Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ορκωτούς λογιστές καλούν στην ΕΑΣ για το "φέσι" των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ

Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο του νομού έχει προκαλέσει το "φέσι" των 6,5 εκ. ευρώ που έχει φορεθεί στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την προοπτική της. Η τριμελής επιτροπή από μέλη του Δ.Σ., η οποία ορίστηκε να διερευνήσει σε βάθος την οικονομική κατάσταση της οργάνωσης, πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα. Το σίγουρο είναι πως θα προχωρήσει στην πρόσληψη 2 ορκωτών λογιστών, οι οποίοι θα έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, με τη συνδρομή των μελών της επιτροπής. Αναμένεται να επιλεγούν ορκωτοί κοινής αποδοχής, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν στο πόρισμα που θα εκδοθεί.
Χθες στους κόλπους της ΕΑΣ και ευρύτερα στον αγροτικό κόσμο ακούγονταν διάφορες εκτιμήσεις αλλά και επικρίσεις για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο υπέρογκο αυτό "φέσι", το οποίο κρυβόταν και έφτασε στο Δ.Σ. όταν η κατάσταση περιήλθε σε αδιέξοδο. Κοινός τόπος των σχολίων ήταν η χαλαρή και ανεύθυνη λειτουργία της ΕΑΣ, με ευθύνη των αιρετών, του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου.
Επισημαίνεται ειδικότερα -και από μέλη του Συμβουλίου και από αγρότες- πως πέρα από τις ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων υπάρχουν και σοβαρές πολιτικές ευθύνες των αιρετών, με πρώτο τον πρόεδρο Βασίλη Κοζομπόλη. Αγροτοσυνεταιριστής σημείωσε στην "Ε" ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης, ο πρόεδρος και ο ταμίας του Δ.Σ. έχουν γνώση και κάθε μήνα κλείνουν τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης. Ο ίδιος άνθρωπος επέκρινε τον κ. Κοζομπόλη που δε γνώριζε, που δεν εκπλήρωσε δηλαδή τα καθήκοντά του και πληροφορήθηκε την τραγική οικονομική κατάσταση της οργάνωσης μόλις πριν το Πάσχα.
Μέλος του Δ.Σ. μας επιβεβαίωσε ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση της Τετάρτης δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς. Παρατήρησε ότι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο γενικός διευθυντής δε γνώριζε πράξεις της οικονομικής διευθύντριας, για επιταγές σε οφειλέτες που γύρισαν πίσω ή αλλάχτηκαν και δε σφραγίστηκαν - ενώ η διευθύντρια υποστήριζε πως δεν αποφάσιζε μόνη της, αλλά έπαιρνε προφορικές εντολές από τον γενικό.
Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι σε πελάτη της Ενωσης, που χρωστάει πάνω από 300.000 ευρώ και ο οποίος δεν είχε καλό όνομα, άλλαζαν τις επιταγές και το χρέος ανέβαινε... χωρίς κανείς να παρεμβαίνει και να τις σφραγίζει, παρά τη συνεχιζόμενη ασυνέπεια και αφερεγγυότητα. Μάλιστα, στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΑΣ ο συγκεκριμένος πελάτης φαινόταν να χρωστάει μόνο 11.500 ευρώ και όχι το υπέρογκο ποσό που πραγματικά όφειλε, αλλά κανείς δεν παρενέβαινε για να το διορθώσει.
Επισημάνθηκε επίσης ότι από τους μεγάλους οφειλέτες της ΕΑΣ είναι και η Ελαιουργική, η οποία χρωστάει κοντά στα 350.000 ευρώ - ένα ποσό που... ανεβοκατεβαίνει τα τελευταία χρόνια, το οποίο πέφτει και μέχρι τις 100.000 ευρώ αλλά τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του.
Εκείνο που απασχολεί την επιτροπή και το Δ.Σ. της Ενωσης είναι πόσα ακριβώς χρήματα από τα 6,5 εκ. ευρώ δεν πρόκειται να εισπραχθούν. Και εκτιμάται πως ο υπολογισμός του προέδρου Β. Κοζομπόλη ότι το ποσό αυτό είναι 1 εκ. ευρώ είναι πολύ αισιόδοξος... και απέχει από την πραγματικότητα.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα