Αναρμόδιο δήλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει ποιο επώνυμο μπορεί να έχει και εάν μπορεί να καταχωρηθεί σε ληξιαρχείο της Ελλάδος ένα παιδί, που γεννήθηκε από Ελληνίδα μητέρα, ομόφυλου ζευγαριού.
Η μητέρα, ζητεί να καταχωρηθεί το παιδί στο ληξιαρχείο με το επώνυμο της συζύγου της, με τον ληξίαρχο να αρνείται την καταχώρηση. Ετσι,η …διαμάχη, έφτασε στα δικαστήρια και θα συνεχιστεί, αφού τώρα την σκυτάλη παίρνει η πολιτική δικαιοσύνη…
Οι δύο γυναίκες παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2013 και στη συνέχεια η μία εξ’αυτών, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έμεινε έγκυος, γεννώντας ένα αγοράκι. Ο ερχομός του έγινε τον Απρίλιο του 2016 και ένα μήνα αργότερα, ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού κατέθεσε αίτηση στο ληξιαρχείο για την καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης
του, που έγινε στο Γουέστμινστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, οι δύο γυναίκες σύνηψαν σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο δήλωσαν ως επώνυμο του τέκνου, εκείνο της συζύγου της μητέρας.
Η απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση ήταν ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να καταχωρίσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Η άρνηση αυτή, είχε ως συνέπεια, το παιδί να μην μπορεί να καταχωρηθεί ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, ούτε να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Στην Αγγλία έχει ήδη πάρει ένα επώνυμο, αυτό της συζύγου της μητέρας) ενώ η χώρα μας, του ζητά να αποκτήσει ένα άλλο. Αυτό της μητέρας του.
Η άρνηση της διεύθυνσης
Στην απάντηση του, η διεύθυνση αστικής και δημοτικής κατάστασης του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε τα εξής:
ότι σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, η συγγένεια του προσώπου με την μητέρα του και τους συγγενείς της, συνάγεται από τη γέννηση. Η σύγγενεια με τον πατέρα, συνάγεται από τον γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης της μητέρας με τον πατέρα, ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.
Οτι σύμφωνα με την εγκύκλιο 13/2016 της διεύθυνσης αστικής και δημοτικής κατάστασης, οι διατάξεις νόμου 4356/2016 που ορίζουν ότι «το τέκνο που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 300 ημέρες από από την λύση ή την ακύρωση του, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μήτερα κατάρτισε το σύμφωνο» αφορούν το τεκμήριο πατρότητας των ετερόφυλων ζευγαριών, το τέκνο των οποίων θα εγγραφεί στη μερίδα του πατέρα ή της μητέρας.
«Στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών δεν υφίσταται τεκμήριο πατρότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, που το σύμφωνο συμβίωσης αφορά ομόφυλο ζευγάρι, για την ελληνική έννομη τάξη είναι τέκνο αυτής, γεννημένο εκτός γάμου, και συνεπώς πρέπει να φέρει το επώνυμο της». aftodioikisi
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα