Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Αντωνη, ασε τ΄ οπλο σου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

Τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση επιλέγει η Ν.Δ., με αφορμή την αίτηση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το δημοσιονομικό ναυάγιο. Η κυβερνητική κίνηση αποτελεί για τη Ρηγίλλης «αιτία πολέμου» και αφετηρία ρήξεων σε όλα τα επίπεδα, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της Ρηγίλλης κρατούν βουλευτές που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη- Γ. Γιακουμάτος και.. Σ. Κεδίκογλου- ενισχύοντας την εικόνα διγλωσσίας την οποία εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της Ρηγίλλης κρατούν βουλευτές που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη, ενισχύοντας την εικόνα διγλωσσίας την οποία εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η σπουδή της κυβέρνησης για τη σύσταση της Εξεταστικής αιφνιδίασε το γαλάζιο επιτελείο, που κινείται πλέον στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης. Έως προχθές το βράδυ, στη Ρηγίλλης εκτιμούσαν ότι το Μαξίμου θα προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και θα καθυστερούσε να προωθήσει το επίμαχο αίτημα, επικαλούμενοι και τις αντιδράσεις που καταγράφονταν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Τη διχογνωμία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ φρόντιζε να προβάλλει και ο κ. Σαμαράς, καλλιεργώντας το έδαφος για μια υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού. Επιστρέφοντας από την Κύπρο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε για την υποβολή του αιτήματος στη Βουλή και αποφάσισε η αξιωματική αντιπολίτευση να περάσει στην αντεπίθεση.
Σήματα πολέμου ανέλαβε να εκπέμψει άμεσα ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει την οξύτητα και την ένταση» και γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θα υποβάλουν δική τους πρόταση για Εξεταστική που θα ελέγξει τα δημοσιονομικά στοιχεία από το 1981. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «ηγείται και κατευθύνει μια πελώρια επιχείρηση συγκάλυψης ουσιαστικών ευθυνών που βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Ουσιαστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση ως «κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας».

Η περίοδος Καραμανλή
Επιτελικά στελέχη του κόμματος παραδέχονται, ωστόσο, ότι «έργα και ημέρες» της διακυβέρνησης Καραμανλή αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. και θα συνεχίσουν να προκαλούν έντονες εσωκομματικές τριβές.
Το μήνυμα αυτό άλλωστε έστειλαν και οι βουλευτές Γερ. Γιακουμάτος και Σ. Κεδίκογλου (σ.σ. βασικοί υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη στη μάχη της γαλάζιας διαδοχής), οι οποίοι εμμέσως συνέστησαν στον κ. Σαμαρά να παραμείνει στη γραμμή της συναίνεσης για την οικονομία.
Ο κ. Γιακουμάτος, βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τον Γ. Αλογοσκούφη, χαρακτήρισε αναγκαία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ προέτρεψε (Θέμα FΜ) τον νέο πρόεδρο του κόμματος «να βγάλει τη φύρα από το κόμμα». «Πρέπει να δώσουμε στον λαό την αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Ως κόμμα πληρώσαμε τα πολιτικά λάθη μας. Το θέμα είναι ποιοι κορόιδευαν...» ανέφερε ο πρώην υφυπουργός, επικρίνοντας με δριμύτητα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή στην οικονομία, ιδίως μετά το 2007.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Ρηγίλλης κινήθηκε (ΝΕΤ) και ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αποδέχεται ότι η Ν.Δ. χρεώνεται την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για αποφυγή του δημοσιονομικού ναυαγίου. «Στο διάστημα που ήμασταν κυβέρνηση, ο φόβος του πολιτικού κόστους ανέβαλε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα... Είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», ήταν το δικό του μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα