Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Υπάρχει συμφωνία: Όλα δείχνουν ότι Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Έχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Erga omnes και αλλαγή συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλλυτρωτικές αναφορές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές είχαν προϊδεάσει για τις εξελίξεις. Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: αυτό σημείωναν οι εν λόγω πηγές. Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες

στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.
Όπως όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση που θα γίνει σε λίγα λεπτά θα αναφέρει ότι το όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Βόρεια Μακεδονία. Ενώ σύμφωνα πληροφορίες, το πολυαναμενόμενο ραντεβού στις Πρέσπες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για να επικυρωθεί η συμφωνία θα γίνει την Κυριακή.
Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ έγινε μετά τις 5, ενώ στις 6 το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην προεδρία για να συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν τις 18.10, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει συμφωνία, απάντηση πως «δεν έχουμε κάτι άλλο να συζητήσουμε» με τον κ. Παυλόπουλο.
Τσίπρας: Έχουμε συμφωνία
«Η επίσκεψή μου είναι για καλό σκοπό. Μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια» είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ.
"Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση", είπε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.
Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα".
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρ α εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρης της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.  thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα