Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Στόμιο Φιλιατρών : Χωρίς καντίνα φέτος η γραφική παραλία


Χωρίς καντίνα θα μείνει φέτος, όπως όλα δείχνουν, η γραφική (και μοναδική) παραλία των Φιλιατρών, Στόμιο. Κι αυτό, επειδή, παρά τα όσα «ίσχυαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια (κατά τα οποία ο πρώην Δήμος Φιλιατρών διεξήγαγε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση χώρου του αμμώδους αιγιαλού στη θέση Στόμιο για τη λειτουργία καντίνας), φέτος με το εξαιρετικά επείγον έγγραφο υπ’ αριθμ. πρωτ. 2195, 31-05-2011, που υπογράφει η διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, προς το Δήμο Τριφυλίας.
Τονίζεται: «Εφόσον η παραλία του Στομίου βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου Στομίου αρμοδιότητας τη ΛΗ’ ΕΠΚΑ (ΦΕΚ 771/Β/5-12-1990), η λειτουργία τροχήλατης καντίνας ή οποιασδήποτε άλλης εγκατάστασης υπαίθριου ή στάσιμου εμπορίου, είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο μέσω εκμίσθωσης από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και
Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού. Ύστερα από τα παραπάνω τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για περαιτέρω πληροφόρηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μέχρι να επιτευχθεί η προβλεπόμενη διευθέτηση του ζητήματος βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, παρακαλούμε να ανασταλούν οποιεσδήποτε ενέργειες εκμίσθωσης του αρχαιολογικού χώρου Στομίου».
Το έγγραφο αυτό εστάλη σε συνέχεια εγγράφων της Κτηματικής Υπηρεσίας (αριθ.2323/651/26-8-2010) και της ΛΗ’ ΕΠΚΑ (αριθ.1900/17-5-2011) που αφορούν στο θέμα και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κοινοποιείται στο Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και την Κτηματική Υπηρεσία.
Πλέον, φαντάζει πολύ δύσκολο έως αδύνατο, ακόμη και αν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ενοικίαση – εκμίσθωση του χώρου, να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από το ΤΑΠΑ του υπουργείου και να καταστεί εφικτό να λειτουργήσει καντίνα το καλοκαίρι στο Στόμιο.
Μετά το χθεσινό μας σχετικό σχόλιο στο «Θ», οι κάτοικοι των Φιλιατρών και της γύρω περιοχής είναι αναστατωμένοι, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς καντίνα η παραλία στο Στόμιο είναι «άδεια», ενώ αναρωτιούνται πώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Φιλιατρών μπορούσε και διεξήγαγε διαγωνισμό για την εκμίσθωση χώρου για τη λειτουργία καντίνας και φέτος, για τον ίδιο χώρο, παρενέβη η ΛΗ’ ΕΠΚΑ και το διαγωνισμό πρέπει να τον διενεργήσει το ΤΑΠΑ. Αναρωτιούνται, δηλαδή, «πέρυσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος στο Στόμιο και ξαφνικά φέτος έγινε;».
Από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας αναμένεται «αντίδραση» τις προσεχείς μέρες με αποστολή επιστολών σε κάθε αρμόδια και εμπλεκόμενη Αρχή και Υπηρεσία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα