Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Δικαστήριο στο Όρεγκον επέβαλε πρόστιμο... 37 εκατομμυρίων δολαρίων σε 15χρονο!


Κι όμως η τιμωρία αρμόζει στο αδίκημα
Ο έφηβος που είχε προκαλέσει μια τεράστια πυρκαγιά πέρυσι στο Όρεγκον, εξαιτίας του ανεύθυνου παιχνιδιού του με πυροτεχνήματα, καλείται να πληρώσει το εξωπραγματικό πρόστιμο των 37 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε δικαστήριο της πολιτείας.
Ο νεαρός, που κατάγεται από το Βανκούβερ της Ουάσινγκτον, είχε πυροδοτήσει πυροτεχνήματα σε ένα φαράγγι γεμάτο με ξερόχορτα πέρυσι στο Όρεγκον. Η αλόγιστη αυτή πράξη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια πυρκαγιά που κράτησε δύο ολόκληρους μήνες (!) κατακαίγοντας τεράστιες εκτάσεις γης.
Η πυρκαγιά «μαμούθ» προκάλεσε εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, κλείσιμο μιας κεντρικής λεωφόρου και πελώριες καταστροφές στα οικοσυστήματα του φαραγγιού του ποταμού Κολούμπια, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού.

Ο δικαστής John A Olson αποφάσισε το ύψος του προστίμου με βάση το κόστος των πυροσβεστικών οχημάτων και των εξόδων για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και δημόσια κτήρια. Στο πλαίσιο της απόφασης, ο νεαρός υποχρεούται να εκτίσει 1.920 ώρες κοινωφελούς εργασίας και να ορίσει ένα πλάνο αποπληρωμής, που μπορεί να διακοπεί (χωρίς την πλήρη εξόφληση του ποσού) σε δέκα χρόνια. Απαραίτηση προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η ολοκλήρωση της περιόδου δικαστικής επιτήρησης του νεαρού χωρίς άλλα παραπτώματα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος του νεαρού ζήτησε στο δικαστήριο μια «λογική ποινή» αποκαλώντας την πρόταση του εισαγγελέα για το πρόστιμο 37 δισ. δολαρίων «παράλογο ποσό» για ένα παιδί. Ο δικαστής, που προσφανώς διαφωνεί μαζί του, έκρινε ότι ο νεαρός πρέπει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πράξη του, απαλάσσοντας ωστόσο από κάθε ευθύνη αποζημίωσης του γονείς του αγοριού, που έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Ουκρανία.
Νάνσυ Κουλούρα
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα