Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η "μίζα" των εξοπλιστικών είναι σε χρυσό στην Ελβετία

Του Παναγιώτη Στάθη

Η ανάγνωση της εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης στον Κορυδαλλό, στο εκκολαπτήριο εγκλήματος της VIP πτέρυγας που δημιουργήθηκε για τους «υψηλούς προσκεκλημένους» της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του υποκόσμου και της μίζας, είναι πως οι βασικές πηγές εσόδων ήταν τα λύτρα (30 εκατ. είχαν καταβληθεί) από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που ξεπλένονταν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και κυρίως οι μίζες από τα εξοπλιστικά.

Η ανθρωπογεωγραφία έχει εξέχουσα σημασία στην ιστορία του ελληνικού εγκλήματος, αφού συμπλέκονται ποινικοί με βαριά ονόματα – κάποιοι τους αποκαλούν νονούς στην αργκό της νύχτας- όπως οι Παναγιώτης Βλαστός, ο Βασίλης Σκαφτούρος, Γιάννης Σκαφτούρος, με τους «νέο - τρομοκράτες» των Πυρήνων της Φωτιάς και φυσικά με την πάλαι ποτέ άρχουσα τάξη της χώρας που στεγάστηκε ελέω μιζών, φοροδιαφυγής , απατών κλπ. στην αποκαλούμενη VIP του Κορυδαλλού. Εκεί ο καθένας είναι χρήσιμος στον άλλο με τα εφόδιά του. Τελικός στόχος το χρήμα. Εκεί λοιπόν είναι περίπου ειρωνεία της ιστορίας, να εμφανίζεται να αποκαλύπτει ένας βαρύς ποινικός κρατούμενος , στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, στις μίζες στα εξοπλιστικά. Η εξιστόρηση είναι εξαιρετικά απλοϊκή, τόσο μάλιστα που κάνει τον αναγνώστη του ιστορικού που καταγράφει η ιστορία απ’ τη μια να δυσκολεύεται να το πιστέψει κι απ’ την άλλη να είναι σχεδόν σίγουρος πως είναι έτσι.Σε χρυσό στην Ελβετία

Την «αλήθεια» φέρεται να την ομολογεί ξεκάθαρα ο Παναγιώτης Βλαστός στην ξαδέλφη Λίτσα, η οποία προφανώς τα είπε όλα στην αστυνομία.

- Λοιπόν η μίζα για τα εξοπλιστικά- προφανώς προς τον Άκη, έτσι όπως διατυπώνεται- ήταν πάνω από 500-700 εκατομμύρια ευρώ σε χρυσό σε τράπεζες της Ελβετίας. Αν ο Βλαστός πιστεύει ότι τόσα λεφτά έχει ο Γιάννης Σμπώκος (πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών) τότε προφανώς με βάση τη δομή-σενάριο της υπόθεσης απ’ την αστυνομία (αφού ο Άκης τον είχε βάλει να του «βάλει» βόμβες, όπως λέει η αστυνομία) αυτά του τα είχε πει ο Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για μια τεράστια ομολογία για τα χρυσά κουτάλια που έφαγαν κάποιοι εις υγείαν των κορόιδων.

Τι λέει η αστυνομία

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας λοιπόν και παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της χώρας είναι συγκατηγορούμενος των τριών αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε με ορμητήριο τις φυλακές. Μαρτυρίες τον συνδέουν με βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του πρώην στενού συνεργάτη του και ένοικου του διπλανού κελιού, Γιάννη Σμπώκου.

Όπως φέρεται να καταθέτει η ξαδέλφη Λίτσα «τις πληροφορίες ότι ο Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και θα μπορούσε να δώσει δυο-τρία εκατομμυριάκια τις είχε δώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος τον είχε πολύ άχτι. Ο Σμπώκος είχε παραλάβει μια βαλίτσα με 10 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονταν για τον Τσοχατζόπουλο αλλά δεν την έδωσε ποτέ. Η «Λίτσα» εκτιμούσε ότι από τα χρήματα θα έπαιρνε μερίδιο και ο Τσοχατζόπουλος».

Η συγκεκριμένη εμμονή του Άκη Τσοχατζόπουλου αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης για τις «χρυσές» μίζες. Φαίνεται ότι δεν κόπασε στη φυλακή. Μίλησε για τις μίζες στους βαρυποινίτες συγκρατούμενους. Όπως φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο Βλαστός στη Λίτσα «ο Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχε αποκομίσει 500 με 700 εκατομμύρια ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία. Το ποσό που του ζητούσαν ήταν ψίχουλα».

Ο Γιάννης Σκαφτούρος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, προσέγγισε το άλλοτε δεξί χέρι του Τσοχατζόπουλου, τον Γιάννη Σμπώκο και ζήτησε 10 εκατομμύρια ευρώ. «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι, κι επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά, θα μου δώσεις δέκα εκατομμύρια ευρώ αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα παρακαλάς για να μου τα δώσεις. Μην κάνεις σε εμένα το μάγκα, μάθε ποιος είμαι και θα τα ξαναπούμε. Ο Γιάννης Σμπώκος στην αρχή έδειχνε να μην τρομοκρατείται με αποτέλεσμα να λάβει ένα ακόμα μήνυμα από τον Βλαστό: «Πρέπει να του δώσεις στο Γιάννη 2.700.000 ευρώ. Έχεις αδελφές. Καλό είναι να του δώσεις ένα χαρτζιλίκι για να ξεμπερδεύει, γιατί αλλιώς θα γίνει ατύχημα. Αν δεν ανταποκριθείς θα προχωρήσει. Γνωρίζουν τα πάντα. Αδελφές, σπίτια. Έχουν κάνει μεγάλη έρευνα και θα πάθεις μεγάλη ζημιά».

Μετά από αυτό άρχισαν οι βομβιστικές επιθέσεις. Καταγράφονται 4 εκρήξεις την άνοιξη του 14. Μάλιστα, η πρώτη έκρηξη έγινε σε λάθος σημείο. Η αδελφή του Γιάννη Σμπώκου καταθέτει ότι είχε δεχτεί και απειλητικά τηλεφωνήματα. Μετά τις βομβιστικές επιθέσεις ο Σμπώκος ζήτησε να προστατευτεί η οικογένεια του και μίλησε στις αρχές για τις απειλές που δεχόταν.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα