Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Σίγησε η βασίλισσα της σόουλ-Η Αρίθα Φράνκλιν πέθανε σε ηλικία 76 ετών (video)


Η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Με τη μοναδική της φωνή είχε ερμηνεύσει κλασικές επιτυχίες, όπως το Respect, το I Say a Little Prayer και το Think.
Στην τεράστια καριέρα της που διήρκεσε μισό αιώνα είχε ηχογραφήσει 42 δίσκους και ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της και στην ανακοίνωσή της η οικογένεια της αναφέρει ότι σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει τον πόνο στην καρδιά της. Η θρυλική ερμηνεύτρια που έχει βραβευτεί με 18 Γκράμι, είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του πάγκρεας το 2010, και είχε υποχρεωθεί να ακυρώσει πολλές συναυλίες τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων στην υγεία της, πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι έριχνε αυλαία στην άκρως επιτυχημένη καριέρα της.
Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2017 στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνει ο Έλτον Τζον στη Νέα Υόρκη για την καταπολέμηση του AIDS.

Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο στο Ντιτρόιτ.
Γεννημένη την 25η Μαρτίου 1942 στο Μέμφις, άρχισε να ηχογραφεί τους πρώτους της δίσκους σε ηλικία 14 ετών στην εκκλησία του πατέρα του, ενός βαπτιστή πάστορα. Μετακόμισε από μικρή ηλικία στο Ντιτρόιτ και δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγαπημένη της πόλη.
Ακολουθούν κάποιες από τις ημερομηνίες σταθμούς στη ζωή και στην καριέρα της σπουδαίας Αμερικανίδας τραγουδίστριας:
– 1956: Κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ, «The Gospel Soul of Aretha Franklin».
– 1967: Βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι «Respect».
– 1968: Τραγουδάει το «Precious Lord, Take My Hand» στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
– 1977: Ερμηνεύει το «God Bless America» στην τελετή ορκωμοσίας του Τζίμι Κάρτερ. Θα τραγουδήσει επίσης στις τελετές ορκωμοσίας των προέδρων Μπιλ Κλίντον (1993) και Μπαράκ Ομπάμα (2009).
– 1987: Γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισέρχεται στο «Rock and Roll Hall of fame», το πάνθεον της αμερικανικής ροκ.
– 1991: Βραβεύεται με το Grammy Legend Award για την επιρροή της στην αμερικανική μουσική βιομηχανία.
– 2005: Τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση πολιτών στις ΗΠΑ.
– 2017: Ανακοινώνει τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ηχογράφηση του τελευταίου της δίσκου. Τον Νοέμβριο, θα τραγουδήσει στο γκαλά του ιδρύματος Έλτον Τζον για τη μάχη εναντίον του AIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα