Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

«Μην αγοράζετε στιλό-λέιζερ, τα παιδιά κινδυνεύουν» λέει ο πατέρας του 9χρονου που τυφλώθηκε στο Βόλο

Όπως λέει στο protothema το έγκαυμα στο ένα μάτι του παιδιού ανακαλύφθηκε σε τυχαίο έλεγχο του οφθαλμίατρου - «Το παιδί μου δυσκολεύεται αλλά έχει προσαρμοστεί με το άλλο μάτι» προσθέτει
Κώδωνα κινδύνου για τη χρήση στιλό-λέιζερ κρούει ο πατέρας 9χρονου αγοριού στο Βόλο το οποίο πριν από δυο χρόνια τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι του ύστερα από χρήση ενός τέτοιου αντικειμένου. Η ζημιά που προκλήθηκε στο παιδάκι ανακαλύφθηκε από τυχαίο οφθαλμολογικό έλεγχο. Ο ίδιος μίλησε στο protothema και εξήγησε πώς έγινε το κακό ενώ τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
«Ένας τυχαίος οφθαλμολογικός έλεγχος μας εμφάνισε το πρόβλημα. Η γιατρός μας, η

Σοφία Ανδρούδη, που εξέτασε το παιδί, διαπίστωσε πως έχει μειωμένη όραση από το ένα μάτι και έτσι προβληματιστήκαμε και το ψάξαμε. Μετά από μια πολύ καλή έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι το μάτι του παιδιού είχε έγκαυμα από λέιζερ. Το περιστατικό αυτό συνέβη πριν από δυο χρόνια, το παιδί μου έχει χάσει μεγάλο μέρος της όρασής του. Η βλάβη είναι μόνιμη στο μάτι, έχει συνηθίσει να ζει με αυτό, σίγουρα δυσκολεύεται αλλά έχει προσαρμοστεί με το άλλο του το μάτι και προσπαθεί να ξεπερνάει τα όποια προβλήματα του παρουσιάζονται. Δεν έχουμε κάνει κάποιο χειρουργείο αλλά και να γίνει χειρουργείο, η κατάσταση στο μάτι του παιδιού δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Όταν ρωτούσαμε τους γιατρούς "πόσο καλύτερα θα βλέπει το παιδί μας μετά από ένα χειρουργείο", αυτοί σήκωναν τα χέρια ψηλά» λέει ο πατέρας του 9χρονου αγοριού και προσθέτει: «Αυτό που θέλω να πω με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στο δικό μου το παιδί που αυτή τη στιγμή η όρασή του είναι 2 στα 10, είναι να μην αγοράζουν οι γονείς στα παιδιά τους τέτοιου είδους λέιζερ γιατί όσο αθώα κι αν φαίνονται στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα και προκαλούν εγκαύματα στα μάτια των παιδιών. Εμείς δεν αγοράσαμε στο παιδί τέτοιου είδους στιλό αλλά η παρέα των φίλων του είχε στιλό με λέιζερ και τα παιδιά έπαιζαν μεταξύ τους. Αυτό το παιχνίδι, λοιπόν προκάλεσε έγκαυμα στο μάτι του παιδιού μου που δεν γιατρεύεται και η βλάβη θα είναι μόνιμη».
Η γιατρός που παρακολουθεί την κατάσταση του παιδιού αναφέρει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το χρώμα του λέιζερ γιατί το πράσινο και το μπλε λέιζερ είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από τα αντίστοιχα παιχνίδια που εκπέμπουν κόκκινη ή πορτοκαλί δεσμίδα λόγω της εξαιρετικά ισχυρής συχνότητάς τους.
Τα στιλό-λέιζερ απειλούν την όραση των παιδιών
Οι δείκτες λέιζερ μπορεί να μοιάζουν αθώοι αλλά όταν βρεθούν σε παιδικά χέρια κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση των παιδιών όπου οι περισσότεροι γονείς εξακολουθούν να μη λαμβάνουν σοβαρά αυτούς τους κινδύνους , σύμφωνα με τους γιατρούς. Τα παιχνίδια που διαθέτουν μικρά λέιζερ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση , προειδοποιούν οι γιατροί. Πολλά παιχνίδια όπως λέιζερ σε όπλα, περιστρεφόμενα παιχνίδια που εκπέμπουν ακτίνες την ώρα που περιστρέφονται και λέιζερ που δημιουργούν οπτικά εφέ στον χώρο διαθέτουν λέιζερ τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Οι βλάβες αυτές συνήθως είναι ανώδυνες (δεν έχουν πόνο) και γι' αυτό μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες έως ότου γίνουν αντιληπτές.
Οι κίνδυνοι που απειλούν το παιδί αν κοιτάξει το λέιζερ, εξαρτώνται από το σημείο του αμφιβληστροειδούς όπου θα κτυπήσει η ακτίνα. Αν το λέιζερ τον κτυπήσει με γωνία, μπορεί να μην πάθει τίποτα και το παιδί να είναι εντελώς ασυμπτωματικό, αλλά αν τον κτυπήσει απευθείας στο κέντρο του, δηλαδή στην ωχρά κηλίδα, μπορεί να υπάρξει αμέσως δραματική απώλεια της όρασης που ποτέ δεν θα επανέλθει. Δυστυχώς τα περισσότερα ατυχήματα με λέιζερ αφορούν την ωχρά κηλίδα, διότι εκ φύσεως το ανθρώπινο μάτι και ο οπτοκινητικός μηχανισμός (δηλαδή το να στραφεί το βλέμμα μας και η προσοχή μας σε κάτι ενδιαφέρον) εστιάζουν σε αυτήν τα περισσότερα οπτικά ερεθίσματα». Οι θεραπευτικές επιλογές για τέτοιου είδους τραυματισμούς είναι πολύ περιορισμένες. Ουσιαστικά ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει πολλά πέρα από μια τακτική παρακολούθηση και ίσως κάποια εγχείρηση για να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές από το αρχικό τραύμα, επομένως η πρόληψη είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας της όρασης.
Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια η ισχύς των λέιζερ έχει αυξηθεί ενώ η τιμή τους έχει μειωθεί. Οι φυσικοί προστατευτικοί μηχανισμοί των ματιών, όπως το αντανακλαστικό του ανοιγοκλεισίματός τους, είναι αναποτελεσματικοί έναντι τέτοιων λέιζερ. Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπλε λέιζερ είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή σε σύγκριση με τα πράσινα ή τα κόκκινα. Τα λέιζερ που μπορούν να σπάσουν μπαλόνια, να ανάψουν σπίρτα ή να ανοίξουν τα΄ρυπες σε χαρτί είναι επικίνδυνα για τα μάτια και δεν θα πρέπει ποτέ να στρέφονται προς τα μάτια κάποιου.
Αν αγοράσετε λέιζερ, μην το κοιτάτε απευθείας, μην σημαδεύετε με αυτό άλλα άτομα, μην σημαδεύετε καθρέφτες ή άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες, και βεβαίως μην σημαδεύετε αυτοκίνητα, σκάφη ή αεροπλάνα. Αυτό ισχύει όποια ισχύ κι αν αναγράφει, ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται κάτω από το θεωρούμενο ως όριο ασφαλείας των 5 milliWatts. Αν υπάρξει τραυματισμός, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Να θυμάστε επίσης ότι η ακτίνα τους παραμένει ισχυρή και λαμπερή για πολλά μέτρα ή και χιλιόμετρα ακόμα από την πηγή της, επομένως ο κίνδυνος είναι πάντοτε υπαρκτός. Αν εξάλλου το λέιζερ που προμηθευτήκατε δεν φέρει επισήμανση για την ισχύ του, θεωρήστε το εξ ορισμού επικίνδυνο και φροντίστε να απαλλαγείτε από αυτό. protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα