Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Σημεία συμφωνίας & ανοιχτά θέματα

Νέα δεδομένα για τις επώδυνες αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων δημιουργεί η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, το τελευταίο 24ωρο.

Η ελληνική πλευρά, μετά και τις διευκρινίσεις των Βρυξελλών ότι δεν ζητούν να κοπούν στο μισό οι συντάξεις, θεωρεί ότι συγκεκριμένα στοιχεία έχουν κλειδώσει, και ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην επιστολή του προς τον Όλι Ρεν, τα απαριθμεί ένα προς ένα, ενώ υπενθυμίζει και τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση..
...

Ο υπουργός Εργασίας εκφράζει, ωστόσο, την ικανοποίησή του για την άρση των παρεξηγήσεων μετά και τις διευκρινίσεις του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό.

Στην επιστολή του, ο Ανδρέας Λοβέδρος αφήνει αιχμές και για τους χειρισμούς του κλιμακίου που επισκέφθηκε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας: "Μπορώ να επικαλεστώ τη μαρτυρία του υφυπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη και των επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που ήταν παρόντες κατά τη συντάντηση με το κλιμάκιο, για να τονίσω ότι μας ζητήθηκε η σύνταξη -ανταποδοτική και βασική- να μην ξεπερνά το 48% του μισθού".

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχει συμφωνηθεί ότι η βασική και ανταποδοτική σύνταξη να προσεγγίζουν στο 65% του μισθού, καθώς επίσης ότι η βασική σύνταξη θα χορηγείται στους ασφαλισμένους από την ηλικία των 60, με την προϋπόθεση της πλήρους συνταξιοδότησης, με εξαίρεση τις υψηλές συντάξεις. Ανοικτό παραμένει το θέμα του πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα χορηγείται η βασική σύνταξη.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής", αποσαφηνίζει ότι κάποιοι θα εξαιρεθούν. "Η σύνταξη αυτή (βασική) αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65% έως 80% για όλους, εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού".

Με εισοδηματικά κριτήρια θα δίνεται η βασική σύνταξη στους ανασφάλιστους, κατά τα πρότυπα του ΟΓΑ, ενώ κερδισμενο θεωρείται και το θέμα 3 ως 5 πλασματικών ετών που περιλαμβάνονται στα 40 χρόνια και οι συνταξεις χηρείας, οι οποιες δεν περικόπτονται.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει εάν το ποσοστό αναπλήρωσης 48% θα περιλαμβάνονται και οι επικουρικές συντάξεις, καθώς και τι θα γίνει με τα βαρέα και τις μητέρες ανηλίκων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για "θέατρο σκιών γύρω από το ασφαλιστικό", τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της προστασίας των συντάξεων, με το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού, έχει δρομολογήσει επικοινωνιακά παιχνίδια, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες".

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού" και προσθέτει: "Με απίστευτο θράσος λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα δουλεύεις τουλάχιστον για 40 χρόνια αδιαλείπτως για να λάβεις ένα επίδομα αντί για σύνταξη που δεν θα είναι το 50% της σημερινής σύνταξης αλλά το 60%".
πηγή: mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα