Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Καλλιεργήθηκαν μόνο 700 στρ. θερμοκήπια λόγω έλλειψης εργατών γης στην Τριφυλία!

Μόλις 700 στρέμματα θερμοκηπίων από τα 3.000 καλλιεργήθηκαν στη περιοχή της Τριφυλίας την φθινοπωρινή περίοδο λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, υψηλού κόστους παραγωγής και προσδοκώντας για καλή ελαιοκομική περίοδο.
Ενώ και από αυτά τα 250-300 στρέμματα έχουν βγει εκτός παραγωγικής διαδικασίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις ιώσεις. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας , όπου και ο ίδιος δραστηριοποιείται στον τομέα των θερμοκηπίων. Ενώ και όσα ακόμη έχουν μείνει στη παραγωγή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Όλα αυτά συνηγορούν ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη διατροφική αλυσίδα επισημαίνει ο κ. Κοροβίλας υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να δει όλη αυτή τη κατάσταση πολύ σοβαρά. Τα προβλήματα με το εργατικό δυναμικό εγκαίρως είχε επισημανθεί αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι για την επίλυση του. Ενώ οι ιώσεις που έχουν προσβάλει καλλιέργειες ντομάτας στη περιοχή, είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα, για αυτό και αρκετοί παραγωγοί πλέον θα στραφούν στην καλλιέργεια του αγγουριού το οποίο θα τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια.
Επίσης σημειώνει ότι στην ελαιοκαλλιέργεια στις ξερικές ελιές η ζημιά έχει φτάσει το 60-70%.
Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και ιώσεων, τονίζει ότι τα θερμοκήπια έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, αναφέροντας: «Όπως είχαμε πει και από νωρίς, το Μάρτιο και Απρίλιο μήνα , λόγω έλλειψης προσωπικού, τα θερμοκήπια ήταν μέχρι το Σεπτέμβριο, από εκεί και μετά υπολειτουργούν, δεν είναι φυτεμένα. Από τα 3.000 στρέμματα θερμοκηπίων της περιοχής φυτευτήκανε μόνο γύρω στα 700 στρέμματα.
Αυτό έγινε λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω ότι περιμέναμε κάποια παραπάνω παραγωγή στις ελιές, αλλά δυστυχώς τα πράγματα πήγαν άσχημα. Ο καιρός έφτασε σε σημείο να καταστρέψει το 60-70% από τις ελιές που είναι ξερικές, αλλά να γίνουν ζημιές και στις ποτιστικές».
Και ο κ. Κορούλας συνεχίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα πλέον είναι ότι από τα 700 στρέμματα που ήταν σε καλλιέργεια ,έχουν φύγει 250-300 στρέμματα από ιώσεις και όλα τα υπόλοιπα που έχουν μείνει έχουν και αυτά ιώσεις, εμφανίστηκε πάλι η παλιά ίωση TYLCV, υπάρχει επίσης η ίωση που ταλαιπωρεί τη περιοχή εδώ και χρόνια η καστανή ρυτίδωση ενώ εμφανίστηκε και μια τρίτη που λέγεται πεπίνο. Όλα αυτά και ο συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων έχει κάνει τα θερμοκήπια να είναι σε δεινή θέση.
Αυτό επηρεάζει τις καλλιέργειες που έχουν να κάνουν με τα σολανοειδή, δηλαδή ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές. Προβλέπεται πλέον στα θερμοκήπια να μπει ένα μεγάλο ποσοστό σε αγγούρια, να γυρίσει δηλαδή η καλλιέργεια σε μονοκαλλιέργεια αγγουριών ουσιαστικά. Είναι πιο ανθεκτικά, υπάρχει όμως και εκεί μια ίωση του Νέου Δελχί που πλησιάζει απειλητικά τη περιοχή, και για τα κολοκυνθοειδή, τα αγγούρια, τα καρπούζια, τα πεπόνια. Οι καλλιέργειες είναι περικυκλωμένες από ιώσεις».
Δεν έχει γίνει τίποτα για τα εργατικά χέρια , θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη διατροφική αλυσίδα υπογραμμίζει ο κ. Κοροβίλας και αναφέρει: «Σε σχέση με τα εργατικά χέρια, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς όπως τα είχαμε πει και τις προηγούμενες φορές. Εμείς κάναμε δύο γενικές συνελεύσεις για να δώσουμε κατευθυντήριες στο κόσμο, δυστυχώς δεν είχαμε μεγάλη ανταπόκριση. Τους είπαμε ακριβώς πως είναι η διαδικασία για να φέρουμε μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση.
Ακόμη και στα λίγα θερμοκήπια υπάρχει δυσκολία να καλλιεργηθούν και από το κόστος παραγωγής και από άλλους παράγοντες. Η πολιτεία θα πρέπει να δει αυτό το κομμάτι και να το δει πολύ σοβαρά. Γιατί πλέον θα αρχίσει να υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη διατροφική αλυσίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα