Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Άτμισμα: Αυτή είναι η πιο βλαβερή γεύση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι (και) το άτμισμα είναι βλαβερό, μία γεύση ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεχωρίζει ως η πιο επιβλαβής από όλες.
Επιστήμονες στον Καναδά διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μούρων είναι τα πιο καταστροφικά για τους πνεύμονες, σε σύγκριση με τα άγευστα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γεύση αυτή αποδυναμώνει τις φυσικές άμυνες των πνευμόνων, κάνοντας πιο δύσκολη την αποτροπή των επικίνδυνων μικροβίων από τον οργανισμό.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα είδη γεύσεων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα προϊόντα. Μπορούν να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις,» αναφέρει η Ajitha Thanabalasuriar, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας & Θεραπευτικής του Πανεπιστημίου McGill, σε δελτίο τύπου. «Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, ιδιαίτερα για κάποια προϊόντα ατμίσματος που προωθούνται για παιδιά — ο τρόπος πώλησής τους και η εμφάνιση των συσκευασιών τους είναι πολύ ελκυστικός για τα παιδιά, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον μας».
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, περιλάμβανε ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε ατμούς με γεύση και χωρίς γεύση για αρκετές ημέρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνική ζωντανής απεικόνισης για να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές στα ανοσοποιητικά κύτταρα των πνευμόνων.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι κάθε είδος ατμίσματος είναι βλαβερό, με ορισμένες γεύσεις να θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Ωστόσο, η τρέχουσα μελέτη κατέδειξε ότι οι ατμοί με γεύση μούρων είναι οι πιο καταστροφικοί.
Τα ανοσοποιητικά κύτταρα, γνωστά ως κυψελιδικά μακροφάγα, χρησιμοποιούν εξειδικευμένες κυτταρικές οδούς για να κινούνται στους πνεύμονες και να απομακρύνουν επιβλαβή σωματίδια από την κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ατμοί με γεύση μούρων περιείχαν επιπλέον χημικές ουσίες που ανέστειλαν την έκφραση αυτών των κυτταρικών οδών.
Ως αποτέλεσμα, τα κυψελιδικά μακροφάγα παρέλυσαν και η ανοσολογική τους συμπεριφορά άλλαξε, από την απομάκρυνση μικροβίων στην «έρευνα» των βακτηρίων. Η εξασθενημένη ανοσοαπόκριση προς εισπνεόμενα βακτήρια, όπως η Pseudomonas aeruginosa, μείωσε το ποσοστό επιβίωσης των ποντικιών.
Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις στις ατμίσιμες γεύσεις μούρων που είναι υπεύθυνες για την καταστολή των ανοσοκυττάρων. Οι ερευνητές χρειάζεται επίσης να επιβεβαιώσουν ότι τα ίδια αποτελέσματα που παρατήρησαν στα ποντίκια ισχύουν και για τους ανθρώπινους πνεύμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα