Η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, ετοιμάζει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει έναν πλήρη φάκελο για την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου.
Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, όπως ονομάζεται, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025 και θα περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα ακίνητα. Αυτές οι πληροφορίες θα αφορούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως το είδος (π.χ. διαμέρισμα, οικόπεδο), το μέγεθος, τη θέση, τον όροφο, και αν είναι ηλεκτροδοτούμενα, ημιτελή ή κενά. Επιπλέον, θα αναφέρεται αν τα ακίνητα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
Ένα από τα βασικά σημεία του νέου μητρώου είναι ότι θα καταγραφούν για πρώτη φορά όλες οι κενές κατοικίες στη χώρα. Αυτή η πληροφορία θα επιτρέψει στο Δημόσιο να έχει μια σαφή εικόνα για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αγορά ακινήτων, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2021, υπάρχουν περίπου 793.884 κενά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά, τα περισσότερα βρίσκονται στην Αττική (255.300), στη Βόρεια Ελλάδα (229.627), στην Κεντρική Ελλάδα (182.918) και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (126.035).
Το Μητρώο θα ενημερωθεί αυτόματα με τα στοιχεία από το «περιουσιολόγιο», που βασίζεται στις δηλώσεις Ε9 των ιδιοκτητών ακινήτων, και δεν θα απαιτείται οι πολίτες να καταχωρίσουν νέες πληροφορίες, παρά μόνο να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη. Επίσης, θα περιλαμβάνει τα στοιχεία μισθώσεων όπως δηλώνονται στο έντυπο Ε2, καθώς και τις δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων. Τα ποσά των ενοικίων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές, κάτι που θα διασφαλίσει τη σωστή δήλωση των εισοδημάτων.
Πώς θα λειτουργεί το νέο Μητρώο
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στην Αθήνα και ενός εξοχικού στην Κρήτη. Στον ψηφιακό του φάκελο στο νέο Μητρώο, θα εμφανίζονται όλες οι βασικές πληροφορίες για αυτά τα ακίνητα: το διαμέρισμα στην Αθήνα θα περιγράφεται ως διαμέρισμα 85 τ.μ. στον τρίτο όροφο, με παροχή ρεύματος, και το εξοχικό του στην Κρήτη θα καταγράφεται ως οικία 120 τ.μ., χωρίς ηλεκτροδότηση και κενό. Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να εισαγάγει αυτές τις πληροφορίες μόνος του, καθώς το Μητρώο θα τις αντλήσει από τις δηλώσεις Ε9 που έχει υποβάλει.
Ένα άλλο παράδειγμα. Ιδιοκτήτρια που έχει τρία διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία νοικιάζει. Στο νέο σύστημα, θα φαίνονται οι λεπτομέρειες για κάθε διαμέρισμα, όπως το εμβαδόν, ο όροφος και αν είναι κενά ή νοικιασμένα. Εάν τα διαμερίσματα είναι μισθωμένα, το Μητρώο θα εμφανίζει επίσης τα στοιχεία των ενοικιαστών, το ποσό του μηνιαίου μισθώματος και αν είναι συμβατό με τα στοιχεία που δήλωσε στην εφορία (έντυπο Ε2). Για παράδειγμα, αν η Ελένη εισπράττει 500 ευρώ τον μήνα από κάθε διαμέρισμα, αυτά τα ποσά θα πρέπει να συμφωνούν με τα ποσά που δηλώνουν οι ενοικιαστές ως καταβληθέντα.
Τέλος, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει μια κενή κατοικία στη Λάρισα που δεν χρησιμοποιεί, το Μητρώο θα καταγράψει αυτή την πληροφορία αυτόματα, δίνοντας στο Δημόσιο μια πλήρη εικόνα για τα διαθέσιμα ακίνητα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα