Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Αυξημένες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια
Για συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, ώστε να επιτευχθεί η αποκέντρωση στο νέο Δήμο Τριφυλίας, κάνουν λόγο οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δημήτρης Σωτηρόπουλος και Κώστας Κόλλιας απαντώντας στο ερώτημά μας για το ποια θα είναι η σχέση του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου με τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Σαράντος Κουκούμης τονίζει ότι ο ρόλος τους, όπως έχει θεσμοθετηθεί, είναι «κολοβός» και γι‘ αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος τόνισε:
«Είναι θεσμοθετημένη και καθορισμένη η λειτουργία των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων, είναι νευραλγική, είναι σημαντική. Εχουν λόγο, καθορίζουν και παίρνουν αποφάσεις για την δημοτική τους κοινότητα. Αποφάσεις τις οποίες μεταφέρουν στον τοπικό αντιδήμαρχο. Από εκεί και πέρα πάει στην εκτελεστική επιτροπή που αποτελείται από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και βέβαια όταν το θέμα χρειάζεται πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλίμονο αν ο κάθε δήμαρχος δεν συνεργαστεί με τα τοπικά του συμβούλια, γι‘ αυτό και ο νομοθέτης τα έχει καθορίσει έτσι (να εκλέγονται από τον δήμαρχο που κερδίζει την πλειοψηφία στο δήμο) ώστε να μπορεί να υπάρχει συνεργασία.
Για εμάς θα είναι άμεση η συνεργασία των συμβουλίων αυτών με το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο, και βέβαια θα έχουν αρμοδιότητες πολλές όπως τις περιγράφει το σχέδιο. Οσον αφορά την δική μου παράταξη θα δοθούν όλες οι αρμοδιότητες, και ίσως παραπάνω, που μπορεί να πάρει το το-
πικό συμβούλιο, γιατί αλίμονο αν δεν αποκεντρώσουμε τη λειτουργία του δήμου. Η λειτουργία του δήμου πρέπει να είναι αποκεντρωμένη. Θα πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του και μέσα από το θεσμό αυτό θα προωθούνται τα θέματα».
Ο Κώστας Κόλλιας από την πλευρά του δήλωσε:
«Κατά την παρουσίαση της διακήρυξής μας σε σχέση με τη λειτουργία του νέου καλλικρατικού δήμου, η οποία εδράζεται σε δύο αρχές -την αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης και της ισοπολιτείας στις επιμέρους συνιστώσες του, δηλαδή στους πρώην δήμους-, είχα δεσμευτεί πάνω σε δύο βασικούς κεντρικούς άξονες. Είχα μιλήσει για την ανάγκη συλλογικής δράσης στα πλαίσια του νέου καλλικρατικού δήμου και για αποκεντρωτική λειτουργία. Αυτό όχι μόνο στο επίπεδο της δημοτικής κοινότητας (πρώην δήμους) αλλά και ακόμη πιο κάτω, σε επίπεδο πρώην δημοτικού διαμερίσματος - γιατί εμένα προσωπικά αλλά και τους συνεργάτες μου η έννοια της παλιάς κοινότητας μας θέλγει. Και αυτό είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της δικής μας λειτουργίας, γιατί πιστεύουμε ότι όσο πιο κοντά στον πολίτη και τον κάτοικο σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι αποφάσεις, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η λειτουργία μας. Δεν αναφέρομαι στις αρμοδιότητες που έχει ο νόμος, αυτές είναι συγκεκριμένες, εμείς όμως λειτουργικά θα τις αναβαθμίσουμε ακόμη παραπέρα.
Ηδη έχω κάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πρώτα από όλα για την αναλογική και λειτουργική διασπορά των νέων υπηρεσιών σε όλες τις συνιστώσες του δήμου. Επίσης έχω δεσμευτεί ότι οι 6 αντιδήμαρχοι θα  προέρχονται πάλι από τις 6 συνιστώσες του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας. Πιστεύω όμως ότι, ανεξάρτητα από αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για το τι
πρόκειται να συμβεί σε κάθε τόπο, αν στο σχεδιασμό αυτό δεν έχουν ουσιαστική συμβολή
εκείνοι που βιώνουν από μέσα τα προβλήματα. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας δεν θα είναι ένα περιφερειακό όργανο όπως ήταν ο πάρεδρος ενός δημοτικού διαμερίσματος, αλλά θα είναι ουσιαστικός συνδιαμορφωτής των αποφάσεων στα θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα».
Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε τα εξής:
«Ολο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη νέα χωροταξική και διοικητική δομή της χώρας, ο “Καλλικράτης“, κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Η νέα αυτή διοικητική οργάνωση του κράτους στα όρια της τοπικής διοίκησης υποχρεούνται από τη φύση τους να υλοποιούν το κυβερνητικό έργο, την κρατική πολιτική. Επομένως και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων δεν μπορεί παρά να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Και για να γίνω πιο σαφής, πρώτα από όλα ως προς την εκλογή, τα 3/5 των συμβούλων της δημοτικής κοινότητας θα τα εκλέγει ο επικρατήσας σε όλο το δήμο συνδυασμός, παρόλο που μπορεί σε έναν τέως δήμο να έχει αναδειχθεί άλλος πρώτος συνδυασμός. Από αυτό και μόνο φαίνεται πως δεν θα εκφράζεται η λαϊκή βούληση σε αυτά τα συμβούλια, η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης πάει περίπατο. Δεύτερο, ενώ τους δίνει ορισμένες αρμοδιότητες για τοπικά ζητήματα και μπορούν να εκφέρουν γνώμη, να διατυπώνουν προτάσεις και να παίρνουν αποφάσεις για τη λύση τους, τον τελευταίο λόγο τον έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως και εδώ κολοβός ο ρόλος τους.
Τρίτο, ως προς τα οικονομικά τους καταρτίζουν προϋπολογισμό, όμως και ως προς το ύψος και ως προς την υλοποίησή του τον τελευταίο λόγο έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται σε αυτά είναι κατ‘ επίφαση και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα μιας και όλα αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Καλούμε τους συνδημότες
μας να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, όχι για να τηρήσουμε πιστά και ευλαβικά αυτό το νόμο, αλλά για να παλέψουμε να τον αλλάξουμε και να γίνουν οι δήμοι όργανα λαϊκής εκπροσώπησης».
Ρεπορτάζ Κώστας Μπούρας

2 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ;
    ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κος Κόλλιας και το κόμμα του αφόρισαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ιδιαίτερα τον Δήμο Τριφυλίας και ο μπουχέσας ο Ξύγκας με το επιτελείο του έλεγε ότι είχε κανονίσει με τον Παυλόπουλο να κάνει τον ένδοξο Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους ενώ οι Γαργαλιανιώτες έλεγαν Δήμος Νότιας Τριφυλίας με έδρα τους Γαργαλιάνους.
    Τώρα έρχεται και μας λέει τι θα κάνει για αυτόν τον καταραμμένο Δήμο προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.
    Κε Κόλλια αφού δεν πιστεύετε στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στον ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ τι παραμύθια μας λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα