Τρίτη 3 Μαΐου 2011

"Πόθεν έσχες" για όλους

Γενική εφαρμογή του πόθεν έσχες με έλεγχο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όποιων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Στόχος η είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια. Βασικό "εργαλείο" σ'αυτή την προσπάθεια θα είναι ο ΣΔΟΕ.
Ο πήχυς για τα έσοδα μπαίνει σε πρώτη φάση πολύ χαμηλά, καθώς το 1-1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπράτττεται κάθε χρόνο την επόμενη τριετία, είναι λιγότερο από το 10% της εκτιμώμενης ετήσιας φοροδιαφυγής,. Κατά της εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 25-37% του ΑΕΠ και το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο φόρους 15 διασ. ευρώ.
 Με την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται σρο Εθνικό Πρόγραμμα, η Εφορία θα μπορεί να ζητήσει από οποιονδήποτε πολίτη να αποδείξει ότι τα περιουσίακά στοιχεία που κατέχει αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο και με εισοδήματα που έχουν δηλωθεί. Σε έλεγχο θα υπόκεινται κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων.
Το ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει αμέσως στοχευμένους ελεχους σε επαγγελματικές ομάδες και επιχειρηματικούς κλάδους, όπου - από τις διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων - προκύπτουν ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν κατά προτεραιότητα τα "αστέρια' της showbiz (καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές κλπ) παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, εταιρίες συστημάτων πληροφορικής, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εργολάβοι και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.
Επίσης θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα όποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ποσά που διακίνησαν δικαιολογούνται από τα μέχρι στιγμής δηλωθέντα εισοδήματατα τους.

Κατασχέσεις Το Εθνικό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής θα συνδυασθεί με εκστρατεία για είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και με ριζική αναδιοργάνωση των Εφοριών και των ελεγκτικών-εισπρακτικών μηχανισμών.
Εναντίον των οφειλετών θα κινηθούν διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις ακίνητης και κινητής περιουσίας, μισθών κλπ. Το ακατάσχετο σχειάζεται να μειωθεί από 1.000 ευρώ σε 600.

Εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται ότι θα γίνει και η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών> Πολλές ΔΟΥ θα συγχωνευθούν, ώστε σε κάθε νομό να λειτουργεί μόνον μία. Περισσότερες από μία θα λειτουργούν στους νομούς Αττικής καιΘεσσαλονίκης όπου υπάρχει μεγάλος όγκος εργασιών> Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα νησιά που δεν έχουν ε΄υκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση στην πρωτεύουσα νομού.
2/5/2011
Πηγή: www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα