Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» - Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν


Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» που αφορούν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε κατοικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, και την αποθήκευση ενέργειας (μόνο για επιχειρήσεις) προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει τα εν λόγω προγράμματα συνολικού ύψους που ανέρχεται στα 500 εκατ.ευρώ.

Τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και τώρα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος-σύμφωνα με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου αποφάσισε να τα ενεργοποιήση. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση με αντλίες θερμότητας για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και ο δεύτερος σχετίζεται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις.
Τονίζοντας την καταλυτική συμβολή του ΤΕΕ στην υλοποίηση και την πρόοδο των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και κτιριακών ανακαινίσεων και την άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΤΕΕ, ώστε να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις η κυρία Σδούκου ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και τον μηχανικών και για την υλοποίηση και των νέων προγραμμάτων.
Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κ.Σδούκου έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν πρόσθετοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ριχτούν στη «μάχη» για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, φθάνοντας στο 95% σε 10 χρόνια από σήμερα. Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε λόγο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε σχέση με σήμερα, για ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας (6 Giga έως το 2030), για επιτάχυνση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καθώς και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς μόνο από τη σύνδεση με την Κρήτη μπορούν να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ.
Ειδική μνεία έκανε και στον κτηριακό τομέα, ο οποίος εκπροσωπεί το 7,3% των καθαρών εκπομπών. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, επιβάλλεται ταχύτερη δράση για απανθρακοποίηση» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, παραπέμποντας στην κακή κατάσταση του αποθέματος της χώρας.
«Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά, με ποιους πόρους και υπό ποιες συνθήκες» διερωτήθηκε στη συνέχεια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ΕΣΠΑ, σήμερα έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ενώ από το 2026 θα έχουμε και το Social Climate Fund για τους ενεργειακά ευάλωτους. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως διευκρίνισε, ότι θα έχουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες και στον σχεδιασμό και στην απορρόφηση», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα