Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ακίνητα: Η Αθήνα μεταξύ των τριών πόλεων στην Ευρώπη που θα βιώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η Αθήνα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών πόλεων που θα επηρεαστούν περισσότερο από κλιματικούς κινδύνους, όπως καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία, σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield. 
Η μελέτη εξετάζει την κλιματική μεταβλητότητα και διατυπώνει προβλέψεις για το 2050, καλύπτοντας 100 πόλεις παγκοσμίως.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, ειδικά στην Αττική. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές των ακινήτων και τη ζήτηση για νέες κατασκευές.
Δύο βασικοί παράγοντες πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι η πιθανή αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και οι αυξημένες τιμές ασφάλισης λόγω φυσικών καταστροφών. Αυτά είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ακόμη περισσότερες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.
Υψηλός κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα ανήκει στο 40% των πόλεων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο λόγω κλιματικής αλλαγής, με τις επιπτώσεις να αναμένονται πιο έντονες όσο πλησιάζει το 2050.
Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι που θα επηρεάσουν την περιοχή είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία, φαινόμενα που ήδη προκαλούν σημαντικές καταστροφές. Ο Ιούλιος του 2024, για παράδειγμα, καταγράφηκε ως ο πιο θερμός μήνας στην ιστορία, και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τέτοιες θερμοκρασίες θα είναι πιο συχνές στο μέλλον.
Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο εάν λάβουμε υπόψη το ηλικιακό προφίλ των κτιρίων στην Αττική, καθώς πάνω από το 53% των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια έχουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση και κατατάσσονται στις κατηγορίες Ζ ή Η, καθιστώντας τα ενεργοβόρα και λιγότερο αποδοτικά.
Οι κλιματικές αλλαγές αυξάνουν την ανάγκη για ενεργειακές αναβαθμίσεις, οι οποίες απαιτούν σημαντικά κεφάλαια, προκειμένου τα κτίρια να παραμείνουν λειτουργικά και ανταγωνιστικά στην αγορά. Οι αυξημένες θερμοκρασίες καθιστούν αυτά τα παλαιότερα κτίρια λιγότερο ελκυστικά στους αγοραστές, καθώς είναι πιο επιρρεπή σε φθορές.
Οι φυσικές καταστροφές έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή. Από το 2017 έως τον Αύγουστο του 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική, μεταβάλλοντας το φυσικό τοπίο και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αποκατάσταση των περιοχών αυτών απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε χρόνο και χρήματα.
Άλμα στις τιμές των ακινήτων
Παρά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η αγορά ακινήτων στην Αττική έχει σημειώσει αξιόλογη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 89% από το 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας εντυπωσιακά ρεκόρ.
Η αυξημένη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, γνωστά και ως «πράσινα» ακίνητα, έχει ενισχύσει την αγορά, με τους αγοραστές να προτιμούν νέα ή ανακαινισμένα κτίρια που πληρούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Ωστόσο, η κλιματική κρίση μπορεί να ανατρέψει αυτήν την ανοδική τάση, καθώς οι φυσικές καταστροφές, το υψηλό κόστος ασφάλισης και η ανάγκη για εκτεταμένες αναβαθμίσεις ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αγοράς.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αθήνα επηρεάζεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη και η Μαδρίτη. Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η Μαδρίτη κατέχει την πρώτη θέση, με την Αθήνα στη δεύτερη και τη Ρώμη στην τρίτη θέση. Η ξηρασία, παρόλο που δεν έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Η ικανότητα της αγοράς ακινήτων να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες θα είναι καθοριστική για το μέλλον της. Η ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής και βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο την αξία των ακινήτων, αλλά και τη γενικότερη βιωσιμότητα των αστικών περιοχών στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα