Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για τις προμήθειες στα νοσοκομεία


Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ανά νοσοκομείο, λειτουργία Παρατηρητηρίου σύγκρισης τιμών και διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών για υλικά υψηλού κόστους είναι οι τρεις νέες ρυθμίσεις του νέου νομικού πλαισίου υπό το οποίο θα διεξάγονται πλέον οι προμήθειες των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε...τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εργασίας, Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εγγυήσεις για την Εργασιακή Ασφάλεια και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, και όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία παρόλο που «παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου (Προμήθειες Φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση πολλών διατάξεων του, αντιθέτως δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων και των λοιπών φορέων και επηρεάστηκε η εύρυθμη λειτουργίας τους».

Στην πρόταση τροποποίησης προβλέπεται η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών για τα νοσοκομεία και τους φορείς (εφόσον οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ενιαίες και το κόστος των υλικών υψηλό) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, εισάγεται η δημιουργία βάσης δεδομένων (Παρατηρητήριο Τιμών), που θα δίνει την δυνατότητα σύγκρισης των τιμών με τιμές αντίστοιχων προϊόντων χωρών της Ε.Ε. για την αποφυγή υπερκοστολόγησης των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων.
Κατ' εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ενιαίων διαγωνισμών στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαπραγματευτικής δυνατότητας σε σχέση με αυτή των νοσοκομείων.
Τέλος, προβλέπεται η εφαρμογή ειδικής νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών με βάση τη δραστική τους ουσία που θα επιφέρει στο ΕΣΥ εξοικονόμηση δαπανών.
via protothema
μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εδώ, φαίνεται να μπαίνει τάξη και στις προμήθειες των νοσοκομείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα