Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Απίστευτο! Ηταν «φυτό» για δεκαπέντε χρόνια και ξύπνησε

Ο 35χρονος βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού»!
Το πρώτο χαμόγελο και το πρώτο δάκρυ έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια χάρισε πρωτοποριακή θεραπεία σε Γάλλο ασθενή, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού».
Οι γιατροί τοποθέτησαν στο στέρνο του νευρικό διεγέρτη, βοηθώντας τον να ανακτήσει μέρος της συνείδησής του και επιτρέποντάς του να ανταποκρίνεται με κινήσεις σε ερεθίσματα του περιβάλλοντός του.
Η επιτυχία των γιατρών του Institut des Sciences Cognitives Marc Jeannerod της Λιόν ανατρέπει όλα όσα πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, η οποία θεωρούσε ότι, μετά την παραμονή σε κατάσταση «φυτού» για ένα έτος, ο ασθενής δεν μπορούσε να επανέλθει.
Ο 35χρονος Γάλλος ήταν σε κατάσταση «φυτού», κατά την οποία δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα, έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Η μικροσυσκευή που του τοποθέτησε πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου είχε στόχο να διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά από βασικές λειτουργίες του οργανισμού και αποτελεί τον βασικό νευρώνα που συνδέει τον εγκέφαλο με το σώμα.
Έπειτα από έναν μήνα διέγερσης, ο ασθενής άρχισε να ακολουθεί με τα μάτια του τα αντικείμενα που κινούσαν οι γιατροί, ενώ έστρεφε το κεφάλι του προς την κατεύθυνση που του ζητούνταν. Επίσης, εξέφραζε έκπληξη όταν οι γιατροί πλησίαζαν το πρόσωπό τους πολύ κοντά του, ενώ μπορούσε να παραμένει ξύπνιος όσο χρονικό διάστημα η μητέρα του τού διάβαζε ένα από τα βιβλία που του άρεσαν. Όταν, δε, άκουσε την αγαπημένη μουσική του, οι γιατροί παρατήρησαν ότι δάκρυσε και στη συνέχεια χαμογέλασε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology» η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Angela Sirigu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα