Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τι κινδύνους κρύβει το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι;

Τι λένε οι επιστήμονες
Τι κινδύνους κρύβει το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι;Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Ασπεργίλλωσης του Manchester στη Μεγάλη Βρετανία, αποδείχτηκε ότι το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι είναι αρκετά επικίνδυνο για την υγεία και ιδιαίτερα για όσους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από άσθμα. 
Κάθε μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει περίπου 2 λίτρα νερό, τα οποία όταν στεγνώνονται πάνω από θερμαντικά σώματα μετατρέπονται σε ατμό, που καλύπτει την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αυξάνοντας την υγρασία του κατά 30%.
Έ
τσι αυξάνεται και η πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας στον χώρο και ενώ οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε οργανισμούς εξοπλισμένους απέναντι στους μύκητες, υπάρχει φόβος για τις λοιμώξεις στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας της ασπεργίλλωσης. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες (90%),
αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα, ενώ όσοι προσβληθούν εμφανίζουν βήχα, πλευροδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του παραπάνω ερευνητικού κέντρου, David Denning, ο μύκητας αυτός μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό σε ασθενείς με άσθμα, ενώ σε εκείνους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης της παραπάνω ασθένειας.

Ο καθηγητής, λοιπόν, συμβουλεύει τα ρούχα να στεγνώνονται σε ανοιχτό χώρο και αν δεν γίνεται, να προτιμάται κάποιο ειδικό στεγνωτήριο, διαφορετικά, αν θέλετε να τα στεγνώσετε μέσα στο σπίτι, αποφύγετε να τα απλώσετε στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιό σας και αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα