Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Fed: Προς μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Νοέμβριο - Πτωτική τάση του πληθωρισμού

Περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα δείχνουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, επιτρέποντας στη Fed να συνεχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της με μία νέα μείωση των επιτοκίων, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αυτή τη φορά (25 μονάδες βάσης), στη συνεδρίασή της στις 6/7 Νοεμβρίου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, που είναι η μικρότερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ πιθανότατα αυξήθηκε κατά 2,3%, καταγράφοντας επιβράδυνση για έκτο συνεχόμενο επιβράδυνση και τη χαμηλότερη από τις αρχές του 2021.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 3,2% σε ετήσια βάση.
Στον απόηχο της εκπληκτικά ισχυρής αύξησης της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα προτιμήσουν μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίασή τους.
Μειώσεις κατά 25 μ.β. έδειξε ο Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας υποδεικνύουν μία μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους.
Ο ΔΤΚ και ο δείκτης τιμών παραγωγού χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η Fed, που είναι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών και θα δημοσιευθεί αργότερα μέσα στον μήνα.
Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα