Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Εως 2,30 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον Γιάννης Σινάπης
Στα 2,25 με 2,30 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Η τάση φαίνεται να είναι ανοδική, επιβεβαιώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, αλλά συνιστά συγκρατημένη αισιοδοξία και όχι υπεραισιοδοξία, καθώς οι Ιταλοί είναι αυτοί που ρυθμίζουν την αγορά. Παρατηρεί τη φετινή κάμψη στην πώληση ελαιολάδου με τενεκέδες και τονίζει με αγανάκτηση τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παραγωγή ο δάκος.
"Ολο το σύστημα παραγωγή - διακίνηση - εμπορία έως την κατανάλωση του ελαιολάδου είναι απαράδεκτο. Οι Ιταλοί θα κάνουν ό,τι θέλουν. Οπου θέλουν πάνε την αγορά", σημειώνει ο κ. Κορακάκης. Ενημερώνει πως "φέτος, λόγω της κρίσης και της φτώχειας δε φεύγουν οι τενεκέδες. Δεν υπάρχει διακίνηση, είναι τεράστια η πτώση της διάθεσης του ελαιολάδου με τενεκέ. Με 45 και 50 ευρώ και δεν αγοράζουν, δεν υπάρχει ζήτηση.

Οι παραγωγοί δεν έχουν πελατεία".
Πληροφορεί, επίσης, ότι "στην αρχή της χρονιάς το εμπόριο έχασε χρήματα. Αγόρασαν λάδι με 2,70 και πούλησαν με 2,60 ευρώ".
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΟ
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων επισημαίνει το πρόβλημα με το δάκο που έχουν οι ελιές και τονίζει: "Είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει φέτος με το δάκο. Εχουμε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της τιμής κατά 10 με 15 λεπτά, καθώς δε βγαίνει η ποιότητα που θα έπρεπε. Από 2 και 3 δέκατα το λάδι βγαίνει με 4 και 5 δέκατα. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μετά την ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου θα επισκεφθεί τον αντιπεριφερειάρχη και κάθε αρμόδιο, για να εκθέσουμε τα παράπονά μας και τη σοβαρότητα της κατάστασης κι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας. Χάσαμε λεφτά και μεις και οι παραγωγοί. Του χρόνου θα το παρακολουθούμε και θα πιέσουμε. Αν δεν μπορούν να κάνουν δακοκτονία, να την κάνουμε μόνοι μας. Στις ευαίσθητες στο δάκο περιοχές το πρόβλημα είναι τεράστιο".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα