Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Πότε θα τρέξουν τα Νέα Προγράμματα Επιδοτήσεων;

.Πότε θα τρέξουν τα Νέα Προγράμματα Επιδοτήσεων;
Φεβ 23rd, 2010 | By Βασίλης Παππάς | Category: Προγράμματα Επιδοτήσεων
Πότε θα βγουν νέα προγράμματα; Πότε θα τρέξει το ΕΣΠΑ; Μήπως τρέχει κάποιο πρόγραμμα τώρα; Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που ακούγονται τον τελευταίο καιρό από τους περισσότερους επαγγελματίες (απολύτως δικαιολογημένα). Η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι περιμένουν υπομονετικά τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις. Πολλοί περιμένουν πότε θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβάλει σε προγράμματα την περασμένη χρονιά, και πότε θα ξεκινήσουν να παίρνουν τα πρώτα χρήματα!

Για να μας λύσει τις απορίες αυτές, την προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη πραγματοποίησε μια συνέντευξη τύπου όπου έδωσε κάποιες απαντήσεις. Πριν πάμε να δούμε τα σημαντικότερα σημεία που ειπώθηκαν σχετικά με τα προγράμματα και το ΕΣΠΑ, να πούμε ότι αυτή την στιγμή ΔΕΝ τρέχει κανένα Πρόγραμμα επιδότησης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Όλα είναι “παγωμένα” και βρισκόμαστε εν αναμονή των προκηρύξεων νέων προγραμμάτων. Πάμε να δούμε τις νέες ημερομηνίες όπως παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη τύπου:

■Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα γίνουν οι εισηγήσεις των Περιφερειαρχών της χώρας για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.
■Ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.
■Την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή το Μάιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης 15 Μαρτίου 2009.
■Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος ελευθέρων επαγγελματιών όπου θα διατεθούν 70 εκατ. ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους.
■Επίσης ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προγραμμάτων Νεανικής και Γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 70 εκατ. ευρώ.
■Ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου η αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
■Μέχρι τον Μάρτιο δημοσιεύεται η δεύτερη φάση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
■Εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται δύο προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.
■Προωθείται ο σχεδιασμός νέων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με κλαδική στόχευση και προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ εντός του έτους.
■Προωθείτε νέο Πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επέκταση και σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, μέχρι τον Μάρτιο 2010.
■Ενεργοποίηση πόρων 100 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jeremie” το επόμενο δίμηνο, καθώς επίσης και προώθηση του χρηματοδοτικού εργαλείου “Jessica” (περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, κ.λπ.) έως τον Ιούνιο 2010.
■Η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (το σχέδιο νόμου έως τον Ιούνιο 2010) το οποίο ήδη ανακοίνωσε η κα Κατσέλη. Στόχος του Ταμείου θα είναι η αξιοποίηση επενδυτικών δυνατοτήτων σε βασικούς άξονες της οικονομίας.
Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ανακοινώσεις που γίνανε από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας για το ΕΣΠΑ. Να πούμε επίσης ότι προωθείτε το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές-Βιοτεχνικές Περιοχές (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, κλπ.), ενώ σε στάδιο επανασχεδιασμού βρίσκεται το Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτηρίων (αλλαγή κουφωμάτων, νέοι λέβητες, κλπ.) χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή ημερομηνία προκήρυξης του.

Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται το Νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει μια σημαντική μείωση στις αρχικές τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε λίγη υπομονή όλοι μας μέχρι να δούμε τα πρώτα προγράμματα να τρέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα