.
«Κλειστά χαρτιά»
Ειδικότερα, η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί για το εξώδικο, χωρίς, ωστόσο, να διασαφηνίζει το πλαίσιο της αντίδρασής της. Παράλληλα, η συνεδρίαση θα γίνει δια ζώσης και όχι υβριδικά (δηλαδή με όχι με ψηφιακή πλατφόρμα), ενώ δεν προβλέπονται τηλεφωνικές ψήφοι, καθώς αυτές επιτρέπονται μόνο όταν απαιτείται πλειοψηφία 151 και όχι επί των παρόντων, όπως αναμένεται να συμβεί.
Τζάκρη εναντίον Σβίγκου και Παππά
Απευθυνόμενη προς τους Νίκο Παππά, Ράνια Σβίγγου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία Κουβέλη και Γιώτα Μπελώνη, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε πως «κάνω έκκληση να το ξανασκεφτείτε και να μαζέψετε την σύγκληση της ΚΕ με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία».
Αναλυτικά, η δήλωση Τζάκρη:
Η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό.
Σε αυτούς τους 5 λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες.
Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό όμως στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει.
Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ.
Σημειωτέον ότι η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε προσωπική πρόταση να μην γίνει καν Κεντρική Επιτροπή, ενώ οι Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσαν διαφορετική πρόταση, σύμφωνα με την οποία ζητούσαν να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή και ταυτόχρονα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι προς εκτόνωση της κρίσης, για να μην οδηγηθεί σε ρευστοποίηση το κόμμα, την οποία υπερψήφισε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα