Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος εποχής στη Γερμανία - Αποχωρεί από το ΥΠΟΙΚ ο Σόιμπλε

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, κάτι που συνεπάγεται ότι θα παραιτηθεί από τη υπουργική του θέση, ανέφερε πηγή από το γερμανικό συντηρητικό κόμμα στο Reuters, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Bild.
Την είδηση φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο βουλευτής του CDU και επικεφαλής της κάτω Βουλής Volker Kauder μιλώντας στο Reuters. «Ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Bundestag» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ο Σόιμπλε συμφώνησε να γίνει υποψήφιος για τη θέση».
Η Bild ανέφερε νωρίτερα πως ο Σόιμπλε δέχθηκε πιέσεις από τη Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής βουλής και αποδέχθηκε τη θέση.



Το FDP ένας από τους πιθανούς εταίρους της Μέρκελ έχει τονίσει ότι επιθυμεί να τοποθετήσει δικό του στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση της κατάστασης.
Tι ανέφερε χθες ρεπορτάζ του Reuters

Υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Wolfgang Schaeuble να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Schaeuble κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, όπου οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου Angela Merkel έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του.

Το AfD εξέπληξε την Κυριακή, καθώς κατάφερε να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή μετά από 50 και πλέον χρόνια.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Wolfgang Schaeuble θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στη Reichstag», δήλωσε στο Reuters ο Armin Schuster, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Schaeuble πρόεδρος της Bundestag, είπε: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό -λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».

Ο Schaeuble, μέλος των Συντηρητικών από το 1972, αρνείται να συζητήσει για το μέλλον του μετά τις εκλογές.
Οι Φιλελέυθεροι καλωσορίζουν την υποψηφιότητα Σόιμπλε

Ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι καλωσόρισε το σχέδιο της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κουμπίτσκι η κίνηση αποτελεί ένδειξη της ανοιχτής στάσης της καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ να επιδιώξει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το FDP και τους οικολόγους Πράσινους.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Μπούντεσταγκ.

Το FDP έχει δηλώσει πως θέλει τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξει.

Σε συνέντευξή του στον όμιλο εφημερίδων RND, ο αντιπρόεδρος του FDP τόνισε ότι το κόμμα του θα απαιτήσει μια αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού ‘Τζαμάικα' - από τα χρώματα των τριών κομμάτων: μαύρο, κίτρινο και πράσινο.

«Είμαι ικανοποιημένος για το σημάδι που έδειξε η καγκελάριος που βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός πιθανού συνασπισμού ‘Τζαμάικα'», υπογράμμισε ο Κουμπίτσκι.

«Στην περίπτωση που το FDP συμμετάσχει στην κυβέρνηση, μια νέα δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ζητούµενο κεντρικής σηµασίας», πρόσθεσε.

Ο Κουμπίτσκι και ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντντερ έχουν και οι δύο αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για το πόστο του υπουργού Οικονομικών.
Και το SPD στηρίζει Σόιμπλε για την προεδρία της Βουλής

Τη στήριξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην προοπτική να αναλάβει την προεδρία της Μπούτεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σηματοδότησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, εκθειάζοντας τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Αυτή είναι μια κατανοητή απόφαση» δηλώνει στην αυριανή (Πέμπτη) έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Mitteldeutsche Zeitung" (έκδοση Πέμπτης) o Kάρστεν Σνάιντερ. «Έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία και θα ασκεί την προεδρία με διαφορετικό στυλ, αλλά διατηρώντας τις ίδιες ισορροπίες με τους προκατόχους του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σνάιντερ, πρόσθεσε δε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (σ.σ η φημολογία για ανάληψη της προεδρία της κάτω Βουλής), θα υποστηρίξουμε την απόφαση».
Ένταση στην συνεδρίαση του Προεδρείου της CDU

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, αναβρασμός επικράτησε στην συνεδρίαση του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όταν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει την παραμονή του Φόλκερ Κάουντερ ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν φώναξε εκνευρισμένος «μέχρι πότε θα ισχύει αυτό;», για να τον κατηγορήσει ο κ. Κάουντερ ότι «τηλεφωνεί από δω κι από κει προκειμένου να διαμορφώσει διαφορετική πλειοψηφία». Την τάξη ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, «τον έβαλε στη θέση του», όσο και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ.

Τελικά ο κ. Κάουντερ, χωρίς αντίπαλο, επανεξελέγη με 186 ψήφους υπέρ, 53 κατά και έξι αποχές, ενώ οι διαρροές ερμηνεύθηκαν ως δυσαρέσκεια των βουλευτών για το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και ως «κώδωνας κινδύνου» για την ίδια την Καγκελάριο, όπως αναφέρει το Focus. Πηγή: thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα