Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΕΚΤ: Επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων αλλά χρειάζεται προσοχή - Οι παράγοντες κινδύνου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να ενισχύσει την οικονομία – οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν θα περιορίζουν πλέον τη ζήτηση μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον λίγο κάτω από τον στόχο του 2%, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες προβλέπουν άλλες δύο μειώσεις -τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο- φέρνοντας τον δείκτη αναφοράς στο 2%.
Σχεδόν οι μισοί εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα είναι ουδέτερα μέχρι τότε, ενώ περίπου τα δύο πέμπτα αναμένουν ότι θα είναι αρκετά χαμηλά ώστε να ενθαρρύνουν την οικονομική επέκταση. Η προηγούμενη έρευνα προέβλεπε ότι ο κύκλος της ΕΚΤ θα κλείσει στο 2,5% τον Σεπτέμβριο του 2025. Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ξεκίνησε την εκστρατεία χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής με μια υπερμεγέθη κίνηση μισής 
 μονάδας.


«Η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου του 2% ταχύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που συνάδει με ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμα», δήλωσαν οι Hugo Le Damany και Francois Cabau στην AXA Investment Managers. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να πάνε κάτω από το 2%, οπότε θα πρέπει να διαχειριστούν τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για να αποφύγουν την προσμονή της αγοράς για πάρα πολλές μειώσεις».
Ενώ οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα, η πεποίθησή τους για μια επόμενη μείωση τον Δεκέμβριο έχει αποδυναμωθεί. Οι προσδοκίες για το τελικό επιτόκιο έχουν επίσης αυξηθεί, με τους traders να το βλέπουν πλέον πάνω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σε σύγκριση με το 1,75% πριν από μία εβδομάδα.
«Η Λαγκάρντ θα δεχθεί αναμφίβολα πολλές ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα επόμενα βήματα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να τονίζει ότι η ΕΚΤ εξαρτάται πλήρως από τα δεδομένα και ότι λειτουργεί από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Ωστόσο, μια ακόμη μείωση τον Δεκέμβριο φαίνεται εξαιρετικά πιθανή», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ.
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την ερχόμενη Πέμπτη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την πολιτική «επαρκώς περιοριστική» για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει – και θα παραμείνει – στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Ενώ η αύξηση των τιμών υποχώρησε κάτω από το 1,8% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2021, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα αυξηθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν.
«Δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών μισθών και της σφιχτής αγοράς εργασίας, καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την ανατιμολόγηση των στοιχείων των υπηρεσιών το επόμενο έτος, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει επιφυλακτική», δήλωσε ο Fabio Balboni της HSBC. «Παρόλο που αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό των περικοπών στις επόμενες συνεδριάσεις, οι αβεβαιότητες παραμένουν σχετικά με τη ζώνη προσγείωσης του πληθωρισμού το επόμενο έτος».



Οι προβλέψεις της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα έδειχναν ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Από τότε, λένε οι οικονομολόγοι, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Μια μικρή πλειοψηφία – 55% – πιστεύει ότι η μη επίτευξη αυτού του επιπέδου μεσοπρόθεσμα αποτελεί πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο από την υπέρβασή του.
Πολλοί ερωτηθέντες, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η επιστροφή στο 2% δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Ενώ η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης, η ανεργία παραμένει σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ. Οι μισθοί εξακολουθούν επίσης να αυξάνονται με υγιή ρυθμό, και οι εργαζόμενοι του γερμανικού δημόσιου τομέα επιδιώκουν αύξηση 8%, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται για δεύτερο έτος.



Οι ελπίδες για ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων – καθώς και για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου – εξασθενούν. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες στην έρευνα θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροι οικονομικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη προέρχονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Υπό το πρίσμα αυτών, ο επικεφαλής κινδύνου της AlphaTerra Capital, Ανδρέας Κούτρας, θεωρεί ότι η ΕΚΤ βρίσκεται «πίσω από την καμπύλη». Περιλαμβάνεται στο 49% των οικονομολόγων που προβλέπουν ότι τα επιτόκια δεν θα τονώσουν ούτε θα περιορίσουν την οικονομία μέχρι το τέλος του 2025. Η πλειοψηφία βλέπει το ουδέτερο επιτόκιο – το οποίο μπορεί μόνο να εκτιμηθεί και δεν μπορεί να μετρηθεί – μεταξύ 2% και 2,25%.



Η ευθραυστότητα της οικονομίας της ευρωζώνης «υποστηρίζει τα επιχειρήματα για ταχύτερο ρυθμό χαλάρωσης», δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope Ratings.
Αλλά υπάρχουν «σημαντικές αβεβαιότητες» πέραν της επόμενης εβδομάδας. Στις ΗΠΑ, υπάρχει η πορεία της οικονομίας, το πώς θα ενεργήσει η Fed και ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Αλλού, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να υποδαυλίσει τις τιμές της ενέργειας.
«Kάθε άλλο παρά νικήσαμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Shen. «Αυτό θα έπρεπε να αναγκάσει την ΕΚΤ να παραμείνει προσεκτική όσον αφορά τις αποφάσεις της για μείωση των επιτοκίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα