Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πανελλήνια πρωτοτυπία σε ρύθμιση δανείου από το Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης


Το Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης άλλαξε στο ευνοϊκότερο τις ρυθμίσεις που είχε πετύχει υπερχρεωμένο ζευγάρι δανειοληπτών με οριστική απόφαση δικαστηρίου.
Οι αιτούντες κατάφεραν και απέδειξαν ότι η αξία του σπιτιού τους έχει πέσει και έτσι το δικαστήριο δέχτηκε και μείωσε τη μηνιαία δόση που κατέβαλαν, μειώνοντας και το τελικό ποσό το οποίο όφειλαν να πληρώσουν για να μην βγει η πρώτη τους κατοικία σε πλειστηριασμό.
Η εν λόγω απόφαση θεωρείται από νομικούς κύκλους ότι έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί όπως εξηγεί και ο δικηγόρος του ζευγαριού στην “Ε” Αριστομένης Σκούλικας, δίνει τη δυνατότητα για όσες υποθέσεις έχουν εκδικασθεί ήδη, σε επίπεδο προσωρινής διαταγής αλλά και οριστικής απόφασης, να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που έχουν βγει από τα δικαστήρια, όταν αλλάζουν τα εισοδήματα του οφειλέτη (π.χ. με την επερχόμενη μείωση συντάξεων), οι βιοτικές του ανάγκες, καθώς επίσης και η αξία της κατοικίας του ή οι αντικειμενικές αξίες.
ΜΕΙΩΣΕ ΣΕ 267,35 ΕΥΡΩ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τη μεταρρύθμιση μιας οριστικής απόφασης Ειρηνοδικείου, που ρύθμιζε τις οφειλές ενός ζευγαριού δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχική απόφαση είχε εκδοθεί το 2013 και όριζε ότι για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους θα έπρεπε να πληρώσουν 238.000 ευρώ -δηλαδή 1.000 ευρώ το μήνα για 238 μήνες. Ομως το ζευγάρι αδυνατούσε να πληρώσει αυτό το ποσό για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του, αλλά δεν μπορούσε να ασκήσει έφεση καθώς είχε παρέλθει η προθεσμία. Εν τω μεταξύ η απόφαση του Ειρηνοδικείου είχε εκτιμήσει ότι η εμπορική αξία του ακινήτου ανερχόταν στα 280.000 ευρώ -οπότε όρισε το προαναφερόμενο ποσό γιατί (όπως ο νόμος Κατσέλη επέβαλε) αντιστοιχούσε στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Με νέα αίτηση λοιπόν ζήτησαν από το δικαστήριο να μειωθεί αυτή η δόση για να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, βασιζόμενοι στο ότι εξαιτίας της κρίσης στην αγορά ακινήτων, αλλά και μιας πλημμύρας που έπληξε τη Μεγαλόπολη, μειώθηκε η εμπορική αξία του ακινήτου τους. Το δικαστήριο δέχτηκε την αίτησή τους και όρισε μηνιαίες καταβολές ύψους 267,35 ευρώ για 238 μήνες, καθώς θεώρησε ότι πράγματι έχει μειωθεί κατά πολύ η εμπορική αξία του ακινήτου και πλέον ανέρχεται στα 75.000 ευρώ. Οπότε όρισε καταβολές στο 85% των 75.000, δηλαδή ότι θα πρέπει να πληρώσουν 63.750 ευρώ σε 238 μήνες.

“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ”
Ο Αριστομένης Σκούλικας σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση είπε ότι “αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία”. Και πρόσθεσε ότι “το δικαστήριο πλήρως εναρμονισμένο με τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας και της κτηματαγοράς μείωσε τις ήδη ρυθμισμένες με την πρώτη απόφασή του οφειλές των πελατών μου στα ποσά τα οποία ανταποκρίνονται στις σημερινές αξίες των ακινήτων”. Ενόψει λοιπόν και “των αναμενόμενων μειώσεων των συντάξεων αλλά και των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι συμπολίτες μας που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους τόσο προσωρινά σε επίπεδο προσωρινής διαταγής όσο και με την έκδοση οριστικής απόφασης, μπορούν βάσει των αλλαγών που επέρχονται στα εισοδήματα, τα έξοδα διαβίωσής τους αλλά και την αξία των ακινήτων τους, που βαίνει συνεχώς μειούμενη, να πετύχουν ακόμα καλύτερες ρυθμίσεις των οφειλών τους και να γλιτώσουν αρκετά χρήματα σε βάθος χρόνου”.  Ν.Κ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα