Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Το κλείσιμο του ΙΚΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων μέσα από την ματιά του έντυπου τύπου....

«Λουκέτο» σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους

«Λουκέτο» μπαίνει στα παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων με απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.Στην απόφαση, υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ10/119, που υπεγράφη την Τρίτη 1η Μαρτίου, σημειώνεται: «Αναστέλλουμε τη λειτουργία των παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων από 14 Μαρτίου 2011. Η αρμοδιότητα για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων της ασφαλιστικής περιοχής των παραρτημάτων, για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας τους, θα ανήκει στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κυπαρισσίας, στο οποίο υπάγονται τα εν λόγω παραρτήματα», και αυτή ελήφθη «για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Μονάδων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ».
Η απόφαση για «λουκέτο» έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων και δη, στους ασφαλισμένους και συναλλασσόμενους με το ΙΚΑ, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι πλέον να δαπανούν κόπο και χρόνο προκειμένου να μετακινηθούν από κάθε γωνιά της Τριφυλίας στην Κυπαρισσία για την υπόθεσή τους, ακόμη και για μια απλή υπογραφή.
Ασφαλισμένοι αλλά και απλοί πολίτες από τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους με τους οποίους συνομιλήσαμε, τόνισαν πως η απόφαση είναι πέρα για πέρα αβάσιμη, άδικη, αδικαιολόγητη, αψυχολόγητη, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να αφήσουν να υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα εκφράζουν την οργισμένη απορία τους, γιατί κλείνουν μόνον τα δύο συγκεκριμένα παραρτήματα και αφήνουν να λειτουργούν άλλα, με λιγότερους ασφαλισμένους και μικρότερη κίνηση. «Χρόνια ήθελαν να κλείσουν το ΙΚΑ, δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα. Τώρα, απλά υπέγραψαν την απόφαση. Δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι…», μας είπε ο κ. Γιώργος Κ., συνταξιούχος του ΙΚΑ από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, ξέρουν την περιοχή μας; Πώς θα πάει ο άλλος από την Τραγάνα στην Κυπαρισσία; Όλο λένε για “οικονομίες”, αλλά έτσι περισσότερο “χαρατσώνουν” τον πολίτη, για τη μεταφορά του από το ένα μέρος στο άλλο».
«Κλείνουν το ένα, κλείνουν το άλλο, ήρθε η σειρά του ΙΚΑ, το περιμέναμε, φωνάξαμε και πέρυσι, δεν ακούνε τίποτα. Κάνουν ό,τι θέλουν και δε λογαριάζουν κανέναν. Δε σκέφτονται κανέναν. Θα αντιδράσει κανείς για να πάρουν πίσω την απόφαση;», αναρωτήθηκε ο Χρήστος από τα Φιλιατρά, ελεύθερος επαγγελματίας με ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι η αποψίλωση των πόλεών τους από τόσο σημαντικές για την τοπική κοινωνία υπηρεσίες, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πτώση της κίνησης στην αγορά, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της παντελούς έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού και προγραμμάτων για την τόνωση της οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Φώτης Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο. Ως πολίτες των Γαργαλιάνων και ως Εμπορικός Σύλλογος δεν το δεχόμαστε, θα αντιδράσουμε. Εξυπηρετείται πολύς κόσμος από όλη την περιοχή και θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Θα κάνουμε και ένα Δ.Σ. να αποφασίσουμε για την αντίδρασή μας και να δούμε τι θα κάνουμε…».
Ο δε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νίκος Φάμπας επισήμανε με τη σειρά του: «Βλέπουμε ότι εκεί που είναι η έδρα του Δήμου, σε όλες τις περιοχές, εκεί πάνε και όλες τις υπηρεσίες. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Είναι πάρα πολύ κακό να διώχνουν τις υπηρεσίες από τις άλλες πόλεις και να τις συγκεντρώνουν σε μία πόλη, στην έδρα. Δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι αδιανόητο. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Ως πόλη θα πρέπει να αμυνθούμε, να αντιδράσουμε, να πάρουμε κάποια “όπλα” στο χέρι, να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ και ο κόσμος να αγαπήσει την πόλη και τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις, να αγαπήσουν τον καταναλωτή! Αυτή η σχέση θέλει λίγο κόπο, δεν αναπτύσσεται εύκολα…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα